JJaguar Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Witam. Parę lat temu kupiłem taki oto rower (na załączonym zdjęciu). Na ramie jest jego nazwa, Jaguar. Ale nic więcej o nim nie wiem. Chce go całego wyremontować ale nie wiem, co ruszać i wymieniać a czego nie, aby nie stracił swojego charakteru, starej szosówki. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elziomallo Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Piękny klasyk, flagowy rower Rometu ;] Sporo o nim znajdziesz w internecie http://pl.wikipedia.org/wiki/Romet_Jaguar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Wszystko zależy od tego jaki masz budżet. Ja bym go zrobił w stylu cult. Dałbym lakier na wzór orginalnego, napis jaguar w odpowiednim stylu. Do tego części lepsze o seryjnych ZZR , ale z epoki. Koła na niskich, polerowanych, kapslowanych obręczach z piastami na niskich kołnierzach. Siodełko np. z Rometa sport. A jak bys chciał pójśc grubo to dałbym rame do dolutowania haka przerzutki i kołków na manetki (pewnie masz jeden kołek z prawej strony lub nie masz go w ogóle). Dużo by tu pisać, ale wszystko zależy od ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJaguar Napisano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 No ja bym chciał zachować go w jak najmniej zmienionej formie. Kolory będą takie same, czcionka napisu JAGUAR bez zmian. Jeśli chodzi o części, to ZZR jest tylko tylna szczęka hamulca (z przodu jest jakaś niemarkowa). Po za tym, przednia Przerzutka Shimano FD-TY20 RD, prowadnica linek od manetek Campagnolo BrevCamp, manetki przerzutkowe Sachs Huret, tylna przerzutka XB3 (czyli chyba HWZ), przednie wieńce 52 i 42 marki Wava (albo Walia- nie mogę odczytać).Piasty, korby pedały szprychy felgi sa dobre, nie skorodowane. Ale najpierw, rozbiórka. I czyszczenie. Wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 przednie wieńce 52 i 42 marki Wava Miałem takie cos w huraganie , podróba kampy niewadomego pochodzenia , ale spoko sie spisywały. Co do lakieru to orginalny jaguar był malowany tak: Ja bym poprzegladał zdjęcia orginalnych rometów i wtedy okreslił co chce zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJaguar Napisano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Chce pomalować rower w podobne barwy jak te na zdjęciu. Tylko nie wiem, jak poradzić sobie z napisem "jaguar". Są dostępne gdzieś na rynku naklejki z taką nazwą? Bo na ręczne malowanie napisu to nie mam talentu (i cierpliwości). Chciałbym też dokupić szczękę hamulcową ZZR, może ktoś z forumowiczów mógłby mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Poszukaj formy która robi naklejki i kogoś kto ma orginalnego jaguara aby zdjąc z niego wzór napisu , potem na tej podstawie wykonaja ci naklejke/szablon i hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 orginalnych szczek ci nie polecam a z tego powodu ze kiedys jezlilem przez chwile na czyms podobnym i powiem ze bardzo szybko zmienilem hamulce (to znaczy kupilem szczeki typu "dual pivot" na dlugi zasieg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJaguar Napisano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Witam. A gdzie można dostać takie szczeki "z epoki ZZR" ? Jeśli są gdzieś dostępne, to tylko nowe czy także używane? I czy trzeba je wymieniać razem z klamkami? Rower jest już rozebrany na części, będzie malowany prawdopodobnie we wtorek na pomarańczowo (przedni widelec prawie cały na czarno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=zzr&from_showcat=1&category=16451 Przy tych szczekach warto dać dobre klocki, dobrze skręcić ze soba same ramiona + nasmarowane linki i pancerze. Wtedy powinny w miare dawac rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJaguar Napisano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Mam klamki EXAGE SPORT, chciałbym więc dokupić dwuosiowe szczeki tej samej marki. Ale czy będą one kompatybilne ze sobą? Czy trzeba wymieniać kompletami ? (szczęki plus klamki)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 16 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A może chciałbys klamki z rometa sport i hamulce weinmann za 20 złociszy? Na pewno klimatem bardziej będą pasowac do Jaguara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJaguar Napisano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Szczęki na pewno będę chciał nowe. choć, może coś się zmieni jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 http://picasaweb.google.pl/lh/photo/mFVFgScNeIdKjVQidYQmUQ?feat=directlink jak chcesz to mam takie szczeki jakby poszukac to znalazbym tez klamki tej samej firmy bez problemu blokowalem tylne kolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJaguar Napisano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jeśli jeszcze masz te szczęki hamulcowe do jaguara, to ja byłbym zainteresowany. Jaka jest odległość klocków od osi mocowania szczęk w tych hamulcach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jeśli jeszcze masz te szczęki hamulcowe do jaguara, to ja byłbym zainteresowany. Jaka jest odległość klocków od osi mocowania szczęk w tych hamulcach? mam jakies 7,5cm odezwij sie na gg 2409327 tylko odrazu pisz o co chodzi bo lubie byc niemily dla nieznajomych piszacych bez przyczyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stecu66 Napisano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 mam pytanie o ten moder Predom Romet Doro 76 pn 73/s-46200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.