Skocz do zawartości

[ranking] ulubione dźwięki wydobywające się z roweru :)

Rekomendowane odpowiedzi

1. Odgłos jaki wydają Schwalbe Land Cruiser gdy rower "kładzie się" na asfaltowym zakręcie :laugh:

2. Wycie mokrych tarcz

3. Piszczenie suchych tarcz

I ta cisza gdy na wypadzie uda się znaleźć miejsce, w którym nie słychać żadnych samochodów...

brak dźwięków jest debest :) po umyciu i nasmarowaniu tak mam

ale lubię też szum gum :P zwłaszcza przy starcie maratonu przy początkowym kawałku po asfalcie, gdzie ten szum gum jest zwielokrotniony o kilkadziesiąt co najmniej rowerów :P

klik SPD poznałam dopiero niedawno, też jest fajny, ale pod warunkiem że od razu uda mi się trafić :laugh: bo inaczej szura hehe

• 2 tygodnie później...

hehe, świetny temat :thumbsup:

dźwięk zrzucania łańcucha rzeczywiście przedni, ale już szumu opon nie lubię, bo przypomina ja dużo energii tracę na opory toczenia

odgłosów hamulców też nie zaliczam do przyjemnych i nie mówię tu o klasycznym pisku V;braków, ale np. o "szuraniu" klocków po powierzchni obręczy obficie nasmarowanej błotno-piaskowo-solną breją ,taką po jakiej jeździłem przez ostatnie dni. Wtedy po prostu fizycznie czuję jak zjadane jest aluminium...

• 4 miesiące temu...

Ulubiony dźwięk? Cisza świeżo nasmarowanego napędu :)

Oprócz tego chlupanie bombera (otwarta kąpiel).

Czasem na kostkowych ścieżkach są ciągnące się przez kilkadziesiąt metrów szczeliny. Opona wydaje fajny dźwięk jak się po takiej szczelinie jedzie :)

1. Takie charakterystyczne echo w oponie jak jeździ się po lesie po luźnych gałęziach i patykach.

2. Równy szum opony bez żadnych bić.

3. Bezgłośna praca napędu

4. Dźwięk trzaskającej stalowej ramy (od ugięć ma taki charakterystyczny dźwięk, to nic groźnego)

ja jestem za wolnobiegiem/bębenkiem piasty, ale tu też dźwięk musi być odpowiedni, nie byle jaki, i równy, miarowy, bez kręcenia w tył, tylko przy jeździe bez pedałowania:) Do tego jak ktoś wcześniej napisał wybieranie gałęzi/korzeni przez opony i amor, a także (myślę że poza mną nikt tego nie lubi) tylna przerzutka obijająca się o ramę na korzeniach i kamieniach, oraz skakanie całego napędu w takich sytuacjach:)

Pozdrawiam

Ja podobnie jak przedmówca:

jestem za wolnobiegiem/bębenkiem piasty, ale tu też dźwięk musi być odpowiedni, nie byle jaki, i równy, miarowy, bez kręcenia w tył, tylko przy jeździe bez pedałowania:)

Ostatnio miałem okazję posłuchać piast Mack'a - symfonia :thumbsup:

Do tego uwielbiam dźwięk wpinania setek bloków na maratonie, zaraz przed ruszeniem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...