spidelli Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Akwarium - projekt o wiele bardziej ambitny od Kina; chociaż Wiktor Coi z Kina nie dostał od losu szansy - zginał w wypadku samochodowym w 1990 r., w wieku 28 lat podczas gdy Borys Griebienszikow (znany jako BG) mieszka w Londynie i tworzy do dziś. Mnie najbardziej ciekawią te albumy z lat 80--tych - początek to Breżniew i Afganistan, od 1985 r. Gorbaczow i pierestrojka. Chyba się nie pomylę pisząc, ze do Gorbaczowa była to muzyka undergroundowa, samizdat - nagrywana po amatorsku i półamatorsku, nie istniejąca oficjalnie. Temat zainteresował mnie przypadkiem, trafiłem na fotkę BG lat 80 i tak poszło. Najpierw Kino, teraz Akwarium i płyty "Tabu" (1982), "Radio Afryka" (1983), "Dziesięć strzał" (1986) czy - moim zdaniem najciekawsza jako całość - "Dzieci Dekabra" (1986). "Pragnienie" (warto na słuchawkach): "Kad Goddo" (może trochę w klimacie Marillion"?): "Popiół" z albumu "Tabu" (wrzucam wersję z 1985 r. z amatorskim teledyskiem): Warto zapamiętać faceta na klawiszach, to nieżyjący już Siergiej Kuriochin, muzyk i performer Edytowane 16 godzin temu przez spidelli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi