Rybka33 Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam. Tak jak w temacie. Który amortyzator jest lepszy? Pytanie wydaje się proste, ale jest jeden mały haczyk A mianowicie: amorek ma być w ramie Unibike Expert 19'. Oryginalnie jest tam Tora, ale chciałbym poskładać na tej ramie coś ciekawszego... Chciałbym jeździć coś między XC a AM. Kolejne pytanie które się nasuwa to czy PIKE nie będzie za duży do ramy. Aha, warto zaznaczyć że ważę ok 65kg. Z góry dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 O wiele lepszym wyborem jeśli już coś ze stajni Rock Shox będzie Revelation zamiast Pike. Sporo lżejszy i w zależności od wersji ze sporym skokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Jest jeszcze jeden mały bajer... PIKE można wyrwać za 600pln, revelation nie, a to jest "spora zapora" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 ....ALE do pike'a musisz zanabyc kolo na os 20 mm co podnosi koszt inwestycji o minimum 200-300 zl jesli dorwiesz kolo uzywane. nowe bedzie jeszcze bardziej szarpac cie za kieszen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 No dobra, a jak by wpłynęła taka zmiana(większy skok) na geometrię ramy? Bo to raczej też jest istotne. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 ..poza tym o czym wspomniał Tobo, to jednak pike ze swoimi 140mm skoku czy Rvl ze 130mm (140mm w nowej wersji) to za dużo dla tej ramy. Moim skromnym zdaniem nawet setowe 120mm to przesada. Niby można wziąć coś z u-turnem ale czy warto ciągle jeździć na zredukowanym amorze - odpowiedz sobie sam. Poza tym Pike to niezły klocek (szczególnie, że masz pewnie na myśli wersje coil u-turn). Dobrym rozwiązaniem byłaby Reba 120mm, ale to jest kosztowne niestety. Ty tam w unibiku masz teraz Torę 318 solo air? Ja bym się zastanowił, czy warto wymieniać. Widzę wyprzedziłeś pytaniem to o czym chciałem napisać już wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Nie mam w ogóle amorka, bo składam cały rower i nie wiem do końca na jaki amorek się zdecydować, a wydaje mi się że niecodziennym pomysłem byłoby podnieść trochę przód Experta... Ale oryginalnie jest w nim Tora 318 120mm skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 I pozostań przy tym skoku (120mm). Celuj w Rebę SL 2010 120mm albo w RVL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Kolejne pytanie jakie się nasuwa to: Czy jeśli zwiększył bym skok do 140mm to byłaby duża różnica(sory jestem laikiem, zaczynam z pedałowaniem...)? Jeszcze jedno, na amorek mogę przeznaczyć do 600 pln, jak najbardziej może być używany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Tak.. jeśli zwiększysz skok do 140mm (wiadomo, że nie chodzi tu o sam skok, a o całkowitą długość widelca) będzie duża różnica - rower stanie się mulasty w prowadzeniu i na podjazdach będzie notorycznie podrywało Ci koło. Do tego główka ramy będzie bardziej przeciążona co może spowodować uszkodzenie ramy. Jeśli na amor możesz przeznaczyć te 600zł to Reby ani Revelationa nie wyrwiesz za tyle. Pike'a też bym sobie podarował. Weź kup Torę albo Recona (oczywiście najlepiej powietrzne i jeśli by się udało to z tłumikiem MC) i będzie ok (choć taki model w cenie 600zł może być ciężko wyrwać).. Takie moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ach... chyba skończy się na Tora 302... Ma przynajmniej U-Turn, więc na zjazdach będę mógł dać więcej i spokój. Dzięki wszystkim za jasne odpowiedzi A może coś z innej stajni niż RS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubis97 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ja tam sie na XC nie znam ale wiem ze pike to raczej do street/dirt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Listopada 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ja tam sie na XC nie znam ale wiem ze pike to raczej do street/dirt 140mm do street/dirt???? No rewelacje Waszmosc zapodajesz... Ciekawe tylko dlaczego amory dirt'owe takie jak Society Xeno, RS Argyle, Marcok DJ maja 80-100mm skoku? Z innej stajni... Za 6 stowek to bedzie cienkawo, jesli szukasz czegos nowego. Ale jak bys wyciagnal jakiegos niezakakatowanego Marzocchi mx pro lo na Alle to powinno dac rade. Nie grzeszy lekkoscia ale prosta i przetestowana konstrukcja bedzie wrozyc dluga i bezproblemowa prace. Dostepny jest od 80 do 120mm skoku... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Chciałbym jeździć coś między XC a AM. Kolejne pytanie które się nasuwa to czy PIKE nie będzie za duży do ramy. No nie, bez jaj, 120 mm to już dużo jak na tą ramę, i spokojnie to "cos między" możesz jeździć,ta rama jest zaprojektowana pod 100 mm skoku, czyli i tak jest spokojniejsza w prowadzeniu z Torą 120 mm, jeślli zmieniać to tylko na coś o nie większym skoku, trzeba mieć jakiś umiar, jak ci mało to zmień ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 No dobra... Tak jak wcześniej napisałem, używane jak najbardziej mogą być, chciałbym mieć coś konkretnego, niestety finanse mnie mocno ograniczają. Z resztą pewnie nawet gdybym miał więcej jakoś szczególnie bym w to teraz kasy nie pakował, bo jak widać jestem początkującym bikerem-jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Jest jeszcze jeden mały bajer... PIKE można wyrwać za 600pln, revelation nie, a to jest "spora zapora" Ja bym się trochę bał. To tak jakby ktoś chciał sprzedać ramę Specialized bujaną za 300zł - coś musi być ze sprzętem nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 "ja tam sie na XC nie znam ale wiem ze pike to raczej do street/dirt " Toś mnie synku rozwalił Owszem, Pike to wszechstronny widelec ale jest dedykowany do enduro...tak jak wspomniał kolega IvanMTB do street/dirt maks 100...ostatnio mojemu 14 letniemu kuzynowi próbowałem wytłumaczyc że jak chce kupowac RS do skakania to tylko Argyle a on sie uparł że kupi Pike'a i będzie na nim jeździł przy skoku skróconym do 100mm a argumentem "nie do podważenia" na korzyśc Pike'a było to że jest o 150g lżejszy od Argyle'a...wymiękłem poprostu... Ja bym się trochę bał. To tak jakby ktoś chciał sprzedać ramę Specialized bujaną za 300zł - coś musi być ze sprzętem nie tak. Niekoniecznie...wystarczy że jest to wersja OEM z nowego roweru który stał rok albo dłużej w sklepie, może nie 600zł ale myślę że za 800-1000 już można by sie dogadac...pozatym z własnego doświadczenia widze że półroczny a nawet roczny Pike po przeglądzie to jest prawie nowy sprzęt...więc można... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Niekoniecznie...wystarczy że jest to wersja OEM z nowego roweru który stał rok albo dłużej w sklepie, może nie 600zł ale myślę że za 800-1000 już można by sie dogadac...pozatym z własnego doświadczenia widze że półroczny a nawet roczny Pike po przeglądzie to jest prawie nowy sprzęt...więc można... 800-1000 to się zgodzę bo widziałem oferty w tym stylu. Co do rocznego widelca - też się zgodzę zresztą to działa nie tylko na Pike Natomiast myślę, że na początek Tora to jest świetny widelec do lekkiego AM. Tym bardziej jak się skok przestawi. Na początek lepszy będzie tylko jakiś powietrzny widelec (bo rozumiem, że ta Tora jest Coil?). No a co do skoku 140mm - do jazdy terenowej nawet z odrywaniem się od ziemi wolałbym mieć fulla 100/100mm niż HT z widelcem 120mm czy nawet 140mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 do jazdy terenowej nawet z odrywaniem się od ziemi wolałbym mieć fulla 100/100mm niż HT z widelcem 120mm czy nawet 140mm. Nie jest źle na HT ze 140 skoku poleciec można fajnie od czasu do czasu a jak dobre kapcie to na zjeździe przygrzac konkretnie, do tego dochodzi geo, full 100/100 nawet gdybyś bardzo chciał nie będzie tak stabilny i "przewidywalny" na zjazdach jak HT ze 140, kąt główki gra tu dużą rolę...nie jeździłem nidgy na fullu ale widze u mnie po przejściu z widelca 105mm na 140mm...na pierwszym zjeździe troche sie zdziwiłem że tak mało sie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 W takim razie, widzę jedną najlepszą opcję... Wybrać Torę z U-Turnem, na zjazdach dać sobie 130 i gitara Chyba że to też zły pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 W takim razie, widzę jedną najlepszą opcję... Wybrać Torę z U-Turnem, na zjazdach dać sobie 130 i gitara Chyba że to też zły pomysł... Myślę że to dobry pomysł, na własnej skórze przekonasz się że te 130 skoku to nie najlepszy pomysł do tej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Nie jest źle na HT ze 140 skoku poleciec można fajnie od czasu do czasu a jak dobre kapcie to na zjeździe przygrzac konkretnie, do tego dochodzi geo, full 100/100 nawet gdybyś bardzo chciał nie będzie tak stabilny i "przewidywalny" na zjazdach jak HT ze 140, kąt główki gra tu dużą rolę...nie jeździłem nidgy na fullu ale widze u mnie po przejściu z widelca 105mm na 140mm...na pierwszym zjeździe troche sie zdziwiłem że tak mało sie dzieje Wiesz, oczywiście zawsze lepiej mieć z przodu więcej skoku niż mniej. Ja trochę jeździłem na czymś takim: http://bikeparts.ddl2.pl/Files/stokrotka.jpg i dawało radę (widelec 130mm), ale w terenie gdzie był kamień za kamieniem albo korzeń na korzeniu a chciało się jechać szybciej to po prostu trzęsło. Mimo opony 2.65 z tyłu. A jednak zjazdy to nie wszystko, czasami szlak będzie też prowadził pod górkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.