Skocz do zawartości

[rama] Wybór ramy XC / MTB

kermo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Nadszedł ten czas kiedy trzeba zakupić nowy rower. Zdecydowałem się na złożenie roweru i przede mną stoi pierwszy wybór. Na jakiej ramie składać rower. Na ramę chce przeznaczyć do 600zł. Przeglądałem allegro i znalazłem parę pozycji, które mnie "zaintrygowały", ale jako nie jestem zbytnio znawcą sprzętu rowerowego i nie chce kupować w ciemno to chciałbym poznać opinie innych. To po koleji:

1) MERIDA SUB 60 - V - cena: 549zł

Ta rama rzuciła mi się pierwsza w oczy pewnie ze względu na ciekawe malowanie oraz nazwę producenta, o którym słyszałem dobre opinie.

http://allegro.pl/item798805561_rama_merida_sub_60_v_kolor_orange.html

2) Leader Fox ROVER 2009

http://allegro.pl/item793036223_nowa_rama_leader_fox_rover_2009_wys_0zl.html

3) CUBE ATTENTION

http://allegro.pl/item800402897_cube_attention_nowa_rama_mtb_18_cali.html

Dla porządku dodam jeszcze, że mam 173cm wzrostu oraz 71kg wagi.

Jeśli ktoś ma sugestie dotyczące innych ram niż wyżej wymienione to chętnie wysłucham :D

Pozdrawiam, Kermo

Napisano

Dla mnie zdecydowanie MERIDA ma ciekawa geometrie tylni widelec jest usztywniony przez to ze ma jest wygiety w S i górne rurki złaczone.Bralbym meride a co do rozmiary to wes 18 :D

Napisano

Do składania roweru trzeba mieć już jakąś wiedzę o sprzęcie. Poza tym pewnie drożej wyjdzie niż byś kupował nowy, ale nienajdroższy rower.

Cube attention jest krótką ramą- brałbym meride

Napisano

Witam!

Moim zdaniem lepiej jest kupic gotowy rower, bo bedzie taniej. Inna sprawa jest jak masz mase szpeju z poprzedniego roweru i niewiele czesci bedzie wymagalo upgradu. Co do ram zaproponowanych przez ciebie, zastanwowilbym sie pomiedzy cube-em a merida. Kiedys jezdzilem na Meridzie. Rama strasznie sztywna, malo amortyzuje i pochlania drgan przez co dosc szybko meczy. Kupujac rame zwroc uwage nie na wielkosc bo czasem przez geometrie 18" nie jest rowne 18". Ja bedac na twoim miejscu szukalbym 17". Ja mam 180cm i smigam na 17" giant. Rozmier zalezy czy lubisz i bedziesz jezdzil waskimi technicznymi sciezkami czy planujesz dluzsze spokojniejsze wycieczki. W 2gim przypadku rozmiar moze byc 18". W przedziale cenowym ktory podales proponuje Gianta XTC 17". Rama krotka niesamowicie zwinna, swietnie tlumi drgania, nie jest wiotka i nie wazy 3 ton. Jak zawsze ostateczny wybor nalezy do ciebie. Zwroc jeszcze uwage ze cube przez cibie podany w linku nie ma haka przerzutki.

Pozdrawiam!

Napisano

Mam LFox'a '08 i mogę powiedzieć że jakość wykonania jest niebo lepsza od Accenta którego też posiadam. Już out of the box lepiej wygląda, spawy ładniejsze, lakier niebo lepszy. Po jakichś 1,5k km po dziurach, błocie i szutrze nawet się specjalnie nie porysowała i odprysków też pojawiło się niewiele, a jak już to mikroskopijne. Jak na razie żadnego zmęczenia materiału czy pęknięć pod moim 100kg dupskiem. Ogólnie z tych tanich marek LFox zrobił na mnie duże wrażenie i pewnie jeszcze od nich coś kupię, co do CUBE i Meridy nie pomogę, nie miałem przyjemności obadać.

Napisano

Dorzuć 100 zł i bierz No Sainta Angela. Bardzo niska waga jak na tą cenę, duży wybór kolorów i rozmiarów, wyścigowe kąty (?). Tylko nie wiadomo jak ze sztywnością ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...