Skocz do zawartości

[sztyca] 31.6 > 400mm z seatbackiem

kipps

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Kupiłem ramę rowerową i teraz sprawdzając jej wymiary może się okazać że jest delikatnie za mała (na szczęście jest długa :huh: ). Nie chcę teraz tracić na odsprzedaży ramy bo rama mi się podoba.

Potrzebuję Waszej pomocy w rozwiązaniu tego problemu.

Z wstępnych obliczeń wychodzi mi, że przy włożeniu 400 mm sztycy do nowej ramy może zabraknąć 3 cm do bezpiecznego jej utrzymania się w ramie-10cm. W ramie by siedziało 7 cm sztycy a bezpieczna granica to co najmniej 10 cm dla sztycy o tej średnicy... (nie mylić ze sztycami 27.2 gdzie te 7 cm by wystarczyło bo są inne obciążenia)

Czy znacie jakieś sztyce 31.6 dłuższe od 400mm z seatbackiem?

Moja waga to 92-95 kg, więc nie powinna być super wylajtowana...

Napisano

Tak myślałem, że ktoś poleci tę właśnie sztycę...

Cena zabija :confused:

A czy może znacie jakiś tańszy zamiennik? Dobrze by był tak 430mm długości, nawet wtedy bez seatbacka...

Napisano

zerknij na sztycę easton'a ea70 ma dużo niżej kreske maksymalnego wyciągnięcia niż sztyce innych firm :confused: dziś zmierze w swojej dokladnie ile od dołu jest.

zerknij na sztycę easton'a ea70 ma dużo niżej kreske maksymalnego wyciągnięcia niż sztyce innych firm :P dziś zmierze w swojej dokladnie ile od dołu jest.

Fotka sztycy

DSC05962.JPG

Napisano

Szukaj Roox'a S4.2/S4, 430mm ale mogą być problemy ze znalezieniem pożądanego rozmiaru.

Rzeczywiście, mam problemy ze znalezieniem dla mnie Rooxa. A taki RooX byłby idealny. Jeśli ktoś ma namiary na jakiś sklep (niekoniecznie polski z ich sztycami) to może bym jakoś ją dostał.

Z tym Eastonem to rzeczywiście nie jestem pewien jak to będzie nawet z niżej położonym ograniczeniem jak pisze Rulez rama może nie wytrzymać (chociaż to Cannondale z dożywotnią gwarancją ^_^ )

Zastanawiam się czy jak bym w ostateczności wziął Thomsona z seatbackiem i odpowiednio regulując offsetem siodełka (do tyłu) i przesunięciem bloków SPD w butach (też do tyłu) zniwelował ten brak 3 cm długości sztycy... Takie rozważania teoretyczne, ale to raczej będzie ostateczność jeśli nie znajdę sztycy dłuższej od Thomsona.

Napisano
Zastanawiam się czy jak bym w ostateczności wziął Thomsona z seatbackiem i odpowiednio regulując offsetem siodełka (do tyłu) i przesunięciem bloków SPD w butach (też do tyłu) zniwelował ten brak 3 cm długości sztycy... Takie rozważania teoretyczne, ale to raczej będzie ostateczność jeśli nie znajdę sztycy dłuższej od Thomsona.

REGULACJA SIODEŁKA W POZIOMIE SŁUŻY TYLKO I WYŁĄCZNIE USTAWIENIU WŁAŚCIWEJ POZYCJI KOLAN BIKERA WZGLĘDEM KORB, A NIE ŻADNYM NADRABIANIOM WYSOKOŚCI.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Z moich poszukiwań długich sztyc:

Salsa - 410mm - bardzo trudno dostępna w Polsce

Tune - 410mm - bardzo droga

Thomson - 410mm - wszyscy wiedzą, że najlepsza i najlżejsza, najwytrzymalsza i wogóle naj :)

Roox S4.2 - 430 mm - wiele średnic do wyboru, ale niestety obecnie 31.6mm średnicy już nie można nigdzie dostać (po kontakcie z producentem otrzymałem wiadomość, że on nowego roku mają wprowadzić nowy model S7).

Decyduję się na Rooxa z Ebaya o średnicy 31.4mm (planuję pomalować proszkowo by ją pogrubić). To czy cały zabieg mi się powiedzie na pewno przedstawię na forum :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...