Tankian Napisano 4 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Znacie jakies sposoby na wyznaczenie tętna na progu mleczanowym oprócz tego Friel'owskiego? I czy test który proponuje Friel można przeprowadzić na trenażerku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ja nic lepszego do przeprowadzenia w domowych warunkach nie znam. Test Friela jednak polecam. U mnie wyniki wychodzą w zasadzie takie same na trenażerze i w terenie (tętno, bo mocy nie mogę zmierzyć w terenie). Ostatnio robiłem badania wydolnościowe z pomiarem stężenia mleczanu w krwi i próg wyszedł w zasadzie taki jak u Friela 30min TT (różnica wynosiła kilka uderzeń serca i wyszedł mi taki średni między maksymalnym i minimalnym z prób czasowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankian Napisano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Super! Ogromne dzięki. do zamkniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trucho Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 A np. średniego tętna z wyścigu niemożna uznać za próg mleczanowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Nie. Juz na plaskim maratonie jest nizsze o 5-7 ud/min od wyznaczonego z testu drogowego, a na gorskim bywa nizsze o 10-15 bpm, bo jednak na zjazdach tetno sporo spada. Przynajmniej u mnie tak jest. Nie wiem jak z wyscigiem XC. Najprosciej chyba po prostu co jakis czas te pol godziny przeznaczyc na test drogowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.