Skocz do zawartości

[Spinka Sram] chroniczne rozpięcia podczas jazdy

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Jechałem pierwszy raz od jakiegoś czasu bez SPD. Poderwałem przednie koło i upadając straciłem łańcuch. Jedna część spinki była w łańcuchu, drugą odnalazłem kawałek dalej:rolleyes: Zmontowałem i do domu.

Później, już w SPD, przeskakuję studzienkę i przy lądowaniu znów straciłem łańcuch, tym razem widział to kolega i mówił, że gdzieś zaiskrzyło podczas lądowania.

Spinka wygląda ok, jest prosta, piny proste, nacięcia nienaruszone. O co tu może chodzić? Bo chyba sam tej zagadki nie rozwiążę;)

Napęd 9rz. Spinka Power Link, złota, srama. Rozpięta kilkanaście razy.

Ja zgubiłem swoją spinkę podczas zjeżdżania z krawężnika, przy dosyć niewielkiej prędkości. Tylko ja ją nieco przerabiałem, wyciskając nieco piny, żeby zapiąć łańcuch HG-50(srebrna spinka), a sama spinka miała ponad 6kkm. Teraz mam zawsze 1 w zapasie i używam złotych spinek i napędu na 9.

No cóż, nasmaruję, ale ew. syf i brak smaru akurat na trzymanie spinki powinien mieć pozytywny wpływ(Zakleszczenie, zapieczenie itp. ;) Brudną zawsze trudniej rozpiąć^_^ Nie przerabiałem nic, po spince nie widać zużycia, wszystko w porządku. Zobaczymy po czyszczeniu, dzięki.

Jeżeli dwa razy ci sie to przydarzyło to spinka raczej do niczego się nie nadaje . Ja uzywam 3 łańcuchów i każdy ma swoją spinke , nigdy łańcuch mi sie nie rozpiął wrecz przeciwnie . Nawet kilkanascie rozpięć nie powinno miec znaczenia , a może masz za luzny łańcuch .

• Mod Team

Stawiałbym na wadliwą spinkę. Używam złotych spinek Srama od kilku lat i tylko raz zdarzyło mi się niespodziewane rozpięcie, ale było to przy przebiegu ponad 12kkm, a spinka kupiona jako złota była wtedy już srebrna :)

W tym roku kupiłem w sklepie jakiś łańcuch akcenta 8rzędowy za 30 złotych i lekko miałem uszkodzony pin (grzybek tam gdzie jest ten rowek co spinka sie zazębia) i przy krawężniku dosyć wysokim rozpiął mi sie łanćuch dużo nie brakowało i bym sie wyłożył.

ja miałem przypadek z spinką SRAMA na jednych zawodach 3 zgubiłem jak sie potem u znajomego serwisanta dowiedziałem że ich lepiej do SH nie używać bo mają minimalnie różne szerokości i będzie mi się zawsze rozpinała przy dużym obciążeniu. od wtedy mam inny sposób "piny" czyli suwam i i to sie nie rozpina. osobiście polecam na zawody skuć to jet pewny i długoterminowy sposób

• Mod Team

Klaniam,

Jesli cos sie stanie to tylko przez Twoje zle fluidy Rulez. Od 2004 roku ani jednej rozpietej spinki tak w napedzie 8-mio jak i 9-cio rzedowym.

Nie zauwazylem tez problemow z rozpinaniem.

Ale z drugiej strony nie mialem tez nigdy do czynienia z Wippermanowskimi spinkami takze nie wiem jak wyglada "latwiejsze" spinanie lub rozpinanie.

Szacunek...

I.

Na razie trzyma. Pewnie to była wina łańcucha, bo to już stary, zardzewiały trup na zimę. A spinka trafiła do niego przypadkiem. Nową spinkę kupię, ale do nowego zestawu jeśli już. A ta niech się jeszcze męczy.:)

Na razie wszystko się trzyma, może kapka błotka zapchała rowki i spinka się dobrze nie zapięła...:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...