Skocz do zawartości

[SPD] Domowej Roboty

kllnTToOn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych.

Po zakupie nowych pedałów SPD stwierdziłem iż nie starczy mi na buty (pieniędzy) po wizycie w sklepie rowerowym buty jakie wpadły mi w oko kosztowały 350zł w promocji ! A najtańsze jakie były w sklepie kosztowały 219zł. Myślałem - skąd by tu takie buty wytrzasnąć ? Przypomniało mi się, że po moim zapale do piłki nożnej pozostały mi jeszcze stare korki :( Odkopałem je, przymierzyłem, pasowały idealnie, zero luzów... Od tego momentu pozostało tylko stworzenie "w głowie" projektu butów na rower :P Po przemyśleniu zabrałem się do roboty... (niestety mam tylko zdjęcia końcowe projektu, ale jakoś opisze przebiegi operacji)

1. Usunięcie korków (zrobienie miejsca dla bloków)

Przecinaczkami (podobne do kombinerek) ściąłem 4 korki. Dwa które przeszkadzały w zamontowaniu bloków, jeden który przeszkadzał korpusowi pedała i jeden który przeszkadzał ośce.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46941f748b027d97.html

2. zeszlifowanie korków (zrobienie miejsca dla bloków)

Ta operacja jest oczywista. Szlifierką "wyrównałem" "ściąłem" pozostałość po korkach dla zrobienia miejsca dla bloków (trzeba uważać żeby nie przesadzić i nie przebić się przez podeszwę :P )

3. Wywiercenie otworków dla śrubek od bloków.

Po dokładnym mierzeniu (ustawienia bloków na szerokość i długość na bucie oraz rozstaw dziurek w blokach) wywierciłem 2 otwory w które wejdą śrubki. Następnie do środka buta włożyłem nagwintowaną blaszkę (była razem z blokami) i przykręciłem bloki, ustawiłem je i buty w sumie były zrobione :)

Parę fotek:

7484b4bdd7d4410am.jpg

ae67002546548e3am.jpg

fcc163ef06123634m.jpg

TEST

Testy wypadły wyśmienicie. Na początku było obawy czy one w ogóle się wepną oczywiście nie obyło się bez upadku jak to bywa za pierwszym razem, ale oprócz tego nie mogę o nich złego słowa powiedzieć ! przejechałem na nich około 30km i jedynym problem jaki mi stwarzały, to to, że nie mogłem znaleźć tych bloków na stopie (nie wiedziałem w którym miejscu są i nie mogłem się wpiąć), ale to raczej z mojej winy, bo to moje pierwsze doświadczenia z SPD :P

WAGA:

42381592ce75d913m.jpg

578c9a0cca31bce4m.jpg

razem - 642,9g z blokami rozmiar 41 :P porównując do tych butów http://www.ssc.pl/bontrager2009/butyRXLMOUNTAIN.html to naprawdę niska waga przy tak małych kosztach :D

Sam pomysł fajny, ale widzę, że prosisz się o kontuzję kolan. Bloki masz przykręcone niesymetrycznie, od razu to się rzuca w oczy, może to spowodować uszkodzenie któregoś kolana. Nie masz możliwości regulacji położenia bloków - o ile w przypadku kogoś, kto sporo jeździł w SPD, można założyć, że zna optymalną pozycję bloków, to w twoim wypadku wątpię, abyś trafił za 1 razem (zwłaszcza oglądając zdjęcia).

Może lepszym sposobem byłoby zdobycie starych/zużytych butów SPD i wymontowanie gniazda do przykręcania bloków i zainstalowanie tego w twoich butach?

Ewentualnie wstrzymać się z jazdą w SPD i dozbierać do nowych butów - przyzwoite buty można kupić już za około 150zł + wysyłka.

Nie boisz się, że przy mocniejszym pociągnięciu pedałem do góry wyrwiesz blok z podeszwy? Włożyłeś do buda coś co mogłoby usztywnić podeszwę i pomóc rozłożyć działające siły na większą jej powierzchnię?

No i to o czym wspomniał premier2, jesteś pewien, że to dobre ustawienie bloków?

Nie boisz się, że przy mocniejszym pociągnięciu pedałem do góry wyrwiesz blok z podeszwy? Włożyłeś do buda coś co mogłoby usztywnić podeszwę i pomóc rozłożyć działające siły na większą jej powierzchnię?

No i to o czym wspomniał premier2, jesteś pewien, że to dobre ustawienie bloków?

Sam pomysł fajny, ale widzę, że prosisz się o kontuzję kolan. Bloki masz przykręcone niesymetrycznie, od razu to się rzuca w oczy, może to spowodować uszkodzenie któregoś kolana. Nie masz możliwości regulacji położenia bloków - o ile w przypadku kogoś, kto sporo jeździł w SPD, można założyć, że zna optymalną pozycję bloków, to w twoim wypadku wątpię, abyś trafił za 1 razem (zwłaszcza oglądając zdjęcia).

Może lepszym sposobem byłoby zdobycie starych/zużytych butów SPD i wymontowanie gniazda do przykręcania bloków i zainstalowanie tego w twoich butach?

Ewentualnie wstrzymać się z jazdą w SPD i dozbierać do nowych butów - przyzwoite buty można kupić już za około 150zł + wysyłka.

Ja tylko przyczepię się do tej symetryczności ułożenia bloków. Przecież wcale nie muszą być symetryczne. Ja w spd przejechałem kilkanaście tysięcy km i znalazłem optymalną pozycję i dla obu butów jest ona różna. Tak naprawdę mało kto jest idealnie symetryczny. A jak jeszcze ma kolana albo kostki po przejściach z innych dyscyplin sportu lub nawet zależne od trybu życia to w ogóle symetryczność nie wchodzi w grę. Pierwszą wskazówką przy ustawieniu sobie bloków powinno być to, że kolana powinny zginać się w jednej płaszczyźnie w pozycji w której najczęściej się pedałuje, czyli np. na siodle.

Co do reszty się zgadzam, ale mając nawet takie stare buty do jazdy na zimę, jeżdżę przez cały rok w tych samych. Uzbrajam tylko stopy w więcej skarpet i buty w ochraniacze :-)

Bloki ma ustawione jak powinny - brał mojego buta i mierzył, zaznaczał i wszystko gra <_<

Podeszwa jest sztywna, ponieważ jest wykonana z plastiku dzieki czemu nie ma opcji wyrwania bloku z podeszfy!!!

Na żywo wygląda całkiem inaczej, są ładniejsze i sztywniejsze niż sie zdaje ;)

OMFG @_@ kolana ? panowie o co wam chodzi ?... ;) nie rozumiem was. Nie mam nóg w ten sposób " / . \ " jak jadę a ni w ten " \ . / " tylko tak " | | " czyli prosto nic nie jest krzywo itp. itd... :) To o co wam chodzi ? :thumbsup:

Podeszwa jest "super sztywna" nic się nie gnie i nie ma mowy o wyrwaniu bloków z buta :D

Blaszkę z gwintem specjalnie nie ukrywałem. Po wywierceniu otworów to tak jakoś... no samo wlazło i wystaje tego mało :] do tego dochodzi jeszcze wkładka i nic nie czuje :P

Czy każdy temat napisany przeze mnie musi być krytykowany ? :P :P

w takim razie kciuk, jestes super, zdaj relacje po 10tys km, czy dalej mozesz biegac i jezdzic rowerem

tobie sie moze wydawac, ze jest ok, niestety tylko wydawac, dodatkowo sa to twoje poczatki z zatrzaskami, wiec skad wiesz jak jest najoptymalniej ustawic blok? do tego dochodzi sie latami

Nie neguję twojego pomysłu, jednak może to skutkować poważnymi problemami w przyszłości. Ja sam kilkukrotnie zmieniałem pozycję bloków w butach, bo do optymalnej pozycji dochodziłem parę miesięcy. To nie jest takie proste, jak się wydaje, trzeba czasu, by zaobserwować reakcję kolan i ścięgien na zmianę ustawienia.

Zaczynałem z pozycji przejętej ze zwykłych pedałów, powoli przechodząc z blokami do przodu i butami bliżej korby.

Proponuję ci, żeby te przerobione buty wykorzystać do nauki jazdy w SPD i zacząć zbierać pieniądze na normalne buty rowerowe. Do wiosny chyba dasz radę odłożyć +/- 200zł, a kolanom do tego czasu nic nie powinno się stać...

Nowe Buty kupuję zaraz po "gwiazdce" i "mikołaju" :P czyli za lekko ponad miesiąc :) te są tylko na mały okres czasu... Do ćwiczeń, do przyzwyczajenia się do SPD. Przejadę na nich maks 500 - 600km w co wątpię, bo jak na razie nigdzie nie jeżdżę z wyjątkiem po mieście.. dziennie jakieś 10km :D

W SPD luz roboczy jest raczej niewielki, choć to akurat mnie pasuje. I w żaden sposób nie pomoże on w przypadku złego ustawienia bloków.

kllnTToOn niektórzy dowiadują się o tym, kiedy już jest za późno. Zazwyczaj objawia się to bólami w kolanach. Może jest koś na forum, kto to przechodził? Ja czytałem o tym na preclu, tam kilka osób zna dosyć dobrze ten temat z własnych doświadczeń.

Co do poprawnego ustawienia bloków, już u tym było na forum, można tez poczytać w sieci. Wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali zmian, polecam. Ja też długo jeździłem po zakupie bez zmian, ale postanowiłem sprawdzić inne warianty i zmiany są odczuwalne, ale zależne od indywidualnych preferencji...

Nikt wam nie napisze, że takie właśnie ustawienie będzie jedyne słuszne i akurat przypadnie wam do gustu.

To tak, jak z siodłem i sztycą, trzeba sobie samemu znaleźć optymalną pozycję.

Gratuluje pomysłu :D

Swoją drogą ile kosztują takie buty do noznej? Nie zniszczyłbym takich tylko po to, żeby pojeździć przez miesiąc.

Jeżeli ustawił sobie bloki tak, że but jest tak jak był na platformach to kolana nie powinny boleć? Chyba że przez ciągnięcie buta w górę...

Jak sznurówki ci trzymają ? Nie masz stopy luźnej?

Haha...coś naszemu koledze te SPD nie sprzyjają :thumbsup:

Dziś pojechaliśmy na trasę xc na której zaliczył chyba z 20 gleb :)

Co podjazd to bummm, a był taki jeden podjazd że 2 razy postawiło go w pion i bum na bok- myślałem że sie zesikam ze śmiechu!!! Do teraz jak se to przypomnę chce mi się śmiac :P

PS: Przez ten cały wypad miałem na okrągło wesoło :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...