Skocz do zawartości

[Koła] Lekkie do XC ~700zl

Adish

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

tak jak w temacie, co byscie polecili mi za kolka jakies sensowne ? na razie myslelem o kupnie kolek na obreczach DT x430, piastach XT na 6 srub i jakimis szprychami DT... ale nie wiem czy to dobry zestaw... kolega mowi zeby sie nie pchac w piasty shimano, mowil ze novatec'i sa fajne... Aktualnie mam zestaw WH-M505 ale zaczal lapac luzy ktorych sie nie da pozbyc... :( no i trzeba cos nowego znalezc... dodam ze moja waga to ok 70 kg

Napisano

Novatecki to podobnie co JoyTech czyli nic ciekawego.

Piasty XT, ale który model dokładnie chcesz kupić/możesz dostać taniej.

Osobiście myślę, że można złożyć zestaw:

- piasty XT CL/IS

- obręcze x430, x317, Eq21(te są jednokomorowe, ale ważą niecałe 400g)

- szprychy wedle uznanie

- nyple DT, ewentualnie Dartmoor, ale te czasami pękają.

Ciekawym zestawem są też Fullcrumy RM5 tylko teraz cena już nie jest taka ciekawa, ale ten wygląd, a waga też ujdzie.

Rozumiem, że koła only DISC?

Pozdrawiam i służę pomocą

Ubotek :(

Napisano

Disc only oczywiscie :(

piasty to XT na 6 srub M756 ale widzialem zapieczone xt od samego przebiegu wiec zastanawiam sie wogole nad shimano

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jak ktoś nie miał to ciężko o opinię, ale myślę, że dla cięższego zawodnika będą dobre, jedyną alternatywą w tej cenie są moim zdaniem Mavic Crossride.

Napisano

Ja proponuje:

Obręcze - sun rims equalizer 23

Szprychy Dt Competition + nyple

Piasty Novatec NT-D711SB (przód) i Novatec NT-D712SB (tył)

Kumpel (ok 78kg) przejeździł cały sezon i nie narzekał, ja sam takie zamówiłem :)

Ale ile ludzi na ziemi, tyle opinii :)

Napisano

Jakie piasty Novatec polecacie, 2 czy 4 lozyska?

mam kasete SLX - moge kazdy bembenek zastosowac?

obrecz na 32 czy 36 szprych?

moja waga to 80-85 kg, planuje tez jakies sakwy sporadycznie.

Napisano

Ja proponuje:

Obręcze - sun rims equalizer 23

Szprychy Dt Competition + nyple

Piasty Novatec NT-D711SB (przód) i Novatec NT-D712SB (tył)

Kumpel (ok 78kg) przejeździł cały sezon i nie narzekał, ja sam takie zamówiłem ;)

Ale ile ludzi na ziemi, tyle opinii :laugh:

Bardzo rozsądny cenowo i wytrzymałościowo zestaw, jak na 78kg. Myślę, że optymalny, jeśli liczyć się z kasą.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tu masz dobre kółka w zależności od wagi rowerzysty :

http://www.allegro.pl/item859499658_kola_pod_tarcze_race_slx_1790g_nowosc.html

http://www.allegro.pl/item857029928_kola_pod_tarcze_race_light_slx_1655_g.html

Są pod centerlocka .

Jakbyś chciał naprawde dobre i lekkie koła to :

Piast Novatec z serii NT-D7.. - 399 zł komplet waga tył 278, przód 137 , obrecze SunRingle Equlaizer 23 ( 425 g ) lub EQ 21 ( 400 g ) na 32 lub 36 otw po 99 zł/szt i w zależności od wagi swojej to szprychy 2/1.8 lub 2/1.5 DT lub Sapim , nyple alu lub mosiądz ( także ilość szprych ważna ) .

Przy najtańszej opcji masz lekkie koła na najwyższym modelu piast Novateca na łozyskachj japońskich za 399 + 99 + 99 + 128 ( szprychy z nyplami 2/1.8 ) = 725 zł . piasty czarne, obręcz czarna, szprychy srebrne, ewentualnie czarne 2/1.8 52 zł drożej.

Wszystko zależy od wagi rowerzysty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...