Krezystof Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 Chciałbym zbudować samemu bacik do zdjęcia kasety, mam klucz płaski (grubość ok 2mm - cały równy) oraz stary łańcuch. Czy ktoś z Was próbował już to kiedyś zrobić lub wie w jaki sposób go wykonać? Na forum niestety nic nie udało mi się znaleźć
Schwefel Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 Robisz 3 dziurki w kluczu, przypinasz do nich 2 połówki łańcucha i po sprawie.
zahas Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 Nie musisz konstruować bacika by ściągnąć kasetę. Wystarczy sam łańcuch zaciśnięty w imadle. Kiedyś, nie mając dostępu do imadła, przymocowałem drutem łańcuch do kawałka dłuższej rurki i też zadziałało (jeśli drut nie wytrzyma to dodatkowo można kilkukrotnie owinąć rurkę łańcuchem) - przy dłuższej rurce działa większy moment siły i łatwiej jest utrzymać kasetę ale może to wymagać pomocnika.
Krezystof Napisano 3 Listopada 2009 Autor Napisano 3 Listopada 2009 Spróbuję jutro jakoś go skonstruować a przynajmniej zacząć bo chciałbym jednak zbudować bacik i to samemu! Przymocowując spróbuję zakuć ten łańcuch na klucz, o ile się tak da. A imadła w domu wstyd się przyznać, ale brak! Jeżeli ktoś by miał jakieś uwagi byłbym wdzięczny
adriansocho Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 Chciałbym zbudować samemu bacik do zdjęcia kasety, mam klucz płaski (grubość ok 2mm - cały równy) oraz stary łańcuch. Czy ktoś z Was próbował już to kiedyś zrobić lub wie w jaki sposób go wykonać? Na forum niestety nic nie udało mi się znaleźć Oj popatrz na jakieś fotki bacików i dasz radę. Ja swój zrobiłem z kawałka płaskownika alu 50x4mm i dało radę, oprócz tego że lepiej wziąć jakiś cieńszy materiał (stalowy) bo wtedy bolec od łańcucha łapie do końca.
Przeor Napisano 8 Listopada 2009 Napisano 8 Listopada 2009 Według mnie to szkoda klucza, bo zawsze może się przydać. Ja swój bacik zrobiłem z płaskownika stalowego. A łańcucha nie musisz zakuwać, ja przykręciłem go na zwykłe śruby i wytrzymuje bez problemów. Jak zejdę do piwnicy ta wystrugam jakąś fotkę
Sandacz Napisano 8 Listopada 2009 Napisano 8 Listopada 2009 kawałek płaskownika, trzy śrubki z nakrętkami i resztki łańcucha PC-38 :-) http://=http://img80.imageshack.us/img80/4025/baciky.jpg
Krezystof Napisano 20 Listopada 2009 Autor Napisano 20 Listopada 2009 Dziękuję za zdjęcie, już je wydrukowałem i jak tylko znajdę chwilę to zejdę do piwnicy coś zmajstrować
Krezystof Napisano 22 Listopada 2009 Autor Napisano 22 Listopada 2009 No i utknąłem, nie mogę wywiercić dziury w kluczu, wiertła mam do metalu, 3 poszły i nie chce iść a to tylko 4mm!
accentinferno Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 to widzę że tylko ja byłem taki głupi i wydałem 35 zł w błoto na kupno bacika:(
Przeor Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 No i utknąłem, nie mogę wywiercić dziury w kluczu, wiertła mam do metalu, 3 poszły i nie chce iść a to tylko 4mm! No bo makrokesze to nie tylko rowery ale również np. wiertła. Jak nie masz porządnych to idź do kolegi niech Ci wywierci.
accentinferno Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 chyba masz klucze ze stali hartowanej:) albo plastelinowe wiertła:P
RadekSki Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 Nie lepiej pójść do piwnicy/garażu/na złom i kawałek płaskownika sobie wyszukać ?
Krezystof Napisano 22 Listopada 2009 Autor Napisano 22 Listopada 2009 No tak, wiertła to takie markowe niekoniecznie, m. in. Toya ;/ Będę szukał czegoś innego z czego można zrobić, ale to w weekend jak będzie chwila czasu! Co gorsze, to wyglądało na najlepsze na zrobienie rączki, z tego co się wala - poszukam a przy okazji zrobi się porządek!
goldbloom Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 A ja wiem jak zrobić bacik - do wykonania go potrzebne jest 25zł...
Krezystof Napisano 22 Listopada 2009 Autor Napisano 22 Listopada 2009 Tu chodzi o satysfakcje, że się samemu go zrobiło
gdy Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 przestrzegam przed zakupem taniutkiego bacika toya czy topex )nie pamietam dokłądnie cena 4.99)dostepnego w marketach . porwałem go jak papier. czyli sprawdza sie stare powoedzenie "co tanie to drogie"
normar Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 ja przykręciłem trzema wkrętami stary łańcuch do deski i sprawdza się))
Sel Napisano 30 Listopada 2009 Napisano 30 Listopada 2009 Ludzie bacik w castoramie (do czegokolwiek to jest, jest trochę grubszy od łańcucha 8mki) kosztuje raptem 3zł u mnie ;-) Myślę że lepiej w takie coś zainwestować.
Kamil19950913 Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 A czy to musi być akurat bacik? Ja jak odkręcam kasetę to mam klucz do ściągania kaset,który kosztuje około 7 złoty, a jak się ściąga kasetę no to chyba proste odkręca się koło, w kasecie są ząbki i na kluczu też trzeba trafić, wziąć klucz najlepiej klucz nasadowy nasadkę chyba 24, włożyć i nie kręcić kluczem tylko wziąć długą rurę,która wejdzie na klucz nasadowy i z pomocą drugiego człowieka nie używając wiele siły można to szybko odkręcić.Ja tak robię mi pomaga młodsza siostra która ma 8 lat. Bo tu chyba chodzi o zdjęcie wolnobiegu? Bo nie jest jasno napisane.
Krezystof Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Napisano 2 Grudnia 2009 Nie, chodzi o zdjęcie kasety. Jeżeli nie jest zbyt mocno dokręcona można wymyślać, jednak wolałbym, aby to było bardziej precyzyjne i dlatego też myślałem właśnie o baciku. No i też chodzi o samo poczucie - zrobione samemu. Sel, to nie będzie produkt jakości dość ujemnej (tzw. jednorazówka)? Wyżej już były opisywane baciki Toya, za 2 razy więcej, które okazywały się badziewiem.
Mod Team Puklus Napisano 18 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 18 Grudnia 2009 Ja tam zawsze sobie radze bez. Jak nie odkrece trzymając kasety w rece (w grubych rekawiczkach) to biore starszy łańcuch obwijam najwieksza zebatke zaciskam w imadle i odkrecam Co prawda pisze dokrecac momentem 40Nm ale ja zrobilem sobie specjalistyczną, unikalna na skale swiatową podkładke z kapsla po piwie i zakrecam wzglednie lekko, tak zeby w razie czego w trasie sciągnąć. NIgdy mi sie nie odkreciła wiec chyba działa
Sel Napisano 25 Grudnia 2009 Napisano 25 Grudnia 2009 Nie, chodzi o zdjęcie kasety. Jeżeli nie jest zbyt mocno dokręcona można wymyślać, jednak wolałbym, aby to było bardziej precyzyjne i dlatego też myślałem właśnie o baciku. No i też chodzi o samo poczucie - zrobione samemu. Sel, to nie będzie produkt jakości dość ujemnej (tzw. jednorazówka)? Wyżej już były opisywane baciki Toya, za 2 razy więcej, które okazywały się badziewiem. Wiesz sierota za przeproszeniem to i nozyczki zniszczy, ja juz nie raz kasete tym zdejmowalem i bez niespodzianek.
Krezystof Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Napisano 8 Stycznia 2010 Bacik zrobiony, 2 kasety nim zdjęte i... ....działa! Jednak to taki tymczasowy z drewnianą rączką więc chwalić się na razie nie będę. Jednak chciałbym jeszcze spróbować zrobić taki porządny
gdy Napisano 9 Stycznia 2010 Napisano 9 Stycznia 2010 te baty w castoramie sa po 4,69. jeden już porwałem , teraz kupiłem drugi i jak na razie po 2 kasetach jesczcze żyje tylko troche trzymadełko dotykowe sie wygło
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.