Skocz do zawartości

[rower] Gary Fisher Cobia lub Piranha

Delfino

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Dość długo planowałem zakup budżetowej zimówki i w końcu do głowy przyszedł mi pomysł, aby połączyć pożyteczne z przyjemnym. Na początku chciałem iść na przełaj, jednak droga okazała się zbyt wyboista i nie znalazłem godnego modelu do 3000 zł. Swoje poszukiwania skupiłem na rowerach MTB na kołach 29 cali. Podoba mi się to rozwiązanie, gdyż cenię oryginalność i nowatorskie rozwiązania. Ostatnio natrafiłem na model Garego Fishera, firmy do której mam zaufanie, gdyż miałem styczność z ich rowerami:

LINK

Fajna geometria, osprzęt może być (przerzutki można szybko wymienić, a ramę niekoniecznie), nie wiem tylko co z amortyzatorem, chciałbym żebyście coś o nim napisali. Nie interesuję się zbytnio MTB, stąd moja niewiedza. Problemem może być rozmiar, ponieważ mierzę około 167 cm, a więc jestem dość niski, a najmniejszy dostępny model jest na 17,5 calowej ramie. Czytałem, że takie rowery są tylko dla wysokich, ale artykuł na cyclingnews rozwiał moje wątpliwości. Co gorsza, kontaktowałem się z przedstawicielem sklepu, który oznajmił, że GF nie mają na sklepie i dla każdego klienta muszą sprowadzać, przez co nie ma możliwości przymiarki. Alternatywą dla tego modelu jest GF Piranha na 26 calach, w rozmiarach 15.5 i 17.5. Oczywiście jego również nie można przymierzyć. CO zrobić? Nie znam się na geometrii rowerów górskich, w szosówce mam ramę 50 cm (TT 52,5 cm), mostek 90 mm i jest ok.

HelP!

Aha, tu jeszcze model Piranha

http://www.ssc.pl/gf2009/Piranha.htm

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.

Napisano

O ile jeszcze w 29" GF moze być jeśli ci pasuje, to kupno 26" wiąże się z pewną miną o której nalezy pamiętać. GF stosuje amortyzatory z większym offsetem i trudno jest takowy kupić osobno. Piranha ma RS Torę ze spręzyną i na 99% będzie ona za twarda na osobę o wzroście 167cm, po drugie jest cięzka i z czasem i tak pewnie byś ją zmieniał.

Napisano

amor ciężki, ale spokojnie daje rade...

co do roweru to szału ni ma, ale zanim nie wsiądziesz nie kupuj, geo nie garego nie musi Tobie odpowiadać

Napisano

W Garym ramy wypadają trochę inaczej, np. w Kelly`sie miałem 19,5" a w Garym mam 17,5" i te ramy wypadają mniej więcej tak samo jak porównuje się te rozmiary. Mam 180cm i na 17,5" jeździ mi się dobrze, chociaż następny chyba bym 19" jednak brał. Musisz się przymierzyć, o ile dobrze pamiętam w Poznaniu i Wrocławiu widziałem, że mieli te na kołach 29" tylko nie przyglądałem się na konkretne modele.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...