Skocz do zawartości

[ebay] Zakupy z Honkkongu

miskov17

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Razem ze znajomymi chcemy zakupić parę rzeczy na Ebay'u, konkretnie od użytkownika m_s_bikestore http://shop.ebay.com/m_s_bikestore/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg= Problem w tym, że mamy zerowe doświadczenie w zakupach w owym serwisie aukcyjnym, dlatego też prosiłbym o wypowiedź osób, które robiły tego typu transakcje o podanie jakiś rad tudzież sugestii. Najbardziej martwi mnie kwestia vat'u i cła tym bardziej, że wartość paczki najniższa nie będzie.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Pozdrawiam,

Artur

Miskov, na ogół handlowcy (sprzedający "międzynarodowo") dodają w opisie paczki "gift" aby uniknąć płacenia cła. Najczęściej, choć nie zawsze, pozwala to uniknąć jego opłacenia. Z cła zwolnione są paczki o wartości bodajże do 40$ (lub coś około). Jeśli jednak zamiast paczki listonosz przyniesie Ci awizo i będziesz musiał na poczcie zapłacić, to bądź gotowy na jakieś 2-3% (dokładnie dowiesz się dzwoniąc do każdej placówki urzędu celnego) wartości + 22% VAT. Także mimo profesjonalności sprzedawcy wspomnij mu o tym, żeby poszło jako GIFT.

W kwestii cła dodam tylko, żebyś pod żadnym pozorem nie podawał swojego adresu w jakiejś siedzibie firmy. Ja tak raz zrobiłem dla paczki z Holandii, bo w firmie wygodniej mi pocztę odbierać. No i musiałem zapłacić cło z Vatem. Jest to tym spowodowane, że transakcje firm i instytucji są bardziej prześwietlane niż osób prywatnych.

Jeśli natomiast chodzi o same zakupy na u zagranicznych sprzedawców z ebay, to wspomnę tylko, że znaczna większość preferuje płatność kartą, lub system paypal

Z paypalem to juz nikt lachy nie robi to obowiazek sprzedawcy, a ci z tamtych regionow to chyba w 100% oferuja tylko taka forme, rowniez ten w/w ale to tylko na wielki plus dla kupujacego.

Kilka razy popelnilem zakupy w tamtej czesci swiata, 'gift' to standard :) jednak nie byly to gabarytowe przedmioty, transakcje jak kazde inne.

W kwestii cła dodam tylko, żebyś pod żadnym pozorem nie podawał swojego adresu w jakiejś siedzibie firmy. Ja tak raz zrobiłem dla paczki z Holandii, bo w firmie wygodniej mi pocztę odbierać. No i musiałem zapłacić cło z Vatem. Jest to tym spowodowane, że transakcje firm i instytucji są bardziej prześwietlane niż osób prywatnych.

To chyba przed wejściem Polski do UE.

Dosyć często kupuję na ebayu a konkretnie u tego sprzedawca kupowałem już kilkakrotnie.

Jeżeli chodzi o cło to faktycznie lepiej jeśli sprzedawca opisze jako "gift" o niskiej wartości np. 30USD. Ale wcale nie jest powiedziane że przejdzie wszystko bez problemu. Miałem sytuację że celnicy zakwestionowali tak niską cenę na hamulce BB7. Aby uwolnić przesyłkę musiałem dostarczyć wydruki z wygranej aukcji oraz potwierdzenie płatności przez Paypal. Wszystko poszło gładko tyle tylko że musiałem zapłacić cło i VAT od rzeczywistej wartości.

Rozmiar paczki też nie do końca ma znaczenie. Miesiąc temu kupowałem ramę, sprzedawca zadeklarował wartość bodajże 100USD a paczka przyszła nieoclona.

Tak naprawdę chyba wszytko to kwestia szczęścia. Albo celnikom przyklei się packa do ręki albo i nie...

• 2 tygodnie później...

Konto ebay to konto ebay, bez wzgledu gdzie sie znajdujesz.

Placenie przez paypal to standard, jak sie nie myle od tego roku. Kultura ochrony klienta (kupujacego) jest mega w porownaniu do np allegro.

Nie ma bezpieczniejszego systemu.

Ja sporo kupuje prze net i teraz juz prawie kazdy sprzedawca oferuje platnosc payapl (w uk, us), dla mnie to gwarancja bezpieczenstwa ale i wygoda, nie musze za kazdym razem wklepywac numeru karty, klik.. klik i po sprawie.

Masz wybor w jakiej walucie chcesz dokonac transfer, w kursy paypala wliczony jest koszt 2.5%

Transfery transgraniczne pomiedzy kontami zarejestrowanymi w UE w walucie euro sa darmowe. W innym wypadku 0.5%.

W podanej przec Ciebie sytuacji, zakladajac transfer zloty-funt, powinno to wygaldac tak: 2.5% przewalutowanie zloty-funt + 0.5% transfer.

Kiedys wysylalem w druga strone i tak jakos to bylo.

Przy wiekszych sumach bardziej oplaca sie robic to przez bank, stala oplata.

Moi znajomi masowo kupują za granicą, najcześciej w usa: liczniki POLAR, koła MAVIC, FOX i inne. Odnosze wrazenie, ze dystrybutorzy w naszym kraju mają ceny z ...kosmosu. Nie zależy im na sprzedaży, skoro cena oficjalnego dystrybutora jest co sie zdarza, dwa razy wyższa.

• Mod Team

Masz wybor w jakiej walucie chcesz dokonac transfer, w kursy paypala wliczony jest koszt 2.5%

Transfery transgraniczne pomiedzy kontami zarejestrowanymi w UE w walucie euro sa darmowe. W innym wypadku 0.5%.

W podanej przec Ciebie sytuacji, zakladajac transfer zloty-funt, powinno to wygaldac tak: 2.5% przewalutowanie zloty-funt + 0.5% transfer.

Kiedys wysylalem w druga strone i tak jakos to bylo.

Przy wiekszych sumach bardziej oplaca sie robic to przez bank, stala oplata.

Klaniam,

Wlasnie wczoraj lub w piatek PayPal wprowadzil nowe zasady. Przeslanie sumy do Polszy z UK - w funtach - to koszt 1% plus 0.55PLN. Euro tak jak napisal 1415chris.

Warto tez pogrzebac za ofertami firm specjalizujacych sie w transferach transgranicznych. Zazwyczaj niepobieraja oplat lub sa one niskie, zarabiaja na tym ze trzymaja twoje pieniadze na swoich kontach do 5 dni roboczych. No i maja ursy wymiany trochu lepsze niz banki...

PayPal jest dobry do alarmowego wysylania pieniedzy, choc ich pobranie tez trwa do 5 dni, jesli naprawde potrzeba to wtedy Western Union. No ale to kosztuje...

Szacunek...

I.

I.

• 1 miesiąc temu...

Mały odkop...

Jako, że przede mną pierwsze płacenie przez paypala...mam 2 pytania :thumbsup: Raz, (sklep to CRC) czy na paypalowskie konto mam przelać kwotę dokładnie taką jaką mam zapłacić w sklepie, czy trochę więcej, jeżeli tak to o ile więcej? I dwa, co się dzieje dalej, tzn. jak już złożę zamówienie to sklep automatycznie pobiera kwotę z paypala czy jak to jest? :P

Sorki za takie pytania, ale wiecie jak to jest pierwszy raz :)

Zakladajac konto powiazales je z jakims zrodlem zasilania, konto bankowe, karta kredytowa?

Jezeli tak to klikasz na opcje Pay paypal na stronie CRC, ona cie przeniesie do strony paypala aby autoryzowac transakcje, akceptujesz, paypal zajmuje sie reszta tzn sciagnieciem naleznosci z karty lub konta bankowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...