Eper Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 To już wtedy chyba kciukami łatwiej by było łapać klamkę Albo piętami ;dd a biegi zmieniać odpowiednio do góry i na dół dużym i małym palcem
wikrap1 Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 A jak moza miec pionowo w doł ?? Hmm mi sie wydaje ze jak ktos głownie jeździ na stojąco to by było w miare dobre rozwiazanie. Hamowanie na stojąco, to przy konkretnej prędkości i sile hamowania, też nie najlepszy pomysł
Eper Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 wikrap Prawda xD Ps też mam na imię Wiktor A myślałem że jestem odosobniony na forum @edit I też mam 14 lat :PP [sorry za off topic]
zahas Napisano 8 Listopada 2009 Napisano 8 Listopada 2009 A ja mam ustawione klamki jeszcze bardziej w dół niż na zdjęciu nr.1 a mimo to utrzymuję prosty nadgarstek. Ma to dla mnie jeszcze jedną zaletę - ponieważ posiadam klamkomanetki z systemem "Rapid Fire" a dolna dźwignia ma długi skok jak na moje dość krótkie kciuki, to nie muszę przekręcać nadgarstków w dół (np. tak jak w motorze dodając gazu), kiedy chcę zmienić bieg.
mati199 Napisano 8 Listopada 2009 Napisano 8 Listopada 2009 Ja mam u siebie około 25 * w dół. Bardzo komfortowo i efektywnie mi się hamuje :-P
buldi Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Ja jak większość ok.45*(może odrobinę więcej)
crus Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Ja zawsze staje nad ramą, kładę proste ręce razem z palcami na kierownicy i tak dostosowuje klamki pod siebie..
kllnTToOn Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Ja mam około 30* w dół względem mostka
creative1989 Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Napisano 11 Kwietnia 2010 A ile osób (mających manetki i klamki osobno) ma klamki dokręcone na maksa, tak że nie można ich obrócić wokół kierownicy? Ja na przykład nie. Ja teraz będę próbował jeździć na niedokręconych na maksa... znaczy, tak skręciłem, żeby się nie suwały przy ich naciskaniu, a przy jakiejś kraksie się obróciły- a nie złamały ;]
CORKY Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 Zaraz po zakupie roweru, kombinowałem z ustawieniem siodełka, kierownicy, klamek w końcu po kilku dniach otrzymałem swoje ustawienie. Klamki zapewne tak jak większość mam ustawione 30*. Kątomierzem nie sprawdzałem, ale tak na oko. Moim zdaniem to jest najbardziej ergonomiczna pozycja dla nadgarstków. Po zakupie nowych chwytów lekko zmieniłem ustawienie, ale to nadal około 30*. PS. Sprawdziłem i nie wiem jak można mieć klamki pionowo w dół
Mod Team Franio Napisano 12 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2010 No cóż, kątomierzem tego nie mierzyłem. Na oko będzie około 45 stopni w dół i tak zaznaczyłem.
Flash3M Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 mam bardzo nisko kierownicę w stosunku do siodełka i kiedyś ustawiłem sobie klamki pionowo w dół... było to bardzo niewygodne, ale dało się... następnie ustawiłem kąt około 75 stopni i juz jakoś dawało radę, jednak wygodnie zrobiło sie na czymś pomiedzy 70 i 45 stopniami
Narrator Napisano 14 Kwietnia 2010 Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja mam ustawione prawie pionowo. Po ostatnim złamaniu klamki i manetki przy spotkaniu z drzewem stwierdziłem że to ją uchroni przy następnym wypadku. A jezdzi sie też dośc dobrze. jakoś nie odczuwam róznicy przed tym jak miałem 45* a stanem teraźniejszym.
zekker Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja teraz będę próbował jeździć na niedokręconych na maksa... znaczy, tak skręciłem, żeby się nie suwały przy ich naciskaniu, a przy jakiejś kraksie się obróciły- a nie złamały ;] Taaa, i przy takim obrocie zmasakrują przy okazji manetki, licznik i co tam się ma na kierownicy
ktosik Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 A ja klamki mam prawie pionowo koło 80*, ale spróbuje jeszcze koło 45* jak wszyscy tak jeżdżą, to może nie tak źle
blair7 Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 Hamowanie na stojąco, to przy konkretnej prędkości i sile hamowania, też nie najlepszy pomysł Niemal zawsze hamuje na stojaco odpowiednio balansujac tylkiem przy tym. A klamki nie wiem od jakim katem mam, ale najbardziej przypominaja mi zdjecie przykladu "pionowo w dol", aczkolwiek nie sa prostopadle do podloza. Od zawsze tak jezdzilem i nie wyobrazam sobie innego polozenia, zreszta wszyscy moi znajomi tez podobnie maja klamki zamontowane
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.