creative1989 Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 1. Pionowo w dół, przykład: http://is.pinkbike.com/photo/3891/pbpic3891102.jpg 2. Pod kątem 45* w dół, przykład: http://is.pinkbike.com/photo/4222/pbpic4222181.jpg 3. Poziomo, przykład(w takim cudzie techniki): http://images27.fotosik.pl/211/b18ed204fb06c80f.jpg 4. Takie cudo? ;| Ja mam klamki ustawione pod kątem 40-45* w dół. Widziałem w niejednym górskim rowerze ustawienie pionowo w dół- próbowałem przez jakiś czas takiego ustawienia, ale w moim przypadku się nie sprawdziło, a łap takich małych nie mam. Nie mam pojecia jak takie ustawienie klamki może być komfortowe, rozumiem, ze kwestia przyzwyczajenie, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Tez tego nie wiem jak mozna miec pionowo w dÓł. Ja mam 45*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Jestem wysoki i miałem przez jakiś czas właśnie bardzo w dół. Odkąd jednak zaczęły mnie kusić trudne technicznie, strome zjazdy gdzie często siadam na tylnym kole, to wtedy przestałem sięgać do klamek swobodnie i mam ok 45' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Dokładnie. Im częściej tyłek za siodło, tym klamki bardziej w poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 U mnie około 45 stopni, z tej perspektywy wydaje się, że jeszcze nieco niżej niż na zdjęciu ze scottem. Kąt zależy od pozycji i wzrostu jeźdźca, gdybym mostek miał wyżej to zapewne manetki równierz ustawiłbym bliżej poziomu, chodzi przecież o to, aby nie wyginać nienaturalnie dłoni. Znaczenie ma równierz fakt, że korzystam z manetek dualcontrol, czyli aby zmienić bieg muszę pochylić dźwignię w dół, przez co muszę ją mieć nieco bardziej poziomo niż gdyby to były same klamki hamulcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Pod kątem ok. 10-15 stopni w dół od linii ramion. Chyba tak lepiej to opisać, bo tak naprawdę o to chodzi - klamki ustawiasz pod pozycję swoich rąk, a nie pod jakieś niezależne prawidła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Ogólnie rzecz ujmując klamki powinny być ustawione w taki sposób, że siedząc na siodle palec położony na klamce powinien być w jednej linii z całą dłonią (nadgarstkiem). Takie jest przynajmniej ustawienie książkowe, najbardziej ergonomiczne. Stosuję, bo w ten sposób jest też mi najwygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Ja mam +/- 45°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 U mnie też 45° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 u mnie również około 45° w dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Ogólnie rzecz ujmując klamki powinny być ustawione w taki sposób, że siedząc na siodle palec położony na klamce powinien być w jednej linii z całą dłonią (nadgarstkiem). tez stosuje ta zasade choc nie wiedzialem ze to ksiazkowe same rece sobie tak dopasowaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 1 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 To tylko świadczy o ergonomii tego ustawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsas Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 tez stosuje ta zasade choc nie wiedzialem ze to ksiazkowe same rece sobie tak dopasowaly Mam tak samo jak Ty i Robert... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Potwierdzam. W zaleznosci od charakteru roweru rozne jest ergonomiczne ustawienie klamek. W rowerze AM 130mm/130mm z mostkiem 80mm i gieta kierownica mam klamki bardziej poziomo, niz w rowerze HT 100mm z mostkiem 100mm i gieta kierownica. Kiedy w HT mialem kierownice prosta i pozycja byla jeszcze bardziej pochylona, klamki mialem niemal pionowo. Ale zawsze jest tak, ze siadam na siodelku i ustawiam sobie klamki tak by jak najlepiej wykorzystywac palce do sciskania klamki Czyli pewnie wd tej zasady z nadgarstkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 I ja mam ustawione zgodnie z linią ramion, wychodziłyby mniej więcej 45 stopni w dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 A ile osób (mających manetki i klamki osobno) ma klamki dokręcone na maksa, tak że nie można ich obrócić wokół kierownicy? Ja na przykład nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Zawsze mam dokręcone tak, że są nieruchome i nie da się ich obrócić niezależnie od tego ile włożę w to siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Sorry a to się da z sensem inaczej? Tzn. według tych kryteriów ja mam tak przykręcone. Pytanie zwrotne - dlaczego masz luźne klamki? Tzn. czy celowo i jeśli tak to co niby ma to dawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 45 st. w dół, około Bardziej poziomo było mi niewygodnie, ręce miałem wygięte, a bardziej w dół, ręka zsuwała mi się z kierki i nie było ot zbyt bezpieczne:rolleyes: Przyłączam się do pytania o luźne klamki, też mam na sztywno. Nie wpadłbym na pomysł luźnych klamek, co to daje? imho nieco niebezpiecznie:rolleyes: No, mam luźne w szosie, że jak się zaprę, to przekręcę, ale nie mógłbym podczas jazdy. W szosie jednak to nie tak ważne, jak w "góralu"(ogólnie rzecz biorąc) na zjeździe np. pozbawienie się możliwości szybkiego dostępu do klamki jest na wagę złota, nie chciałbym, pędząc w drzewa rozpaczliwie szukać klamek:voodoo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Generalnie klamki powinny byc ustawione tak zeby byly przedluzeniem linii ramion w neutralnej pozycji, ewentualnie z kilkustopniowym odskokiem na wypadek gdyby trzeba bylo przeniesc tylek za siodlo, bo wtedy odpada ryzyko spadniecia palcow z klamki. Na V-kach wlasciwe ustawienie jest wazniejsze, bo i sily ktore trzeba przylozyc sa wieksze. Heh, luzne klamki? To jest podejscie samobojcze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Listopada 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 JA tez mam w dół ile stopni to nie wiem koło 40 bedzie. Generalnie im wyrzej siodełko to klamka nizej to logiczne. A jak moza miec pionowo w doł ?? Hmm mi sie wydaje ze jak ktos głownie jeździ na stojąco to by było w miare dobre rozwiazanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Chciałbym aby się udzieliły osoby, które zagłosowały na pionowe ustawienie w dół, bo w sumie na tym mi w tym temacie głównie chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 3 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Jak większość ok 45* - 50* w dół. Klamki pionowo w dół? chyba siedząc na kierownicy byłoby wygodnie Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 3 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 To już wtedy chyba kciukami łatwiej by było łapać klamkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 3 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ja mam w BMXie na 60, w MTB 45, w szosie bede mial ZUPEŁNIE INACZEJ ;D hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.