Skocz do zawartości

[ebay] Zakupy w wielkiej brytanii

adriansocho

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek proszę tylko, jeśli już jest wątek w tej sprawie, to dajcie znać gdzie, ew przenieście tego posta jeśli możecie.

Chciałbym ramkę na ebayu kupić angielskim. Niektórzy sprzedający od razu się wykręcają ("sorry, uk only"), inni dają wysokie ceny bo im się nie chce szukać taniej wysyłki. Jak to zorganizować, czy ktoś próbował sprzedającego poprosić o wysyłkę na jakiegos taniego kuriera z rodzaju tych małych firemek które jeżdżą raz na tydzień do UK, albo raczej samemu zamówić jakiś transport który odbierze od sprzedającego i wyśle do mnie?

• Mod Team

Klaniam,

No stawiam zoledzie przeciwko funtom ze zadnemu przecietnemu Brytolowi nie bedzie sie chcialo kobinowac i szukac. Jest opcja ze to Ty zalatwiasz wszelkie formalnosci zwiazne z zamowieniem takiej firmy, przejeciem przez na paki i zabraniem z Herbaciarni do Polszy...

Problem jest taki ze takowe firmy zajmujace sie tzw-nym transportem drobnicowym nie dzialaj na zasadzie kurierow i nie dojezdzaja w miejsce skladowania przesylek ale maja kilka punktow odbiorczych do ktorych pake trzeba dostarczyc.

Probuj, kombinuj ale na pewno nie bedzie latwo...

Poza tym dochodzi jeszce sprawa ubezpieczenia przesylki. Jak idzie to oficjalnym kanalem, przez ParcelForce, Royal Mail, UPS czy DHL spzredajacy jest spokojny ze w razie dziada bedzie mogl takiego kuriera szarpnac. A jak idzie to niewiadomojak to zawsze jak cos sie stanie to lipa. A ebay i PayPal nie patyczkuja sie. Ochrona kupujacych jest priorytetem...

Ja wlasnie ostatnio wyslalem maly pakiet na Slowacje i na razie nie doszedl. Niestety zrobilem to najtansza, nietrackowana opcja i jesli paka zgubila sie bede musial oddac forse... Juz sie kupujacy upomnial bo minelo 8 dni. Pocieszam sie ze przez Royal Mail przetacza sie wlasnie fala strajkow i moze stad to opoznienie... Sam ostatnio czekalem ponad 7 dni na przesylke wenwatrz UK...

Szacunek...

I.

No właśnie już widzę, że wysyłka musi być dwuetapowa. Są takie dwie opcje:

1. Znajduję jakiegoś swojego zioma w UK, paczka idzie do niego, on sprawdza czy to jest to co trzeba. Potem wysyła do mnie.

Jeśli mój ziom jest osobą cokolwiek techniczną to przy zakupie ramy bujanej będzie mógł np. odkręcić wahacz i jakoś go bardziej skompresować z ramą żeby waga gabarytowa wyszła mniejsza.

2. Znajduję jakąś firmę transportową, koleś z ebaya wysyła na jej adres, oni to puszczają do mnie. Trochę mniejsza pewność. Z tego co widziałem to jest kupa polskich firm transportowych co jeżdżą do Irlandii i UK np raz na tydzień.

Rozumiem, że trasport na terenie UK nie jest dużym problemem, bo to sprzedającemu zależy, żeby doszło, i jak nie dojdzie to mam zwrot kasy z Paypala? Natomiast transport do PL to już moja broszka i warto dołożyć parę funtów za ubezpieczenie?

Jeszcze tylko ktoś mnie musi oświecić albo muszę doczytać o opłatach na granicy - cła nie ma, ale czy to nie jest tak że mogą mi jakiś inny podatek doliczyć?

(...)sprzedającemu zależy, żeby doszło, i jak nie dojdzie to mam zwrot kasy z Paypala? (...)

Zwrot kasy wchodzi w rachubę gdy w aukcji przedmiotu była wzmianka "full purchase price is covered". Ostatnio przechodziłem przez procedury odzyskania moich ciążko wypracowanych orzełków. Trwało trochę, ale zwrócono mi całość pieniędzy. Zasady w dużym uproszczeniu wyglądają następująco: zgłaszasz do Paypala info o fakcie niedostarczenia zakupionego towaru (masz na to 45 dni od kupna). Formularz zgłoszeniowy przewiduje zapytanie do sprzedawcy. Paypal daje mu szansę wytłumaczenia i na wyjaśnienia zostawia 20 dni (tu nie jestem pewien). Po upływie terminu, jeśli strony się nie dogadają, wyciąga konsekwencje wobec sprzedawcy (z powiadomieniem organów ścigania włącznie), a koszta - w przypadku uznania zasadności roszczenia - pokrywa z własnych środków.

Pozdrawiam i życze powodzenia.

• Mod Team

Klaniam,

Od maja 2004 Polska jako czlonek UE w sklad ktorej wchodzi takze UK prowadzi nieopodatkowany i bezclowy handel wewnetrzny. Zadnych cel, vatow i podatkow tak dlugo jak dlugo nie handlujesz papierosami, alkoholem, samochodami lub bronia ;) Pewnie cos tam jeszcze podpada pod specjalne traktowanie ale rowery nie wliczaja sie do tej "blogoslawionej" puli.

Szacunek...

I.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...