Skocz do zawartości

[klamki] Avid Speed Dial 7 / Shimano Deore XT

jankes92

Rekomendowane odpowiedzi

No bo SD7 i XT maja regulacje wychylenia klamki, ale napisane w opisie tez maja ze jest regulacja sily hamowania. Czy to jest prawda ze maja regulacje sily hamowania?? :)

http://img.nodari.com.ar/Levas_de_freno_Avid_Speed_Dial_7_1_1184139345.jpg

http://www.bikeisland.com/images/qavidspeeddial7.jpg

Bo tym czerwonym pokretlem reguluje sie wychylenie klamki? A gdzie jest regulacja sily hamowania? W opisie SD7 jest ze ma:D

• Mod Team

Wychylenie klamki regulujesz małym imbusem znajdującym się po wewnętrznej stronie klamki.

Czerwone pokrętło służy do regulacji modulacji, co przydaje się w tarczówkach.

Jak dla mnie zdecydowanie SD7, mam i są świetne, nie żałuję żadnej złotówki wydanej na nie.

Miałem Speed Diala sprzęgniętego ze Single Digit 7 na tylnym kole...wrażenia jak najbardziej pozytywne, regulacja jak dla mnie miała za mały zakres ale różnica w działaniu była mocno wyczuwalna dla skrajnych położeń...z tego co pamiętam sprzedałem ją w zeszłe wakacje za 3 dychy koledze i wiem że dalej działa bez zarzutu...myślę że skoro z v-brejkami działa ok to z tarczą będzie tak samo, wkońcu tak czy tak klamka ciągnie linke a czy jest ona z hamulca tarczowego czy szczękowego to już jeden kit...

Moim pierwsza mysla o klamkach jakie mam zamiar kupowac to byly SD 7 i chyba na nie sie skusze :P Ale w serwisie mi polecono XT- mowiono ze sa lepsze. Tego nie wiem bo jeszcze nie mialem tych klamek ;)

Czy te pokretlo cos wolge daje?? Bo mowiono mi ze tylko sobie kreci sie nim i to wszystko. ;)

• 2 tygodnie później...

W porownaniu do starych klmkomenetek (ST-EF60) jest spora roznica. Teraz mam menetki LX i te klameczki SD7. Sama klamka chodzi dosyc lekko w porownaniu do starych, podoba mi sie bardzo regulacja wychylenia klamki, a co do regulacji sily hamowanie to nie ma sie czym zbytnio zachwycac. Jest pokretlo cos sie reguluje, ustawiasz se czy slabiej czy mocniej ma brac hamulec. Podsumowojac to w 100% polecam bo w porownaniu do XT klamek- 130zł dzialaja podobnie a SD7 wyniosly mnie 85zł(nówki oczywiscie) :wallbash:

Podobna regulacje jak to czerwone pokretelko w SD7 maja prawie wszystkie hample, tylko SD7 ma plynna regulacje pokretlem, a wiekszosc klamek mozliwosc regulacji tylko dwoch skrajnych polozen (otwory do zamocowania zaczepu linki hamulcowej). W v-kach raczej to roznicy nie robi, ale do tarczowek mechanicznych klamka SD7 jest faktycznie lepszym wyborem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...