Skocz do zawartości

[rower] Cube Ltd Team 2009 czy Haibike Q RC 2009

lucek92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zacznę od tego, że jak do tej pory jeździłem na bmxie a potem na 24 calach w streecie i dircie. Niestety z powodu problemów z kręgosłupem muszę zrezygnować z extremalnych wersji kolarstwa, zamierzam jednak nadal jeździć ale na rowerze pod mój wzrost(ok. 190cm) i w dyscyplinach dużo mniej narażających moje zdrowie.

Tak więc ogólnie z rowerami mam już trochę doświadczenia i chcę kupić sprzęt jak najlepszy, w którym po pierwszym sezonie nie będę musiał wymieniać połowy części. Na rower zamierzam wydać około 4000zł i jak na razie znalazłem 2 ciekawe oferty:

Haibike Q RC

http://www.zuchlinski-sklep.com.pl/index.php?products=product&prod_id=414

Rama: Aluminium 6061 HYDROFORMED, TRIPE BUTTED

Amortyzator/widelec: FOX 32 F80 RLC LOCKOUT

Korby: SHIMANO DEORE XT M 770 HOLLOWTECH 2, SPROCKETS: 44-32-22

Przerzutka przód: SHIMANO DEORE XT M 770

Przerzutka tył: SHIMANO DEORE XT SHADOW

Hamulce: MAGURA LOUISE BAT 180/160 MM (WERSJA LIMITED EDITION WYPRODUKOWANO TYLKO 250szt. )

Dźwignie hamulców: MAGURA LOUISE BAT HYDRAULIC

Piasta przód: SHIMANO DEORE XT CENTER - LOCK

Piasta tył: SHIMANO DEORE XT CENTER - LOCK

Obręcze: DT SWISS X430 DISC

Opona przód: SCHWALBE RACING RALPH 26X2,25

Opona tył: SCHWALBE RACING RALPH 26X2,25

Pedały: XLC SYSTEM MTB

Kierownica: XLC ALU 6061

Mostek: XLC 90MM

Waga: 11.2 KG

Cube Ltd Team

http://www.bike-center.pl/index.php?p1988,cube-ltd-team-black-candy-green-2009

Rama Alu Superlite 7005 Double Butted, RFR-Geometry

Widelec Rock Shox Reba SL 100mm Poploc

Hamulce Formula Oro K18 180/160mm

Korby Shimano Deore FC-M532

Wkład suportu Shimano Deore Hollowtech II

Manetki Shimano Deore SL-M530 Rapidfire

Przerzutka tył Shimano XT RD-M772 Shadow

Przerzutka przód Shimano SLX FD-660

Kaseta Shimano HG50 9-Fach 11-32

Łańcuch Shimano HG53

Piasty Shimano Deore Disc

Obręcze RFR ZX24

Opony Schwalbe Nobby Nic / Racing Ralph 2,25"

Mostek Easton EA 30 Oversized

Kierownica Easton EA 30 Lowriser Oversized

Sztyca Easton EA 30 31,6mm

Stery FSA No. 10 semiintegriert

Chwyty Cube double duometer

Siodło RFR Natural Shape 0.1M

Pedały aluminiowe platformy

Waga całkowita od 11,8 kg

Haibike jest sporo przeceniony, ale mało o tych rowerach slyszałem, mało też znalazłem informacji co do tego Foxa 32 F80. Jest to lepszy amortyzator od dość mocno chwalonego Rock Shoxa Reba? I jak z hamulcami w obydwu rowerach? O formule oro k18 też dużo dobrego slyszałem, w magurze zastosowali jakieś nowe wynalazki, sprawdzają się? Napęd jest raczej podobny w obydwu.

Napisano

lukaszs podal bardzo dobra wersje tego roweru na polnym Xt mmmmm marzenie :)

Wiec na twoim miejscu kupilbym bym tego własnie...ale ma jeden minus kaseta Deore jak sie nie myle mialem taka sama

sporo wazy ale mozna na niej jezdzic bardzo długooooo....

Napisano

no widziałem tego cc, ale odrzuciłem go właśnie ze względu na hamulce, bo tak się składa że miałem tego strokera traila z tyłu i jak dla mnie nie był on zbyt dobry

Napisano

Zdecydowanie Haibike. Lżejszy, lepszy napęd, lepsze koła, gięta kiera która zapewne mniej obciąży kręgosłup. Jednak znając ten sklep :thumbsup: rower nie jest dostępny, więc lepiej zadzwoń i się upewnij.

Napisano

Tak, nie zamierzam się na nim ścigać, ale chcę mieć porządny rower na wyprawy w las, czasem na jakąś traskę jak i po bułki do sklepu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.