Skocz do zawartości

[hamulce] klocek się nie cofa

mpruchni

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, na początek przepraszam, jeśli coś nie tak napiszę, to mój pierwszy post na forum, a jestem rowerowym laikiem. Jeśli taki temat już był, to bardzo przepraszam, ale nie mogłem znaleźć.

Zakleszczył mi się o obręcz koła przedni hamulec i kiedy go już odblokowałem okazało się, że z jednej strony po naciśnięciu klamki klocek (czy prawa szczęka) nie wraca na swoje miejsce, tylko nadal przyciska koło. Co z tym fantem począć? Mam mechaniczne hamulce szczękowe Shimano STX, takie jak na zdjęciu z linka (to chyba typ Cantilever). http://global.images7.fotosik.pl/134/3462033ea1c2ea3d.jpg

pozdrawiam

MAteusz

Witam

Wydaje mi się, że powinna być taka śrubka z boku do regulacji naprężenie odbicia szczęki. Dodaje obrazek i jeśli posiadasz taką śrubkę co na zdjęciu ( w czerwonym kółku) to należy ją dokręcić troszkę i zobaczyć czy poskutkowało. Jeśli nie to poluzować tą samą śrubkę z drugiej strony. POZDRAWIAM

post-122892-1256846944,78_thumb.jpg

• Mod Team

Rozepnij linki albo poprostu odkreć. wtedy obadaj rekoma czy oba ramiona hamulca maja podobny opor kiedy je zbizasz do obreczy.

Jezeli tak to wystarczy podregulowac srubą przy sprezynie (jest tylko jedna wiec nie mozna sie pomylić). Wkrecajac napinasz sprezyne czyli zwiekszasz siłe odbicia, odkrecasz - to na odwrot.

Jezeli to ramie ktoro nie wraca nie daje w ogole oporu to:

- bolec sprezyny sie złamał bądź wyskoczył z dziurki przy piwocie.

- sprezyna sie złamała pądź pękła tracą swoje własciwosci.

Nalezy odkrecic hamulec (imbus 5mm) i zobaczyc co sie stało. Wymiana skutkowac moze tylko preniketa złamana itd. sprezyna. reszte da sie naprawić. Rozumiem ze masz hamulce stare jak swiat wrecz nawet kolekcjonerskie i ciezko bedzie dokupic cokolwiek do tego typu. Ale na allegro sie czasem trafia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...