Arek03170 Napisano 28 Października 2009 Udostępnij Napisano 28 Października 2009 W ostatnim czasie urwałem 3 razy łańcuch (dwa razy po rząd). To raczej nie jest normalne - jaka może być tego przyczyna? Urywał się w różnych miejscach, poprzez rozgiecie jednej z blaszek. Jeździłem przez jakiś czas na dwóch łańcuchach cs-hg73 . Po ostatnim urwaniu i skuciu łańuch jest za krótki - czy mogę połączyć te dwa łańuchy? (mają podobne przebiegie) Jakie mogą być przyczyny zerwania łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 28 Października 2009 Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Zmęczenie materiału, zaniedbanie napędu, zużycie. Możesz połączyć te dwa łańcuchy, ale w miejscu spięcia łańcuch będzie słabszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM85 Napisano 28 Października 2009 Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Może źle skuwasz łańcuch, używasz specjalnych pinów do skucia? Może krzyżujesz łańcuch? Ja ostatnio zerwałem łańcuch, założyłem spinkę w miejsce wygiętego ogniwa i jest rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Może źle skuwasz łańcuch, używasz specjalnych pinów do skucia? Może krzyżujesz łańcuch? Ja ostatnio zerwałem łańcuch, założyłem spinkę w miejsce wygiętego ogniwa i jest rewelacja Pinów nie używam, ale łańcuch zrywał się w różnych miejscach, widocznie miałem cholernego pecha. Oglądałem moje dwa łańuchy - ten, który dzisiaj zerwałem jest dłuższy od poprzedniego jakieś 4 mm na całej długości. Sprawdziłem też jak się wyginają- dłuższy na 1/3 długości wygiął sie znacznie mocniej- o grubość łańucha. Zainwestowałem raz w spinkę -kosztowała chyba 7 złotych i zgubiłem ją 400m od domu. Może jednak zdecyduje się na spinkę jeśli znowu urwę łańuch- przynajmniej nie będe musiał jego skracać. Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się "wyrobienie się" łańcucha, ale on ma dopiero 1300 km! to jest jakaś zagadka bez rozwiązania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 28 Października 2009 Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Pinów nie używam, ale łańcuch zrywał się w różnych miejscach, widocznie miałem cholernego pecha. Oglądałem moje dwa łańuchy - ten, który dzisiaj zerwałem jest dłuższy od poprzedniego jakieś 4 mm na całej długości. Sprawdziłem też jak się wyginają- dłuższy na 1/3 długości wygiął sie znacznie mocniej- o grubość łańucha. Zainwestowałem raz w spinkę -kosztowała chyba 7 złotych i zgubiłem ją 400m od domu. Może jednak zdecyduje się na spinkę jeśli znowu urwę łańuch- przynajmniej nie będe musiał jego skracać. Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się "wyrobienie się" łańcucha, ale on ma dopiero 1300 km! to jest jakaś zagadka bez rozwiązania A na jakich przełożeniach najczęściej jeździsz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Najczęsciej z przodu 2 z tyłu 4,5,6,7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luska07 Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Jeżeli z przodu masz przełożenie 2 to z tyłu nie powinieneś jeździć na przełożeniu 1 i 7. Łańcuch jest wtedy zbyt rozciągnięty. Na twoim miejscu kupiłbym nowy łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Nie jest zbyt rozciągnięty, tylko za bardzo pracuje bocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Nie ma czegos takiego jak pech przy zrywaniu lancucha. Lancuch zrywa sie w 90% przypadkow od nieumiejetnej zmiany biegow, np zmiany ze sredniej tarczy na duza w czasie cisniecia na stojaco. Jezeli przy zmianie przedniej tarczy naciskasz mocno na pedaly to sam sie prosisz o zerwanie lancucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Jeżeli z przodu masz przełożenie 2 to z tyłu nie powinieneś jeździć na przełożeniu 1 i 7. Łańcuch jest wtedy zbyt rozciągnięty. Na twoim miejscu kupiłbym nowy łańcuch. Gadanie ... ja czasami jeżdze na 3x3 a jak trzeba to i 3x2 i jakoś nic nie urwałem. Mi sie wydaje ze poprostu łańcuch był felerny albo naprawde kiepskiej jakości ze sie urwał. Jego bym juz nie reanimował tylko kupił nowy jak oczywiście sie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 No więc moje 2 łańcuchy czują się teraz w miare dobrze. Rozkułem je w miejscach urwania i zakładam spinki. wymieniam jak są już lekko wyciagniete i pracuje nad technika jazdy. Jeżdzę w spd i robie większa kadencje, zwracam uwage na przelozenia i nie jezdze siłowo, na stojąco. Na razie odpukać nic się nie dzieje. Jeden łańcuch jest za krótki, nie idzie wrzucic 3x1 ale dzieki temu wózek jest bardziej napiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.