.PaVLo. Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Dzisiaj przeglądając sprzęt poczułem, że korba ma spore opory, z początku myślałem, że to przez troche zardzewiały łańcuch lub bębenek, ale w drodze eliminacji wyszło, że to łożyska suportu a dokładnie prawe, które jak sie okazało jest zatarte . no i właśnie powstał problem, bo nigdzie nie moge znaleźć tych specyficznych łożysk na wcisk, może wiecie gdzie takie coś można dostać ?. Poniżej zdjęcia suportu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Nie wiem co to dokładnie, czy to to samo co suport BB30 od Cannondale. Czy jakiś inny wynalazek od Cube. Choć niby shimanowski. W sklepach nie widziałem wciskanych suportów. Możliwe, że idzie go podobnie rozebrać jak miski HTII i wymienić same łożyska. Z drugiej strony zostaje Ci jeszcze zadzwonić do Shimano, Cube Polska, do sklepów zajmujących się sprzedarzą Cube'a, Cannona. Ja szukałem w paru podstawowych sklepach z ciekawości zadzwoniłem do dwóch zaprzyjaźnionych i jeden twierdzi, że będzie to coś ala bb30 od Cannona ale trzeba podzwonić i popytać tak jak pisałem wyżej, a drugi sklep pierwszy raz o tym słyszy heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Dostępne na zamówienie w centrumrowerowym: http://www.centrumrowerowe.pl/004802/Shimano-lozyska_do_korb_Shimano_HII_SM_BB91_mocowane_na_wcisk_do_ram_z_mufami_o_srednicy_41mm/Produkt.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 ...tam nie zajrzałem widzisz hehe, czyli sprawa załatwiona. Do tego potrzebny jest przyrząd do montażu i demontażu http://www.sklep.cyklo2.pl/index.php?products=product&prod_id=2422 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Taa... który jest droższy od już i tak drogiego suportu. Takie narzędzie jest dobre dla kogoś majętnego albo do serwisu, w domowym zapleczu wystarczy młotek, tuleja i zręczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Fakt to najdroższa opcja, pewnie znajdzie się jakiś zamiennik, a z młotkiem zawsze trzeba trochę uważać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Oczywiście, że trzeba uważać, w sumie nawet z użyciem właściwego narzędzia trzeba być ostrożnym, ale gdy przeglądam różnego rodzaju oficjalne instrukcje i poradniki a następnie sam zabieram się do napraw odnoszę wrażenie, że za dużo w tym wszystkim marketingu. Co chwilę napomnienia "always use proper tools", informacje o tym jakiej siły użyć itp. Wiadomo, że później trzeba na takim rowerze jeździć i szkoda zębów gdy ktoś na przykład nie dokręcił sterów, ale mimo wszystko nie lecimy tym w kosmos. Niektórych narzędzi co prawda nie da się oszukać, odkręcanie kasety, rozpinanie łańcuchy i demontowanie suportu jest prawie niemożliwe bez właściwych narzędzi i nawet warto wydać na nie kasę. Sam dałem około 50pln za klucz do suportu HT2, ale jest to dla mnie jeszcze zdrowa cena i klucz się przydał wielokrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2009 dzięki za odpowiedź, w sumie suport mam już zamówiony w Fun Sport (dh_fun - allegro), montażu dokonam w Twomark - Chorzów, podobno już robili coś podobnego i nie będzie problemu, całość powinna zamknąć sie w kwocie 200 paru zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.