mati199 Napisano 25 Października 2009 Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Więc tak stary napęd jest już tragicznie zajechany. Plan to budżet do 600 zł : - Korba SLX 175 mm - 339 zł - Kaseta SLX 11-28 - 119 zł - Łańcuch XTR - 82 zł Daje nam to 540 zł. (Ceny z bikestacji) Manetkę zmienię tylko prawą na 9 biegów. Planuje x używanego XT, więc powinienem zmieścić się w lekko powyżej 600 zł. Przerzutki stare zostają, tj. tylna Deore, przednia Alivio. Korbę i kasetę biorę na 100% na pewno te. Jedynie zagwozdkę mam przy wyborze łańcucha. Na l-b pisali, że kaseta slx 11-28 jest strasznie miękka. Tak więc liczę na waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 25 Października 2009 Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Jeśli chodzi o mnie to wydałbym trochę więcej. - Korba SLX - 339 zł - Łańcuch Campagnolo Record C9 - 110 zł - Kaseta XT 11-32 - 176 zł 625 zł + używana manetka XT do 680-700 zł Na takim zestawie jeżdżę i łańcuch Campy wytrzymuje 2x tyle co XTR'a. Zaś jeśli masz obcięty fundusz, to bierz łańcuch Deore (3 łańcuchy) i kasetę XTka. Między łańcuchem deore a XTR po 2000 km, ja przynajmniej różnicy w wyciągnięciu na suwmiarce nie zauważyłem. XTR ma ocynk i to jest jego plus. ps. ceny bywają czasami lepsze jak się poszuka na allegro zwłaszcza cena kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 25 Października 2009 Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Jeśli chodzi o korbę i łańcuch to ok może być, ale nie rób błędu kupując kasetę SLX, bierz XT ewentualnie SRAM'owska 970. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2009 I sie kurcze robi problem. Bo właśnie tego SLXa 11-28 wybrałem z premedytacją bo bardzo odpowiada mi jego stopniowanie i waga - 230 gram. A C9 podobno bardzo twardy także już sam nie mam pojęcia. Po przemyśleniu wybrałem tylko jedną prawą manetkę Deore, żeby było jak najtaniej. Potem kolejnym krokiem będzie zmiana przerzutek na XT lub jak się trafi jakiś zestaw używanych XTR i wtedy lepsze manetki, tj. XT do kompletu. Ale ogólnie dzięki za pomoc i licze na dalsze komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 25 Października 2009 Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Nie zauważyłem przy C9 by kaseta się jakoś szybciej zużywała dla mnie to jakaś dziwna opinia, że twardy łańcuch który się szybo nie wyciąga zużywa szybciej kasetę. Miękki łańcuch się wyciągnie i potem do niego muszą dopasować się ząbki kasety i korby. Choć różne opinie krążą na ten temat to czasami z tego powodu sam poniekąd głupieje. Jaki typ jazdy preferujesz ? Teren, Szosa, Miasto ?? Możesz zastosować kasetę szosową ultegry 12-27 nie wiem jak znów z jej twardością. Co do SLX'a kasety nie mam opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Bez przesady szosy na mtb to ja uprawiać nie będę Bazuję na wiedzy kolegów z l-b jest tam parę wątków do Campy C9 akurat opinie pochlebne, jednak z miękką kasetą jaką (raczej?) jest niewątpliwie slx nie wiem czy zadziała dobrze. O ile się nie mylę kolega miskov17 śmiga na takim zestawie i po 2kkm wymieniał już niektóre zębatki w kasecie . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 25 Października 2009 Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Jaka przesada ? Stopniowanie ultegry : 12-13-14-15-17-19-21-24-27T Stopniowanie slxa: 11-12-13-14-16-18-21-24-28T Ultegra w cale nie gorsza od tego SLX'a pytanie czy będzie od niego lepsza pod względem twardości, na pewno wagowo wyjdzie na plus ultegrze. Po 1200 km wymieniałem koronki w kasecie XT (6,7,8,9), która współpracowała z łańcuchem (już drugim - pierwszy wymieniałam po 1100km) XTR, powodem wymiany była zmiana na łańcuch Campy C9, który nie chciał się przyjąć bo przeskakiwał na ostatnich koronkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 26 Października 2009 Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Twardy łańcuch typu c9 skatuje ci tego SLX'a. W ogóle kaseta SLX to fajny gadżet, ale dla ekonomicznego środowiska l-b. Skoro jednak patrzysz na wagę to pewnie chcesz odchudzać rower. W takiej sytuacji pewnego dnia zachce Ci się piasty typu dt 240 czy innej z aluminiowym bębenkiem i koniec końców i tak skończysz na kasecie na aluminiowym pająku. Dlatego jak ktoś napisał kaseta xt 11-32( ok. 250-260 g) albo również wspomniana ultegra. SLX to mięciutka plastelinka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.