Misiek^^ Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Cześć! Zorientowałem się ostatnio, że gdzieś w garażu z gratami moich rodziców, leży kompletna kolarka - Romet Rekord. Chciałbym zbudować na tej ramie rower od podstaw, nie wiem jednak jakie części szukać pod tą ramę... W tej chwili nie mam jej ze sobą bo jestem w innym mieście co uniemożliwia mi obmierzenie i sprawdzenie wszystkiego samemu - stąd moje pytanie do Was, o ile ktoś miał z takim cudem do czynienia... Interesuje mnie przede wszystkim jaką korbę dam rade tam zapakować i jakie piasty tam wejdą. Z tego co pamiętam stery i widelec są w porządku, rurki wszystkie też także nie będzie z tym problemu. Na pewno muszę złożyć koła i napęd. Korba jest ale nie wiem czy rozbieralna. Jak ktoś coś wie to z góry dzięki Aha, nie chciałbym ingerować za bardzo w mechanikę, po to, żeby Rekorda można było przywrócić jeszcze kiedyś do stanu oryginalnego
painmaker Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 ale co konkretnie chcesz wiedzieć? bo ja nie zrozumiałem. składasz koła, suport dobierasz do korby a nie do ramy. sprawdzasz ew smarujesz stery i lecisz
Misiek^^ Napisano 25 Października 2009 Autor Napisano 25 Października 2009 Przykład: http://groups.google.com/group/pl.rec.rowery/browse_thread/thread/5f20278d30fa63cd tutaj ktoś się zastanawia jaka szerokość piasty jest w tych ramach. Gdzieś też kiedyś czytałem, że w Romecie są jakieś 'zintegrowane' systemy suportu, ale nie wiem na czym to dokładnie polega. Chodzi mi tylko o to czy np. wkręcę tam suport na kwadrat... A no i czy z łatwo dostępnych piast, oprócz novateca, mogę znaleźć jakąś tani zestaw... Nie zależy mi na częściach z półki 'rare and exclusive' - ten rower ma być szaraczkiem.
elberet Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 cokolwiek pod wolnobieg+loctite+zębatka+kontra od suportu
painmaker Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 bleeeee normalnie nie mogę na to patrzeć ta rama jest szosowa więc odpowiedz co do rozstawu jest prosta suporty mogły być zintegrowane ale z korbą a nie z ramą więc nie ma problemu żeby wkręcić inny i dlaczego oprócz novateca?? kup sobie miche są niewiele droższe
Misiek^^ Napisano 25 Października 2009 Autor Napisano 25 Października 2009 jak nie możesz patrzeć to nie patrz - nie zmuszaj się http://www.forumrowerowe.org/topic/56304-korba-romet-orkan/ ...
painmaker Napisano 27 Października 2009 Napisano 27 Października 2009 nie mówiłem do ciebie tylko do brody na avatarze więc się nie unoś przyjaielu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.