Skocz do zawartości

[serwis amora] zoom a 24

marek93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Mam taki amorek firmy zoom, prawdopodobie jest on z 2004 roku. Nie wiem jaki to model, ale jego numer seryjny to: A24 4412706. Jak myślicie czy da się to rozkręcić, a potem skręcić, a jeśli się da to prosiłbym o jakiegoś manuala.

Wiem, że nie nadaje się on do niczego, ale używam tego rowerku z tym amorkiem do przeniesienia się z punktu A do punktu B, więc serwis mu się przyda po tylu latach.

Napisano

Ehh... sam kiedyś przypadkiem odkryłem, że po wyczyszczeniu w starym rowerku, jeszcze starszy ZOOM zaczął chodzić. Długo dociekałem co i jak, w końcu "wykminiłem". Mianowicie umyłem do na lagach rozpuszczalnikiem, wyczyściłem pod uszczelką (ile się dało, bo amor nierozbieralny), wszystko rozpuszczalnikiem. Tylko lagi raz z góry, potem z dołu i tak 3 razy "na połysk" pod gumą. Potem tylko przetarłem szmatką nasączoną olejem (notabene tym samym co łańcuch czyszczę :P) lagi i kilka razy go ugiąłem. Ku mojemu zdziwieniu amorek zaczął działać, tzn, zaczął się uginać, bo przez długi okres czasu był to sztywny bujak. Teraz pracuje, znaczy się, ugina :P

Spróbuj - ten amor nie jest więcej wart niż 75zł nowy, więc ten może z 25zeta - w razie czego możesz go z powrotem założyć, bo i tak nie będzie działać jak i tak a w najlepszym wypadku zacznie się uginać :D

• Mod Team
Napisano

ROzebrac sie na pewno da ktos go kiedys złozył (nikt nie wie poco ale jednak). Bodajze w koronie w miejscu gdzie normalny amor ma korki tam sa dziury a na dnie cos przypominającego sruby. Wiem bo kiedy mialem takie cos. I prawdopodobnie mając taki klucz (chyba imbus 4-5mm) długości 25-30cm mozna by coś zdziałać.

Napisano

Najlepszym posunięciem będzie wyrzucenie tego "amortyzatora" na śmietnik i kupno czegoś co będzie działać (w okolicach 150zł) bądź kupno karbonowego widelca, który i tak będzie więcej wybierał niż ten amor...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...