marek93 Napisano 24 Października 2009 Napisano 24 Października 2009 Witam wszystkich. Mam taki amorek firmy zoom, prawdopodobie jest on z 2004 roku. Nie wiem jaki to model, ale jego numer seryjny to: A24 4412706. Jak myślicie czy da się to rozkręcić, a potem skręcić, a jeśli się da to prosiłbym o jakiegoś manuala. Wiem, że nie nadaje się on do niczego, ale używam tego rowerku z tym amorkiem do przeniesienia się z punktu A do punktu B, więc serwis mu się przyda po tylu latach.
kurokial Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Nie taniej/lepiej kupić za kilkanaście złotych coś z allegro? Daj zdjęcia, podejrzewam, że nie da się tego za bardzo zserwisować ale może..
marek93 Napisano 25 Października 2009 Autor Napisano 25 Października 2009 Oto zdjęcia http://odsiebie.com/pokaz/6420553---0ecc.html
adii22 Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Ehh... sam kiedyś przypadkiem odkryłem, że po wyczyszczeniu w starym rowerku, jeszcze starszy ZOOM zaczął chodzić. Długo dociekałem co i jak, w końcu "wykminiłem". Mianowicie umyłem do na lagach rozpuszczalnikiem, wyczyściłem pod uszczelką (ile się dało, bo amor nierozbieralny), wszystko rozpuszczalnikiem. Tylko lagi raz z góry, potem z dołu i tak 3 razy "na połysk" pod gumą. Potem tylko przetarłem szmatką nasączoną olejem (notabene tym samym co łańcuch czyszczę ) lagi i kilka razy go ugiąłem. Ku mojemu zdziwieniu amorek zaczął działać, tzn, zaczął się uginać, bo przez długi okres czasu był to sztywny bujak. Teraz pracuje, znaczy się, ugina Spróbuj - ten amor nie jest więcej wart niż 75zł nowy, więc ten może z 25zeta - w razie czego możesz go z powrotem założyć, bo i tak nie będzie działać jak i tak a w najlepszym wypadku zacznie się uginać
Mod Team Puklus Napisano 27 Października 2009 Mod Team Napisano 27 Października 2009 ROzebrac sie na pewno da ktos go kiedys złozył (nikt nie wie poco ale jednak). Bodajze w koronie w miejscu gdzie normalny amor ma korki tam sa dziury a na dnie cos przypominającego sruby. Wiem bo kiedy mialem takie cos. I prawdopodobnie mając taki klucz (chyba imbus 4-5mm) długości 25-30cm mozna by coś zdziałać.
pawel1315 Napisano 27 Października 2009 Napisano 27 Października 2009 Najlepszym posunięciem będzie wyrzucenie tego "amortyzatora" na śmietnik i kupno czegoś co będzie działać (w okolicach 150zł) bądź kupno karbonowego widelca, który i tak będzie więcej wybierał niż ten amor...
Desperados Napisano 27 Października 2009 Napisano 27 Października 2009 Tak. I ten karbonowy widelec byłby droższy przynajmniej 2 razy, tak mi się wydaje, od tego roweru.
pawel1315 Napisano 28 Października 2009 Napisano 28 Października 2009 No to pozostaje jakiś tani suntour (xcm/xct/xcr)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.