Skocz do zawartości

[Tarcza] zniszczony torks

kasini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wczoraj przy odkrecaniu tarczcy przypadkowo zniszczylem torks (przypadkowo poniewaz przypadkiem przelaczylem wkretarke na wysokie obroty ) srube "zezarlo" zjechalo caly gwint na srubce tak ze nie idzie jej odkrecic... musialem odkrecic tarcze poniewaz chce wymienic szprychy wiec prosze o pomoc w zwiazku z tym torksem :devil:

jeszcze tego gwintu na srubce jest ale nie idzie odkrecic bo torks przeskakuje

Miałem kiedyś podobny przypadek ze śrubą (nie z roweru), ale efekt podobny za pewne. U mnie dodatkowo urwała się główka śruby. Ja poradziłem sobie tak: w w śrubie, w tym co widziałem zrobiłem rowek (nożem na spółkę z dłutem) następnie wsadziłem tam ostrze noża i odkręciłem. Wcześniej wpuszczałem w okolice śrubki np WD-40. Co prawda męczyłem się z godzinę ale wyciągnąłem.

Ciekawe czy u Ciebie nie uszkodził się gwint w piaście...

nie gwint w piascie jest ok, ale mowie o gwincie glowki tyle, ze ciezko bedzie odkrecic robiac te nacicie i probowac śrubokrętem, bo śrubka jest zalana klejem do śrub... ciezko nawet bylo odkrecic niektore torksy wkretarka(bo przeskakiwalo), a co dopiero zrobic to śrubokrętem,

i ogolnie ta śrubka jest mala, myslalem o odszlifowaniu glowki srubki ale wtencas cala reszta zosanie w piascie.... bede musial zrobic naciecie na tym i jakos wykrecic, wtenczas bedzie tez latwiejszy dostep do zrobienie wlasnie tego naciecia

Pisz poprawnie bo następne posty napisane tak niechluje i z błędami będą usuwane.

Odi

Tak przygotować Torksa by płaski śrubokręt miał jak najpewniejsze oparcie, naciąć ( z tym wybijaniem to ostrożnie by nie uszkodzić piasty), Poświęć więcej czasu na przygotowanie "łoża" dla śrubokręta płaskiego. Generalnie jak nie jest jakoś masakrycznie zapieczone powinno pójść...

Witam wczoraj przy odkrecaniu tarczcy przypadkowo zniszczylem torks (przypadkowo poniewaz przypadkiem przelaczylem wkretarke na wysokie obroty ) srube "zezarlo" zjechalo caly gwint na srubce tak ze nie idzie jej odkrecic... musialem odkrecic tarcze poniewaz chce wymienic szprychy wiec prosze o pomoc w zwiazku z tym torksem :devil:

jeszcze tego gwintu na srubce jest ale nie idzie odkrecic bo torks przeskakuje

Kolego nie obraź się, ale czy jesteś taki leniwy, żeby wkręcać wkrętarką śruby do tarczy? Co chcesz przez to uzyskać? Równomierny dociąg. Sprzęgło z wkrętarki za dużo ci nie pomoże. Zwykły śrubokręt torx i dokręcasz na zasadzie krzyżowej a na koniec lecisz w kółko i śruby są dokręcone odpowiednio. A nie cudowanie z wkrętarkami.

No ale już po fakcie jest.

A na jaki klej wkręcasz śruby torx niebieski loctite czy jakiś tam co był na śrubach. W żadnym wypadku nie radze stosować czerwonego loctite do roweru. Jedynie Loctite 243 który jest demontowalnym klejem.

Nacięcie śruby tak jak piszą przedmówcy. Albo wbicie "na chama" większego torxa. Jak jest tam 25 to wbicie 27. Ale nie używaj jakichś makrokeszowych kluczy. W warsztacie rowerowym (i nie tylko bo do samochodu też się przydają) porządne imbusy i torxy to podstawa.

A dla kolegi rada. Wiertarka + wiertło. Wykrętaki - to takie coś co ma lewy gwint. Jak wkręcasz to w śrubę to automatycznie działa to jak wykręcanie, bo normalna śruba ma prawy gwint.

W ostateczności możesz jeszcze spróbować przyspawać coś do śruby. Ale to jest ryzykowne i nie radze tego stosować.

Pozdrawiam i życzę udanego rozwiązania problemu.

wlasnie kwestia braku narzedzi... nie posiadam srobokretu w torx, tylko torksy pod wkretarke, a klej niebiesk loctite on juz byl na srubie

przepraszam za moja nie profesjonalnosc, jestem laikiem mam 14 lat, ale w rowerach krece juz od 2 lat :) i nie posiadam takiego torxa jak kolega wojtekkrakow wskazal tylko takie torxy

http://sklep.joy-ride.pl/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/b/o/bop-sruby-torx.jpg

Wydaje mi się , że trudno było by Ci złapać i odkręcić np. kombinerkami. Jeśli wkrętarką nie poszło to kombinerkami łatwo nie będzie. chyba że zastosowałbyś się do wcześniejszych poleceń - po zdjęciu tarczy, naciął byś głęboko i wtedy powinno pójść. A jeśli nie to można spróbować zrobić dobre gniazdo do wkrętarki ( żeby wkrętarka mocno złapała ).

Miałem bardzo podobną sytuację, dwie śruby TORX w których został przekręcony gwint podczas odkręcania(imho strasznie miękkie te śrubki...). Najprostszy sposób to wziąć tzw przecinak(na pewno masz coś takiego w domu) wygląda to różnie, wystarczy najprostszy np

http://www.narzedzia4u.pl/galerie/p/przecinak-slusarski-plas_1360.jpg

Kładziesz koło na czymś płaskim, najlepiej jakby Ci je ktoś potrzymał, bierzesz młotek i uderzasz w przecinak pod kątem na śrubę. Kilka uderzeń i śruba puszcza, potem tylko odkręcić kombinerkami.

Po pierwsze to kiepski pomysł żeby żeby wkrętarką odkręcać torxy od tarcz. Albo kupujesz dobre klucze albo płacisz serwisowi, a oszczędności to sam widzisz jak się kończą. Do roboty przy rowerze musisz mieć komplet imbusów porządnych i przynajmniej tego jednego torxa. W markecie takich nie kupisz raczej, w budowlanych też jeżeli to tylko te z wyższej półki. Tu masz ciekawe torxy. Wygodniejsze są wszystkie oddzielnie, a nie w scezoryku ale jak kupisz tanio to warto bo te oddzielne chodzą po ponad 100 zł, te podobnie. Torx BETA

Co do śruby to tak jak wyżej i jeszcze:

- jeżeli masz dremela to możesz nim bez problemu zrobić nacięcie w łbie pod śrubokręt płaski.

- taki mój pomysł (może już wcześniej padł): wiertarka z wiertłem i w lewo kręcisz.

- są wykrętaki - wiercisz dziurę w śrubie i wkręcasz wykrętaka (ma lewy gwint) aż wykręcisz śrubę. Wykrętaki

Tylko wiercąc uważaj żeby nie zjechać w bok i nie zrąbać gwintu piasty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...