Skocz do zawartości

[korby] LX , SLX - jak zdjąć

WaGiant

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem to http://www.forumrowerowe.org/topic/25816-suport-wyjecie-oysk-z-htii/page__hl__htII -niby wszystko jasne ale trzeba zacząć od początku. Jak (czym ) odkręcić plastikową nakrętke na końcu ośki ? Czy ramię korby zejdzie bez pomocy ściągacza ? Jak wyjąć / wybić ośkę ? Czy do odkręcenia / zakręcenia misek muszę mieć klucz czy wystarczy młotek i przecinak :) . Wolał bym to wiedzieć zanim zabiorę się do roboty .

Inna sprawa moje korby (LX z 2007 ? jeszcze zanim wprowadzili SLX ) złapały luz po ok 5 -6 Kkm - czy to nie za szybko ? Nie pierwszy raz stwierdzam , że tańsze (cięższe ) komponenty są trwalsze .

Smarował rower wystawowy. Blaze: u mnie suport gxp zaczął odzywać się (regularne odgłosy strzelania/pykania) po 4000km, ale szczęśliwie udało mi się rozebrać, wyczyścić, przesmarować i na nowo złożyć do kupy łożyska (niby nierozbieralne, ale okazuje się że można je rozłożyć na części pierwsze).

Właśnie o tym mówiłem .Miałem jakiegoś taniego truvativa i jeździłem 3,5 sezonu tj ok 11 12 Kkm . Korby działały nieźle , tylko ciężar ...

Myślę że 1 - systemy z zewnętrznymi lożyskami sa jeszcze niedopracowane , 2 - celowa robota - w sklepie miski ( chyba XT ) kosztują 89 zł -za sztukę !

W pierwszym poście było jeszcze pytanie jak wybić ośkę, ja to np. uderzam wewnętrzną stroną dłoni i prawe ramie z ośką schodzi bez problemu, nie mniej zastanawiam się czy z taką łatwością powinno to schodzić, bo na filmiku widziałem gdzieś jak gość wybijał oś metodą gumowy młotek lub młotek (metalowy) kawałek deseczki.

Zaś co się tyczy suportu to nie mam czasu na zabawy z łożyskami i np wolę raz co rok, półtora wymienić miski, zużyte komuś odsprzedać za 2 dychy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...