@lek Napisano 23 Października 2009 Napisano 23 Października 2009 Witam. Chcę złożyć sobie koła do max 1500zł. Mam już swój zestaw, ale nadal nie jestem zdecydowany do końca. Obręcze Mavic XC717 32H Piasty Novatec NT-D711SB 32ot. oraz NT-D712SB 32ot. 6 śrub Szprychy DT Revolution Nyple DT Swiss Czerwone Ważę 80kg i szukam jakiegoś zestawu pod swoją wagę. Ścigam się w maratonach i chcę odelżyć bajka, teraz mam Crossride Disc. Czy ten zestaw podejdzie pod moją wagę? Mam tez drugi typ piast: CHOSEN A8077B Red CHOSEN A8076B Red Co sądzicie o takim zestawie?
Timon92 Napisano 23 Października 2009 Napisano 23 Października 2009 Za tą cenę złożysz na sprawdzonych piastach Hope Pro II albo DT Swiss 340/240. Np. http://www.chainreactioncycles.com/Kits.aspx?ModelID=7599 lub http://www.chainreactioncycles.com/Kits.aspx?ModelID=8630
Klosiu Napisano 26 Października 2009 Napisano 26 Października 2009 Faktycznie, wynalazkow Novateca bym nie bral do kol za taka kase. Moze i sa lekkie, ale malo trwale.
@lek Napisano 26 Października 2009 Autor Napisano 26 Października 2009 Klosiu masz jakieś dowody na poparcie swoich wniosków?
Klosiu Napisano 27 Października 2009 Napisano 27 Października 2009 Naocznych nie, znajomy serwisant mi odradzal Novateki, wiec nie mialem okazji sie naciac.
Gość R3surrection Napisano 27 Października 2009 Napisano 27 Października 2009 novateci mają gówniane bębenki, mi siadł po 200km i miał luz jak głupi
@lek Napisano 27 Października 2009 Autor Napisano 27 Października 2009 To chyba zależy od modelu, te wyższe mogą już nie mieć tego problemu...z resztą będę miał się okazję przekonać, bo już zamówiłem novateki z pierwszego postu
goldbloom Napisano 27 Października 2009 Napisano 27 Października 2009 To chyba budżet Ci się ograniczył Ja do moich kół wybrałem na tył Hope'a, a na przód wziąłem WTB Laser Disc. I uważam , że to był rozsądny wybór. Póki co tak uważam ...
@lek Napisano 28 Października 2009 Autor Napisano 28 Października 2009 goldbloom - rochę się ograniczył R3surrection branie wszystkich novateków do jednego wora na podstawie jednej sztuki jest co najmniej śmieszne Mój brat złamał przednie koło Crossride Disc na maratonie, a ja na swoich śmigam od dwóch lat w maratonach i nic się nie dzieje. I co, mam je wyrzucić, bo mojemu bratu się złamało i odradzać innym?
cyklista Napisano 28 Października 2009 Napisano 28 Października 2009 Składasz może koła w CentrumRowerowym? Jak je złożysz to napisz coś na temat ich sztywność, szczególnie interesuje mnie jak wypadną szprych Revo pod wagą 80kg i tarczami. Niektórzy na forum straszą, że taki set pod taką wagą się nie sprawdzi. Co do piast Novateca to użytkownik Rudd napisał o nich trochę w swoim temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/41833-10104g-radon-zr-litening-by-rudd/
@lek Napisano 3 Listopada 2009 Autor Napisano 3 Listopada 2009 Składam sam koła, oddam tylko do centrowania A co do szprych, to kalkulator DT podaje dwie długości. Pierwsza z obliczeń, a druga zaokrąglona. Którą brać pod uwagę, skoro DT zaokrągla w dół? Jeszcze jedno, jak podam "fi" of spoke hole 2.4mm, to oblicza mi krótsze szprychy o 1mm, jak w polu wpisze "0", to mam dłuższe Czy ta wartość jest ważna w obliczeniach?
Gość R3surrection Napisano 7 Listopada 2009 Napisano 7 Listopada 2009 znajomi narzekają na bębenki w novatec'ach, tam samo kiepskie są w shimano
goldbloom Napisano 7 Listopada 2009 Napisano 7 Listopada 2009 Lepiej zaokrąglaj w dół, ponieważ obręcz jest "ściągana" przez szprychy ku piaście. Sprawdź koniecznie w innym kalkulatorze lub na podstawie pewnych danych nt piasty (najlepiej producenta)! Mi DT podał błędne dane dla Hope'a. Jeśli otwór ma mniejszą średnicę, to główka szprychy nie zostaje ściągnięta w stronę obręczy. Tak mi się przynajmmniej wydaje.
@lek Napisano 8 Listopada 2009 Autor Napisano 8 Listopada 2009 Tak też zrobiłem, tył wyszedł mi podobnie jak w innych kalkulatorach, więc nie miałem problemu. Przód różnie wychodził, więc wybrałem wartości z DT. Wczoraj zaplotłem wstępnie koła i długość szprych wydaje się odpowiednia, ale wszystko wyjdzie po dociągnięciu
@lek Napisano 8 Marca 2010 Autor Napisano 8 Marca 2010 Kółka złożone. Mają dopiero przejechane około 100km. Jak zima odpuści zaczynam poważniejsze testy. Po pierwszej jeździe mogę napisać, że teraz mam mega przyspieszenie, wcześniej ciężko było się rozpędzić Waga z opaskami Michellin, przód - 701g, tył - 845g.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.