Skocz do zawartości

[koła] Zestaw pod tarcze

@lek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chcę złożyć sobie koła do max 1500zł.

Mam już swój zestaw, ale nadal nie jestem zdecydowany do końca.

Obręcze Mavic XC717 32H

Piasty Novatec NT-D711SB 32ot. oraz NT-D712SB 32ot. 6 śrub

Szprychy DT Revolution

Nyple DT Swiss Czerwone

Ważę 80kg i szukam jakiegoś zestawu pod swoją wagę. Ścigam się w maratonach i chcę odelżyć bajka, teraz mam Crossride Disc.

Czy ten zestaw podejdzie pod moją wagę?

Mam tez drugi typ piast:

CHOSEN A8077B Red

CHOSEN A8076B Red

Co sądzicie o takim zestawie?

Gość R3surrection
Napisano

novateci mają gówniane bębenki, mi siadł po 200km i miał luz jak głupi

Napisano

To chyba zależy od modelu, te wyższe mogą już nie mieć tego problemu...z resztą będę miał się okazję przekonać, bo już zamówiłem novateki z pierwszego postu :wallbash:

Napisano

To chyba budżet Ci się ograniczył :wallbash: Ja do moich kół wybrałem na tył Hope'a, a na przód wziąłem WTB Laser Disc. I uważam , że to był rozsądny wybór. Póki co tak uważam ... :)

Napisano

goldbloom - rochę się ograniczył :)

R3surrection branie wszystkich novateków do jednego wora na podstawie jednej sztuki jest co najmniej śmieszne :rolleyes:

Mój brat złamał przednie koło Crossride Disc na maratonie, a ja na swoich śmigam od dwóch lat w maratonach i nic się nie dzieje. I co, mam je wyrzucić, bo mojemu bratu się złamało i odradzać innym? :rolleyes:

Napisano

Składasz może koła w CentrumRowerowym? Jak je złożysz to napisz coś na temat ich sztywność, szczególnie interesuje mnie jak wypadną szprych Revo pod wagą 80kg i tarczami. Niektórzy na forum straszą, że taki set pod taką wagą się nie sprawdzi.

Co do piast Novateca to użytkownik Rudd napisał o nich trochę w swoim temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/41833-10104g-radon-zr-litening-by-rudd/

Napisano

Składam sam koła, oddam tylko do centrowania :(

A co do szprych, to kalkulator DT podaje dwie długości. Pierwsza z obliczeń, a druga zaokrąglona. Którą brać pod uwagę, skoro DT zaokrągla w dół?

Jeszcze jedno, jak podam "fi" of spoke hole 2.4mm, to oblicza mi krótsze szprychy o 1mm, jak w polu wpisze "0", to mam dłuższe :) Czy ta wartość jest ważna w obliczeniach?

Gość R3surrection
Napisano

znajomi narzekają na bębenki w novatec'ach, tam samo kiepskie są w shimano :D

Napisano

Lepiej zaokrąglaj w dół, ponieważ obręcz jest "ściągana" przez szprychy ku piaście. Sprawdź koniecznie w innym kalkulatorze lub na podstawie pewnych danych nt piasty (najlepiej producenta)! Mi DT podał błędne dane dla Hope'a.

Jeśli otwór ma mniejszą średnicę, to główka szprychy nie zostaje ściągnięta w stronę obręczy. Tak mi się przynajmmniej wydaje.

Napisano

Tak też zrobiłem, tył wyszedł mi podobnie jak w innych kalkulatorach, więc nie miałem problemu. Przód różnie wychodził, więc wybrałem wartości z DT. Wczoraj zaplotłem wstępnie koła i długość szprych wydaje się odpowiednia, ale wszystko wyjdzie po dociągnięciu ;)

• 4 miesiące temu...
Napisano

Kółka złożone. :)  Mają dopiero przejechane około 100km. Jak zima odpuści zaczynam poważniejsze testy. Po pierwszej jeździe mogę napisać, że teraz mam mega przyspieszenie, wcześniej ciężko było się rozpędzić  :) Waga z opaskami Michellin, przód - 701g, tył - 845g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...