moojmisiu Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Panowie twierdzący, że SD5 i SD7 to to samo: czy wy się w ogóle przyglądaliście tym dwóm modelom z bliska?? Ramiona są bardzo podobne (ale nie takie same), ale sprężyny już są inne, mają inny kształt i są zrobione z innej stali. Podobnie jest z mechanizmem regulacji: inne kształty oporów, inne śruby, inne kołnierze, ślizgi. Te hamulce nie są takie same. Szybciej o taką opinię pokusiłbym się przy parach SD3/SD5 i SD7/SL (w tym przypadku mam na myśli konstrukcję, a nie materiały). Inna sprawa, że różnic powalających w działaniu nie ma, szczególnie jeśli do SD5 dodać klocki Clarksa Osobiście nie widzę wielkich różnic w działaniu fałek Deore, Tektro SCD5, Avidów SD3/5/7, owszem, jakieś różnice są, ale nie powalające. Różnicę odczuwa się po przesiadce na przykład z authorowych Arteków czy z Alhong na któreś z wymienionych wcześniej. A jak ktoś chce wypasione (i przede wszystkim oryginalne) fałki, to niech popatrzy na Cane Creek DC; komplet klamek i szczęk DC5 to jakieś 850 PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grindz0ne Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Tylko nie kupuj tych "wynalazków" Tektro, bo to jest tragedia a nie hamulce. A co ty nie napiszesz ? Bo ja miałem Tektro i wcale nie było tragicznie i stosowałem je nawet przy zjazdach górskich. W v-brake dużą rolę odgrywają klocki hamulcowe moje ze względu na jakość hamowania działały dobrze do pewnego momentu Jak wiadomo nic nie trwa wiecznie zwłaszcza okładziny w v-brakeach Mając teraz opcję wyboru ze względu na zakup nowego pędzidła pewnie kupię i tak Hydrauliczne ale każdy ma swój styl jazdy i dyskusja o v-brakeach za 1800zł komplet a hydraulicznych jest kwestią indywidualną...A najistotniejsza i tak jest skuteczność ich działania a nie czy 2 gramy ważą mniej czy więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.