wojas109 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 CZEŚĆ NIE WIEM JAKIE KUPIĆ HAMULCE V-BRAKE NA PRZÓD I TYŁ MORZE COŚ ZAPROPONUJECIE ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 avid sd7 http://www.allegro.pl/item779210991_klamki_v_ki_na_oba_kola_avid_sd7_2009r_xtrabike.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Wybór masz najrózniejszy od kompletów za 20 zł po jeden hamulec za 20zł do wyzej wymienionych avidów. Jak jeździsz czysto rekkreacyjnie to kupił bym na shimanowskie alivio czy deore, mozna rozniez tanie tektro bo dzwignie sie praktycznie nie roznia (te droższe moga byc nawet dwukrotnie lzejsze(nie mowie o równoległym prowadzeniu bo to inna bajka)). Zainwestował bym jednak w dobre klocki bo to podstawa. Z opinii forumowiczów wynika ze avidowske klami do v-ek sa lepsze od innych ja nie jeździłem, zato mam klamki lx'a i sa dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Tylko nie kupuj tych "wynalazków" Tektro, bo to jest tragedia a nie hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meXy Napisano 23 Października 2009 Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Model hamulców nie ma dużego znaczenia. Najważniejsze w tym wszystkim są klocki, tak więc zaoszczędzone pieniadze na hamplu zainwestuj w dobre klocki. Polecam kool-stop'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Tylko nie kupuj tych "wynalazków" Tektro, bo to jest tragedia a nie hamulce. Wynalazkiem bym nazwał jakieś "saccony czy logany" gdzie klocek trzba ustawiać 2 kluczami i jest karkołomne zadanie. Natomiast ramiona tektro(tych co ja miałem) niczym nie odbiegaja od innych hampli nie łapia luzów i dobrze sciskają, maja co prawda średnie oryginalne klocki ale kazdy "budżetowy" hamulec takie ma. POzatym model SCD sprawia "magicznie" ze nie trzeba(a nawet nie mozna) regulowac sprezyn i zawsze i bez wyjątkow rmiona odbijja równo i nie ma problemow z regulacja ramion. DO tego mogą słuzyc jako centrownica sam tak składam sobie koła i o dziwo zawsze sa proste. Moim skromnym zdaniem sa to bardzo dobre hamulce za smieszne wrecz pieniądze. Miałem 3 rozne pary i z kazdej byłem zadowolony. Do obecnych jak kuiłem klocki najmnijeszego problemu z podniesieniem zadka nie mam wiec nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze to tragedia a nie hamulec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 28 Października 2009 Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Czemu zawsze jak ktos pyta o hamulce to w jednym z pierwszych postow pojawia sie Avid bez jakiegos umotywowania? Jakies Anty-Shimanowskie lobby. Moze cos takiego http://allegro.pl/item797674220_mocne_hamulce_deore_xt_2009_157pln_na_2_kola.html podobna cena do Avid DIGIT 7 i blisko 30g mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 29 Października 2009 Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Czemu zawsze jak ktos pyta o hamulce to w jednym z pierwszych postow pojawia sie Avid bez jakiegos umotywowania? Jakies Anty-Shimanowskie lobby. Moze cos takiego http://allegro.pl/item797674220_mocne_hamulce_deore_xt_2009_157pln_na_2_kola.html podobna cena do Avid DIGIT 7 i blisko 30g mniej Podobnie gdy pyta się o dobrą korbę wiekszość poleca SLX. Jakieś anty SRAM'owskie(Truvativ'owskie) lobby. Jeśli ktoś używa lub ma kontakt z danym produktem i jest z niego zadowolony to oczywiste , że poleci takowy produkt. Ja osobiście jeżdżę na Avid'ach SL i tez mogę każdemu polecić, chociaż cena jest zaporowa i bardziej kalkulują się SD7. Inna sprawa,że poprzednie hamulce (Deore XT 770 ) też mi bardzo odpowiadały i zostały zmienione ze względu na wagę. Odnośnie tych 30 g mniej to nie do końca tak jest. Otóż waga Shimano odnosi się do samych ramion. Po doliczeniu wagi śrub,uszczelek i fajek okazuje się, że zamiast 330 g waga wskaże blisko 390 g(u mnie było 382). Podczas gdy deklarowana przez Avid waga (360 g) jest w miarę adekwatna (u kolegi 363 g). Jeśli chodzi o wybór hamuclcy uważam, że zarówno Deore XT i Avid Sd 7 to dopracowane produkty i jeśli nie zależy ci na wadze to weź tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 30 Października 2009 Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Jesli jest tak jak piszesz to ma to sens. Ciekawi mnie ile warte sa klamki sprzedawane z Avidami SD7. Warto brac komplet - i ew. klamki sprzedac lub trzymac "na zapas" czy dac 70zl mniej i brac same hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoKoL94gdynia Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 podajcie jakieś hamulce tak do 50 zł za komplet na 1 koło które uważacie za najlepsze w tym przedziale cenowym. hamulce muszę wymienić a nie stać mnie na jakieś tarcze na razie...po świętach może uda się kupić coś lepszego ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mucios Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ja również zdecydowanie moge polecić Avidy SD 7, sam je użytkuje i jestem bardzo zadowolony. Naprawde warto dołozec te 40zł i zakupic własnie ten komplet. https://ssl.allegro.pl/item796059856_zestaw_hamulce_avid_single_digit_7_2009r_f_vat.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoKoL94gdynia Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 a czym one się różnią od takich deore ? oprócz wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Jesli ma to byc tymczasowe rozwiazanie to moze lepiej taniej Avidy SD 5? 100zl na komplet wyjdzie Swoja droga, jesli teraz ma Vki i chcesz tarcze to czy jest to w twoim sprzecie mozliwe ? chodzi o piasty, mocowanie na przednim i tylnym widelcu etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Jak chcesz tanie vałki i w miare jako tako spowalniające to bierz te : https://ssl.allegro.pl/item793661987_komplet_avid_sd5_single_digit_5_przod_tyl_okazja.html Lub używki SD7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoKoL94gdynia Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 tak, tak mam mocowania na tarcze ;D ale wracając do mojego pytania, to czym się różnią ? nie znam się tak na tym a troche mnie już to męczy ;p a w ogóle może macie jakieś hamulce tarczowe do polecenia ? tylko żeby nie były jakieś bardzo drogie bo nie mam z dużego funduszu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 podajcie jakieś hamulce tak do 50 zł za komplet na 1 koło które uważacie za najlepsze w tym przedziale cenowym. hamulce muszę wymienić a nie stać mnie na jakieś tarcze na razie...po świętach może uda się kupić coś lepszego ;p Ja polecam v-b Deore, do tego klamki Deore. Dobre są też hamulce Tektro Quartz i szare (grafitowe) klamki Tektro. Najtańsze tarcze, które działają nie gorzej od wyżej wymienionych zestawów v-b to będą Shimanowskie hydrauliki, kosztują około 125zł na jedno koło bez tarczy (tarcza około 23zł). Testowałem w rowerze kolegi i działają sprawnie poza warunkami ekstremalnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoKoL94gdynia Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 ja jednak myślałem nad jakimiś mechanicznymi hamulcami w cenie jakiejś tak do 130 zł na 1 koło ale żeby sobie poradziły w trudniejszych warunkach takich jak las a nie tylko asfalt. a no i jaką tarcze ? bo nie wiem...są różne rozmiary - 160mm , 180mm i 203mm . KTÓRE są najlepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psp360 Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witajcie, podepne sie, jakis jeden hamulec na tył za ok 30zł sie znajdzie ? aby na zime byl, bo strach z samym przednim jezdzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Mam do sprzedania Hamulce Tektro z linkami i pancerzami clark's ważą 356g o ile dobrze pamiętam, czyli tyle co SD7, a nie powiem, że hamulce są słabe, bo sa mocne jak na tektro i ich klocki 50zł za komplet hamulców i pancerzy (były na ramie 19") to chyba dobra cena sorry za reklamę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 ja jednak myślałem nad jakimiś mechanicznymi hamulcami w cenie jakiejś tak do 130 zł na 1 koło ale żeby sobie poradziły w trudniejszych warunkach takich jak las a nie tylko asfalt. a no i jaką tarcze ? bo nie wiem...są różne rozmiary - 160mm , 180mm i 203mm . KTÓRE są najlepsze ? Za 130 uda ci sie kupić hydraulike uzywana, moze nie jakiś wypas ale zapewne skuteczny. Mechanika to tylko avida bb5/bb7. Jak mechanik to tarcza 180 jezeli hydraulik 160 wystarczy w zupełności. Ale wiesz ze trzeba wliczac koszt piasty jak nie masz szprychy i adaptery o ile sa potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 No nie wiem czy mechaniczne tarcze maja az tyle zalet, zeby byly wiele lepsze od V-brejkow. Jesli trzeba do tego wymienic kola to juz w ogole. A jak juz placic za wymiane kol, to czemu nie za tarczowki hydrauliczne? BTW, co do V-ek Avida, SD5 to zupelnie to samo co SD7, tego pokretelka regulacji w siodemce nigdy nawet nie dotknalem przez rok czasu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrSpock Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 No nie wiem czy mechaniczne tarcze maja az tyle zalet, zeby byly wiele lepsze od V-brejkow. Jesli trzeba do tego wymienic kola to juz w ogole. A jak juz placic za wymiane kol, to czemu nie za tarczowki hydrauliczne? BTW, co do V-ek Avida, SD5 to zupelnie to samo co SD7, tego pokretelka regulacji w siodemce nigdy nawet nie dotknalem przez rok czasu . Tez mam SD7 i przy okazji zapytam - na ktorym oczku w ramie/widelcu masz zaczepiona sprezyne? (wiem, ze to subiektywne i zalezy od ramy, ale mimo wszysko) Ja mam na srodkowych, tak jak poprzednie sh*towate avidy, ale SD7 wydaja mi sie bardziej "flakowate" niz poprzednie. Musze mocno dokrecic imbus, bo jak ustawiam na 3cim oczku to sa znow za sztywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ja mam zestaw: Klamki: Avid SD7 Custom Zaciski: Shimano XTR (BR-M960) Klocki: Shimano XTR (M70R2) Jest to najlepszy komplet na jakim kiedykolwiek jeździłem. Działają po prostu rewelacyjne! V-KI RULEZ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrulek84 Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Jak chcesz wypas to widziałem sprzęt na v-brakeach KCNC. Kurde... znalezć nie mogę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TowarzyszT Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 no tak, idealne rozwiązanie... KCNC... komplet klamek i hamulców na dwa koła to katalogowo jedynie 1399zł... naprawdę bardzo opłacalna sprawa... co do hamulców Avida: zacisk SD5 od SD7 nie różni się niczym poza: SD7 ma oryginalnie zamontowane klocki z wymiennymi okładzinami, SD5 nie, no i SD7 ma gdzieś jakieś frezowanie jeszcze bo jest kilka-kilkanaście gram lżejszy od SD5 (chyba że to zasługa tych klocków, aczkolwiek nie sądzę...). Co do tarcz mechanicznych: nie brałbym tego, gdyż jak masz dać takie pieniądze (ww 130zł) na tarczówkę mechaniczną, to naprawdę lepiej kupić wypasionego SD5/SD7 i dokupić porządne klocki. Inaczej sprawa wygląda z tarczą hydrauliczną... to rzecz w którą warto zainwestować, chociaż tania hydraulika to też niezbyt dobre rozwiązanie (moje zdanie), myślę że hydraulika Deore BL-M535 (np.) to już niezły kawałek hamulca... Opinie są opierane na moim własnym doświadczeniu, nikt nie musi się zgadzać , jeździłem na Vałkach, jeżdżę na tarczach hydraulicznych XTR teraz, ale drugi rower i tak na Vałkach stoi na razie, myślę nad takowym właśnie zestawem Deore do mojego drugiego roweru. Pozdrawiam ;] Znalazłem nawet na allegro ww KCNC: http://allegro.pl/item927972576_zestaw_kcnc_vb1_klamki_hamulce_266gr_bikestacja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.