wojtekr Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Mam piastę alivio fh-mc18 i chcę zmienić kasetę na 9-biegową i tu się rodzi pytanie: w dokumentacji shimano napisano, że mieszczą się kasety 8-biegowe, jednak kilka sklepów inetowych podaje, że mogą być 8 i 9-biegowe. Czy ktoś miał z tym doświadczenie? Czy będę musiał pomyśleć o wymianie piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Powinno obyć się bez zmiany piasty. Na potwierdzenie znalazłem takie info: http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php#KasetyPiasty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekr Napisano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Dzięki za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Ogolnie piasty a taczej bebenki 7 rzedowe były węższe a 8 i 9 sa takiej samej długości kasety roznia sie odstepami miedzy zebatkami. Na ten sam bebenek powinna sie tez wejsc kaseta 10 ale tego to nie jestem pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Zaś bez potwierdzenia daję Tobie 100% gwarancje, że będzie ok. Kasety 8 i 9 biegowe mają taką samą głębokość wpustu. Kaseta 9 biegowa między koronkami ma mniejszy rozstaw w stosunku do kasety 8 biegowej. ""Campagnolo stosuje nie skomplikowaną politykę kompatybilności swojego osprzętu. Piasta tylna jest wyposażona w jeden model bębna kompatybilny z kasetami 9-cio i 10-cio biegowymi. Shimano rozróżnia piasty w zależności od ilości rzędów kasety przeznaczonej w grupie. Kasety Shimano 9-cio i 10-cio biegowe mają różną głębokość wpustów i bębny piast również."" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.