Skocz do zawartości

[Amortyzator]Amortyzator na koło 26 cali

kipps

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio wraz z coraz bliższym zakupem ramy przychodzi mi na myśl nabycie nowego amortyzatora. Będę decydował się na ramę z dość długą bazą kół (1100mm) i małym kątem główki ramy (70 stopni) - sprzęt do MTB XC :)

Zastanawiam się więc nad poprawą własności jezdnych roweru na tej ramie, bo przy obecnych wymiarach będzie dość podsterowny na szybkich i wąskich ścieżkach.

Chciałbym poprzez zmianę offsetu widelca (mam na myśli dobór widelca z mniejszym offsetem) polepszyć interesujące mnie właściwości jezdne przyszłego jednośladu czyli zmniejszyć bazę kół.

Czy orientujecie się jak producenci amortyzatorów uzyskują offset?

Załączam schemat budowy widelca amortyzowanego.

Czy kąty "1" i "2" w obecnie produkowanych amortyzatorach są sobie równe, czy może osie rury sterowej i osie goleni są pod innymi kątami?

b8a4cm.jpg

Czy znacie ogólnie dostępne do kupienia amortyzatory z mniejszym offsetem? Niestety te rozważania są dla mnie dużym problemem ze względu na to że większość producentów nie podaje dokładnych offsetów widelców 26 calowych...

A może po prostu nie mogę takich danych odszukać (pomożecie? :) )

(BTW mam nadzieję, że temat nie powędruje tym razem do śmietnika bo teraz ustawiłem właściwy temat posta)

Pozdrawiam

Napisano

Osie goleni i rury sterowej są równoległe.

Producenci przeważnie podają najważniejsze wymiary zewnętrzne swoich amortyzatorów. Marzocchi przy danych technicznych każdego amortyzatora, Rock Shox tutaj http://www.sram.com/en/service/rockshox/view.php?catID=5&subcatID=2 . U innych nie chciało mi się szukać, ale na pewno też znajdziesz.

Jeśli zależy ci na zwrotności, to może zastanów się nad inną ramą/mniejszym rozmiarem.

Poza tym na kąty ramy wpływa też wysokośc amortyzatora.

Napisano

Dzięki za linko RSa, dodam tu znaleziony u Marcoka:

http://www.marzocchi.com.pl/ww/2008.php

Niestety nie mogę znaleźć informacji o offsetach u Suntoura, Manitou, RST (F1rsta)...

Co do ramy to akurat taka jaką zamierzam kupić ma odpowiednie jak dla mnie długości poszczególnych rur, a te kąty są na pewno do zaakceptowania, ale już patrząc w przyszłość chciałbym co nieco poprawić własności jezdne. Niestety nie stać mnie na ramę o wymarzonej dla mnie geometrii (Trek 8500). Wiem, że zmieniając skok amortyzatora ze 100mm na 80 mm również zwiększyłbym kąt główki ramy a z tym zwrotność roweru, ale jednak wolę mieć te 100mm :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.