Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Jakie wybrać - hope mono mini vs avid elixr

KONAbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Jak w temacie - które hamulce wybrać? O avidach można troszkę info znaleźć na forum, ale hope to chyba jeszcze nie jest aż tak rozpowszechniona marka w Polsce i na tym forum przynajmniej trudno było znaleźć na ich temat jakieś info. Od razu napiszę, że hampelków szukam do xc, ważę 75-80kg i jak każdemu, zależałoby mi na bezawaryjności i sile, do której przyzwyczaiłem się przy obecnych hamulcach (czterotłoczkowe stare xt :)), bo wagowo oba modele wychodzą ciekawie. Kolejne pytanie - czy nie byłoby problemu, jeżeli w hopach miałbym tarcze xtra? Bo niedawno złożyłem koła na piastach xtra i głupio by było, gdyby się okazało, że zdecydowanie wskazane są przy hopach firmowe tarcze 'pływające' na 6 śrub. Może będziecie mieli jakieś inne pomysły na tego typu hamulce tak do 1200zł? Póki co jestem otwarty na propozycje ;)

pozdrawiam

Michał

Napisano

A co się wlewa do formuli? Dota, czy mineralny? I współgrałyby z tarczami xtra? Bo gdzieś na forum wyczytałem, że np oryginalny adapter avidów elixirów CR na IS nie pasuje do tych tarcz i podobno zacisk hamulca uderza o pająk tarczy i trzeba dawać jakieś podkładki.

To może od razu jakieś opinie o formuli oro k24, bo z nimi też nie za bogato na forum? ;-) Wagowo wypadają chyba lepiej od aviwów i z tego, co wyczytałem, też ludzie na nie nie narzekają, zgadza się?

Napisano

temat formuli k24 jest w dziale testy.

mam trzecie formule i wszystkie bez zastrzezen.

Oro K24

Avid Elixir CR, byleby były na gwarancji

Shimano Saint M810

saint jest ciekawą propozycją hamulca do xc hehe....

Gość R3surrection
Napisano

troska o amortyzator :devil: już elixiry i 160tka z przodu gną rebę :w00t:

Napisano

Po przeczytaniu pozytywnych opinii jestem chyba skłonny skusić się na formulę oro k-24, ale to i tak dopiero pod koniec miesiąca. Może ktoś mi podpowie, gdzie to można nabyć, bo nawet u gregorio jakoś mi się w oczy nie rzuciły? Miło by było, gdyby były białe ;-)

Napisano

Troszkę przeglądałem w sklepach ale przeważnie było, że towar niedostępny, w bike center też, ale dałbym głowę, że tego na allegro nie widziałem ;-)

Ale powiedzcie mi coś jeszcze na temat hopów mini. Jeździ ktoś na tym z forum w ogóle?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam możliwość kupienia w najbliższym czasie moim zdaniem za przystępną cenę hamulców hope mini pro. Co powiedzie na takie rozwiązanie? Brać, czy lepszym rozwiązaniem będzie formula k-24? Powiedzmy, że pieniądze nie mają znaczenia, liczy się moc, bezawaryjność, waga.

Napisano

Czy ktoś się orientuje, czy do skrócenia przewodu w hopie mini pro potrzebna jest tak samo jak w shimano, czy avidzie nowa oliwka i ten trzpień, który wsadza się w przewód? Bo w manualu nie znalazłem, a z instrukcji wynika, że chyba nie trzeba...? To jak to jest? Mogę bez problemu zaczynać skracanie?;p

Napisano

Miałem okazję troche pojeździć na hope mini.

Hamulec "TAKI" :) (tarcza 160mm, tył) Duża siła (tzw. "kangurki" (podskoki na tylnym kole) robiłem bez problemów), przy zachowaniu świetnej modulacji. Pierwsze wrażenie - polecam.

(niestety nie wypowiem się na temat dłuższej jego eksploatacji).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...