KONAbiker Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 Cześć! Jak w temacie - które hamulce wybrać? O avidach można troszkę info znaleźć na forum, ale hope to chyba jeszcze nie jest aż tak rozpowszechniona marka w Polsce i na tym forum przynajmniej trudno było znaleźć na ich temat jakieś info. Od razu napiszę, że hampelków szukam do xc, ważę 75-80kg i jak każdemu, zależałoby mi na bezawaryjności i sile, do której przyzwyczaiłem się przy obecnych hamulcach (czterotłoczkowe stare xt ), bo wagowo oba modele wychodzą ciekawie. Kolejne pytanie - czy nie byłoby problemu, jeżeli w hopach miałbym tarcze xtra? Bo niedawno złożyłem koła na piastach xtra i głupio by było, gdyby się okazało, że zdecydowanie wskazane są przy hopach firmowe tarcze 'pływające' na 6 śrub. Może będziecie mieli jakieś inne pomysły na tego typu hamulce tak do 1200zł? Póki co jestem otwarty na propozycje pozdrawiam Michał
creative1989 Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 Oro K24 Avid Elixir CR, byleby były na gwarancji Shimano Saint M810
KONAbiker Napisano 18 Października 2009 Autor Napisano 18 Października 2009 A co się wlewa do formuli? Dota, czy mineralny? I współgrałyby z tarczami xtra? Bo gdzieś na forum wyczytałem, że np oryginalny adapter avidów elixirów CR na IS nie pasuje do tych tarcz i podobno zacisk hamulca uderza o pająk tarczy i trzeba dawać jakieś podkładki. To może od razu jakieś opinie o formuli oro k24, bo z nimi też nie za bogato na forum? ;-) Wagowo wypadają chyba lepiej od aviwów i z tego, co wyczytałem, też ludzie na nie nie narzekają, zgadza się?
tobo Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 temat formuli k24 jest w dziale testy. mam trzecie formule i wszystkie bez zastrzezen. Oro K24 Avid Elixir CR, byleby były na gwarancji Shimano Saint M810 saint jest ciekawą propozycją hamulca do xc hehe....
Schwefel Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 A widzisz jakieś przeciwwskazania przy używaniu Saintów w XC?
Gość R3surrection Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 troska o amortyzator już elixiry i 160tka z przodu gną rebę
KONAbiker Napisano 18 Października 2009 Autor Napisano 18 Października 2009 Po przeczytaniu pozytywnych opinii jestem chyba skłonny skusić się na formulę oro k-24, ale to i tak dopiero pod koniec miesiąca. Może ktoś mi podpowie, gdzie to można nabyć, bo nawet u gregorio jakoś mi się w oczy nie rzuciły? Miło by było, gdyby były białe ;-)
Schwefel Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 Bana na google czy allegro dostałeś? Link pierwszy z brzegu http://www.allegro.pl/item770942860_nowe_lekkie_formula_oro_k_24_biale_p_t.html
KONAbiker Napisano 18 Października 2009 Autor Napisano 18 Października 2009 Troszkę przeglądałem w sklepach ale przeważnie było, że towar niedostępny, w bike center też, ale dałbym głowę, że tego na allegro nie widziałem ;-) Ale powiedzcie mi coś jeszcze na temat hopów mini. Jeździ ktoś na tym z forum w ogóle?
KONAbiker Napisano 2 Listopada 2009 Autor Napisano 2 Listopada 2009 Mam możliwość kupienia w najbliższym czasie moim zdaniem za przystępną cenę hamulców hope mini pro. Co powiedzie na takie rozwiązanie? Brać, czy lepszym rozwiązaniem będzie formula k-24? Powiedzmy, że pieniądze nie mają znaczenia, liczy się moc, bezawaryjność, waga.
KONAbiker Napisano 5 Listopada 2009 Autor Napisano 5 Listopada 2009 Czy ktoś się orientuje, czy do skrócenia przewodu w hopie mini pro potrzebna jest tak samo jak w shimano, czy avidzie nowa oliwka i ten trzpień, który wsadza się w przewód? Bo w manualu nie znalazłem, a z instrukcji wynika, że chyba nie trzeba...? To jak to jest? Mogę bez problemu zaczynać skracanie?;p
Brooce Napisano 7 Listopada 2009 Napisano 7 Listopada 2009 Miałem okazję troche pojeździć na hope mini. Hamulec "TAKI" (tarcza 160mm, tył) Duża siła (tzw. "kangurki" (podskoki na tylnym kole) robiłem bez problemów), przy zachowaniu świetnej modulacji. Pierwsze wrażenie - polecam. (niestety nie wypowiem się na temat dłuższej jego eksploatacji).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.