Skocz do zawartości

[Damper] Rock Shox SID 100 mm - problemy z regulacja

zgredex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rame Univega 990 z damperem Rock Shox SID 100 mm,kupiona od znajomego. Moj problem tyczy sie regulacj dampera gdyz to moj pierwszy i nie mam zielonego pojecia jak ustawic w nim odpowiednie cisnienie do mojej wagi (80kg). Aktualnie amortyzator ma zbyt miekki,duzy skok..Prosze o informacje,porady bardziej doswiadczonych kolegow w tej dziedzinie..jak napompowac(posiada dwa wentyle),jakie cisnienie i wasze ogolne wskazowki..Z gory dzieki za pomoc lajkowi. post-125449-1255862975,59_thumb.jpg

Napisano

przy 80 kg ustawiłbym 160 psi (zasada to waga razy dwa = cisnienie w psi)

cisnienie komory negatywnej (zawór bliżej tłoka) to również wyjściowe 160 psi. napompujesz więcej to reakcja na drobne przeszkody będzie czulsza, napompujesz mniej - zredukujesz pompowanie zawieszenia.

Napisano

Dzieki wielkie :) Ale mam jeszcze pytanie..do czego sluzy ten drugi wentyl??

ten drugi wentyl to zdaje się wspomniany przez tobo wentyl od komory negatywnej - to taki specjalny ficzers w widelcach i damperach powietrznych. Napompuj na początek tak jak Tobo poradził (ew mozesz trochę mniej, bo ja np ważę 85kg i pompuję do 150 PSI). a jeśli chcesz poznać szczegóły techniczne co i jak z tymi komorami negatywną i pozytywną (pozytywna to ta główna) to poszukaj gdzieś w sieci manuala do tego SIDa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...