zgredex Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 Witam. Posiadam rame Univega 990 z damperem Rock Shox SID 100 mm,kupiona od znajomego. Moj problem tyczy sie regulacj dampera gdyz to moj pierwszy i nie mam zielonego pojecia jak ustawic w nim odpowiednie cisnienie do mojej wagi (80kg). Aktualnie amortyzator ma zbyt miekki,duzy skok..Prosze o informacje,porady bardziej doswiadczonych kolegow w tej dziedzinie..jak napompowac(posiada dwa wentyle),jakie cisnienie i wasze ogolne wskazowki..Z gory dzieki za pomoc lajkowi.
tobo Napisano 18 Października 2009 Napisano 18 Października 2009 przy 80 kg ustawiłbym 160 psi (zasada to waga razy dwa = cisnienie w psi) cisnienie komory negatywnej (zawór bliżej tłoka) to również wyjściowe 160 psi. napompujesz więcej to reakcja na drobne przeszkody będzie czulsza, napompujesz mniej - zredukujesz pompowanie zawieszenia.
zgredex Napisano 19 Października 2009 Autor Napisano 19 Października 2009 Dzieki wielkie Ale mam jeszcze pytanie..do czego sluzy ten drugi wentyl??
adriansocho Napisano 19 Października 2009 Napisano 19 Października 2009 Dzieki wielkie Ale mam jeszcze pytanie..do czego sluzy ten drugi wentyl?? ten drugi wentyl to zdaje się wspomniany przez tobo wentyl od komory negatywnej - to taki specjalny ficzers w widelcach i damperach powietrznych. Napompuj na początek tak jak Tobo poradził (ew mozesz trochę mniej, bo ja np ważę 85kg i pompuję do 150 PSI). a jeśli chcesz poznać szczegóły techniczne co i jak z tymi komorami negatywną i pozytywną (pozytywna to ta główna) to poszukaj gdzieś w sieci manuala do tego SIDa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.