Skocz do zawartości

[prawo] test map - potrzebne pozwolenia ?

c1ach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar napisać mały test map rowerowych moich okolic i umieścić go na jednej z lokalnych www. Nigdzie nie mogę się jednak dokopać do informacji jak to jest uregulowane względem prawa.

Czy muszę pisać do wydawnictw z prośbą o pozwolenie na testy i napisanie rezcenzji (ew. udostępnienie egzemplarza produktu ) ? Czy po prostu idę do sklepu, kupuję mapę i testuję bez żadnych formalności ? To dla mnie dość ważne, bo nie chciałbym mieć potem przez to problemów.

Może ktoś z forumowiczów pracuje w prasie, mediach i ma jakieś doświadczenia w tej sprawie ?

edit: znowu ten nawias mi się nie w tą stronę zrobił, jeśli adminom to przeszkadza proszę o poprawienie ;)

z punktu widzenia prawa autorskiego, możesz pisać co chcesz, dopóki nie umieszczasz fragmentów utworu. w tym konkretnym przypadku można mapę uznać za utwór - jeśli nie umieścisz fragmentu mapy na www, nikt nie ma prawa się do niczego przyczepić. za utwór uznaje się również czyjeś opracowanie (np. czasem na mapach są zawarte różne przydatne informacje - to jest utwór). utworem jest także recenzja mapy napisana przez kogoś innego.

a zatem - dopóki nie korzystasz bezprawnie (tj. bez zezwolenia i bez podania źródła i pierwotnego autora) z fragmentów cudzego utworu, możesz sobie pisać ile dusza zapragnie.

z punktu widzenia dóbr osobistych możesz pisać jeśli piszesz obiektywnie i bez obelg (tj. np. używanie brzydkich wyrazów na opisanie jakiegoś produktu może już stanowić naruszenie tych dóbr).

i mówię to nie na podstawie "logiki" tylko na podstawie konkretnych przepisów prawa, akurat tak się składa, że coś niecoś wiem na ten temat ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...