qla Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Mam takie pytanko, otóż, zauważyłem, ze podczas jazdy używam wyłącznie największej zębatki z przodu, nie lubię szybko kręcić, nie jeżdże tez po zbyt wymagających terenach. Ja wiem, ze to może wydawać się dziwne itd, ale rower robię typowo pod siebie, na moje potrzeby i tak ma być po prostu Więc: chciałbym się pozbyć dwóch zębatek, czyli środkowej i najmniejszej w korbie, ale chciałbym zostawić 9 rzędową kasetę z tyłu, to nie ma byc singiel. I teraz moje pytanie, jeśli zlikwiduję zębatki dwie z przodu, oraz przerzutkę, to czy łańcuch będzie spadać z korby? Czy mimo wszystko nie będzie spadać, nawet przy największych przekosach łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Będzie spadać dlatego albo zablokuj przerzutkę albo zamontuj napinacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Załóż rockringi po obu stronach tarczy, i nie będzie spadać-taki układ zamontowałem małżonce, w tym rowerze : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Tylko czy sa rockingi na 42t? BTW ja bym nie obcinal tarcz bardziej niz do dwoch, kiedys tez mialem takie pomysly, dwie zebatki z przodu, szosowa kaseta z tylu... Wszystkich tych rzeczy odechcialo mi sie po pierwszym wyjezdzie w gory . Jak jezdzisz glownie po plaskim to utrata masy na zebatkach nie ma wiekszego znaczenia, niech sobie beda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Hmm..no raczej po płaskim jeżdzę, w tym roku trochę przejechałem, a nie zdarzyło się, żebym z przodu na cokolwiek innego zmieniał. chodzi tez o to, że mma w planach zmienić klamko-manetki na klamki i manetki wraz z nowymi hamulcami, więc kombinuje jak oszczędzić też a waga też swoją drogą, po co wozić coś, czego się nie używa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 "Tylko czy sa rockingi na 42t? " No problem (wystarczy 2mm. grubości) http://www.allegro.pl/item784653317_rockring_mexicana.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Skoro potrzebujesz tej kasety to znaczy, że czasem zmieniasz biegi. Może jednak warto zostawić blat średni i duży... i używać obu tak, aby nie przekaszać za bardzo łańcucha. Jeśli jednak jesteś przekonany do jednego blatu to proponowałbym ten blat umieścić w miejsce środkowej (uwaga prawdopodobnie będziesz musiał skombinować podkładki do kominów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Jeśli założy 2 rockringi, to podkładki będzie musiał założyć pod wewnętrzny. W każdym bądź razie, jakoś musi zabezpieczyć łańcuch przed spadaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Ja też mam plany z kombinowaniem jeśli chodzi o korbę, na razie z braku czasu nic nie robiłem. Np. wolałbym jedną tarczę i brak rockringów, bo to duża waga. Dlatego dla hollowtecha kombinowałbym z podkładkami, a dla korb na kwadrat isis czy podobnymi kupiłbym krótszy suport. Demontaż samych tarczy i używanie 3 blatu z całą kasetą wyśle łańcuch szybko w pieruny. U mnie znów krótki wózek z tyłu i trzeba by założyć kasetę 28-11. Co do jazdy po górach to na rowerach szosowych nie mają w cale lżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Problem może być też z obcieraniem blatu o ramę przy założeniu go jako środkową koronkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 20 Października 2009 Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ja jeździłem parę lat na rowerze z jedną zębatką z przodu, przynajmniej jeden sezon była to 42 (potem 32 i 34). Mogę powiedzieć, że jak się 42 przełoży na środek to daje radę obsłużyć wszystkie koronki. Na przykład na przełożeniu 42/30 udało mi się wjechać pod kilka dosyć stromych górek, chociaż rower do podjeżdżania akurat nie służył. Prowadzenie łańcucha jest konieczne, albo chociażby przednia przerzutka. Do sztywnej ramy raczej na pewno nie wejdzie wewnętrzny rockring pod 42, dlatego lepsze jest prowadzenie łańcucha od góry, takie robione z gwintowanego pręta i dwóch blaszek alu 4mm (proszę na priv jeśli ktoś nie zna szczegółów tego patentu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.