wikrap1 Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam, jako, że obecnego napędu szkoda mi na zimę, to założyłem starą kasetę suntoura i stary łańcuch Więc jaki w miarę sensowny łańcuch "polecicie" z najniższej możliwej półki? Spisuję to na straty, oczekuję jedynie, by nie pękł i wytrzymał hmm 1k km. Ile minimalnie trzeba wyłożyć? Druga kwestia, to to, że ten stary zestaw ma 2k km i parę kąpieli błotnych. Kaseta wygląda ładnie, nic nie przeskakuje. Nowy łańcuch się przyjmie, czy nie ma na co liczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2009 To czy ci sie nowy lancuch przyjmie to opdpowie ci tylko on. Co do twojego pomysłu, skoro kaseta jest stara i juz nie pełni funkcji uzytkowej poza zima watpie zeby nowy lancuch chciał z nia rozmawiac, bynajmniej na poczatku. mozna poszukac czegoś uzywanego za pare groszy, bedzie wyciagniety i mozliwe ze lepszy niz nowy. Co do nowych niskobudzetowych to chyba kmc 9000 był w miare tani, osobiscie bym na twoim miejscu poszukał 8 rzedowego wiekszy wybor jeśli chodzi o niezaciekawą jakość za symboliczna cene sam mam naped 9 rzedowy na 8 rzedowym lancuchu i dziala perfecto jedyny minus to ciezko wyregulowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 15 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Od ręki mam sh hg-53 za ok 30zł Ten KMC jest w podobnej cenie, a chyba odpowiada dużo wyższemu, hg-73, tak? Ta kaseta jeszcze może pojeździć, ząbków jeszcze sporo zostało, nic nawet nie widać, by na boki poszło:rolleyes: Kupiłem po prostu z łańcuchem od razu kasetkę XT, żeby była "na potem" Troszkę na niej+ łańcuch XTR pojeździłem w tym sezonie, ale jak śnieg spadł, to myślę o jakimś złomku:rolleyes: Ten KMC jest dość interesujący. 8rz raczej wątpię, by udał mi się wyregulować Dzięki za podpowiedzi:thanks: Popytam wśród kolegów o jakieś używane, a jak nie, to tego KMC biorę. Dzięki:thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 nie polecalbym lancuch 8-rz, on jest szerszy wiec bedzie ocieral o sasiednie zebatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2009 nie polecalbym lancuch 8-rz, on jest szerszy wiec bedzie ocieral o sasiednie zebatki Nie masz? mie jeździsz ? to sie nie odzywaj. Jak pisze na http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php odległość miedy zebami kasety wynosci 4.34 mm(dla shimano) co po przemnorzeniu przez 2 da 8.68 i tyle by musiał mieć łańcuch zeby sie nie mieścił i obcierał o sasiednie zeby. W kasecie nie chodzi o to czy zeby sa pokrzywione czy nie tylko czy zbocze zeba ciągnącego ma dobrą geometrie. Owa geometria sie zmienia wraz z zuzyciem cześci. Sam jak juz mowiłem mam naped mega 9 cały w shimano (poza korbą) Kupilem lancuch accenta kiedyś tam (i odradzam ten wybór) był to najszerszy z łańcuchów miał 7.3mm i ładnie sie dało wyregulowac. DO tego tej samej klasy łańcuch 8 rzedowy bedzie tanszy od 9 rzedowego czyli za kazdym razem oszczedność. Oczywiscie nie namawiam nikogo bo moze faktycznie sie niedac wyregulowac. u mnie śmiga na lańcuchu 3 z koleii tym razem connex 800(niskobudzetowy ) kaseta XT przerzutki obie LX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 mogę Tobię opylic xtra po 1000 km za 40 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Mój odnośnik Witaj Oto moj typ... testowalem ten łancuch w 2 rowerach,razem to ok 5tysiecy km powiem szczerze ze jak za 30zł lepszego CHYBA nie znajdziesz.Dobra praca srednie opory spink kmc wytrzymala kilkanascie rozpiec.Szejkowalem go kilukrotnie i dalej w błoto piachy itp... wytrzymał.Wiec mysle ze łancuch bedzie dobry dla twojego roweru.Po 5 tys km troche sie wyciagnal i musialem skrocic o 1 ogniwo ale dalej chodzil jak trzeba. polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Będzie to KMC 9000 już raczej na bank. Wezmę sobie chyba 2, będzie na rotację do nowego napędu:thumbsup: TocaS- Czemu sprzedajesz tego XTRa? Nie odpowiada Ci? 1k to malutki przebieg, dla czego się go pozbywasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Października 2009 Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Będzie to KMC 9000 już raczej na bank. Wezmę sobie chyba 2, będzie na rotację do nowego napędu:thumbsup: TocaS- Czemu sprzedajesz tego XTRa? Nie odpowiada Ci? 1k to malutki przebieg, dla czego się go pozbywasz? Bo przechodzę na łańcuchy Campy Record C9. Shimanowskie łańcuchy szybko się wyciągają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.