Skocz do zawartości

[Łańcuch] niskobudźetowy 9rz.

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako, że obecnego napędu szkoda mi na zimę, to założyłem starą kasetę suntoura i stary łańcuch

Więc jaki w miarę sensowny łańcuch "polecicie" z najniższej możliwej półki? Spisuję to na straty, oczekuję jedynie, by nie pękł i wytrzymał hmm 1k km. Ile minimalnie trzeba wyłożyć?

Druga kwestia, to to, że ten stary zestaw ma 2k km i parę kąpieli błotnych. Kaseta wygląda ładnie, nic nie przeskakuje. Nowy łańcuch się przyjmie, czy nie ma na co liczyć?;)

• Mod Team

To czy ci sie nowy lancuch przyjmie to opdpowie ci tylko on. Co do twojego pomysłu, skoro kaseta jest stara i juz nie pełni funkcji uzytkowej poza zima watpie zeby nowy lancuch chciał z nia rozmawiac, bynajmniej na poczatku. mozna poszukac czegoś uzywanego za pare groszy, bedzie wyciagniety i mozliwe ze lepszy niz nowy.

Co do nowych niskobudzetowych to chyba kmc 9000 był w miare tani, osobiscie bym na twoim miejscu poszukał 8 rzedowego wiekszy wybor jeśli chodzi o niezaciekawą jakość za symboliczna cene sam mam naped 9 rzedowy na 8 rzedowym lancuchu i dziala perfecto jedyny minus to ciezko wyregulowac.

Od ręki mam sh hg-53 za ok 30zł Ten KMC jest w podobnej cenie, a chyba odpowiada dużo wyższemu, hg-73, tak?

Ta kaseta jeszcze może pojeździć, ząbków jeszcze sporo zostało, nic nawet nie widać, by na boki poszło:rolleyes: Kupiłem po prostu z łańcuchem od razu kasetkę XT, żeby była "na potem" Troszkę na niej+ łańcuch XTR pojeździłem w tym sezonie, ale jak śnieg spadł, to myślę o jakimś złomku:rolleyes:

Ten KMC jest dość interesujący. 8rz raczej wątpię, by udał mi się wyregulować;)

Dzięki za podpowiedzi:thanks: Popytam wśród kolegów o jakieś używane, a jak nie, to tego KMC biorę. Dzięki:thumbsup:

• Mod Team

nie polecalbym lancuch 8-rz, on jest szerszy wiec bedzie ocieral o sasiednie zebatki

Nie masz? mie jeździsz ? to sie nie odzywaj. Jak pisze na http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php odległość miedy zebami kasety wynosci 4.34 mm(dla shimano) co po przemnorzeniu przez 2 da 8.68 i tyle by musiał mieć łańcuch zeby sie nie mieścił i obcierał o sasiednie zeby.

W kasecie nie chodzi o to czy zeby sa pokrzywione czy nie tylko czy zbocze zeba ciągnącego ma dobrą geometrie. Owa geometria sie zmienia wraz z zuzyciem cześci.

Sam jak juz mowiłem mam naped mega 9 cały w shimano (poza korbą) Kupilem lancuch accenta kiedyś tam (i odradzam ten wybór) był to najszerszy z łańcuchów miał 7.3mm i ładnie sie dało wyregulowac. DO tego tej samej klasy łańcuch 8 rzedowy bedzie tanszy od 9 rzedowego czyli za kazdym razem oszczedność.

Oczywiscie nie namawiam nikogo bo moze faktycznie sie niedac wyregulowac. u mnie śmiga na lańcuchu 3 z koleii tym razem connex 800(niskobudzetowy :D ) kaseta XT przerzutki obie LX

Mój odnośnik

Witaj :D

Oto moj typ... testowalem ten łancuch w 2 rowerach,razem to ok 5tysiecy km powiem szczerze ze jak za 30zł lepszego CHYBA nie znajdziesz.Dobra praca srednie opory spink kmc wytrzymala kilkanascie rozpiec.Szejkowalem go kilukrotnie i dalej w błoto piachy itp... wytrzymał.Wiec mysle ze łancuch bedzie dobry dla twojego roweru.Po 5 tys km troche sie wyciagnal i musialem skrocic o 1 ogniwo ale dalej chodzil jak trzeba. :D polecam

Będzie to KMC 9000 już raczej na bank. Wezmę sobie chyba 2, będzie na rotację do nowego napędu:thumbsup:

TocaS- Czemu sprzedajesz tego XTRa? Nie odpowiada Ci? 1k to malutki przebieg, dla czego się go pozbywasz?:thumbsup:

Bo przechodzę na łańcuchy Campy Record C9. Shimanowskie łańcuchy szybko się wyciągają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...