Gość Roman Napisano 15 Października 2009 Napisano 15 Października 2009 Witam wszystkich! Naszła mnie ostatnio taka myśl: czy normalna przerzutka z przodu (2 albo 3 tryby) będzie współpracowała z tylnym kołem wyposażonym w hamulec w piaście (torpedo)? Zanim wypróbuję taki zestaw doświadczalnie, chciałbym poznać zdanie ekspertów Pozdrawiam!
Klosiu Napisano 21 Października 2009 Napisano 21 Października 2009 Problem jest taki ze bedziesz mial zmieniajaca sie potrzebna dlugosc lancucha. Jezeli w rowerze nie masz haka na tylna przerzutke, to niestety nie da rady zamontowac z przodu kilkublatowej korby, bo lancuch naciagniety na srednia tarcze nie wejdzie juz na duza, a na malej bedzie za dlugi i bedzie skakal. Jezeli masz w rowerze hak tylnej przerzutki to mozesz zamontowac napinacz, ktory bedzie ci wybieral luz lancucha, i wtedy takie rozwiazanie jest mozliwe.
zahas Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Wydaje mi się, że to jest teoretycznie możliwe, ale droga do wykonania takiego czegoś jest chyba nie warta świeczki. Po pierwsze będziesz musiał przerobić zębatkę w piaście (bo łańcuch który będzie współpracował z korbami z kilkoma blatami różni się wymiarami od łańcucha jakiego używa się w napędach w których wykorzystuje się torpedo - po prostu są one niekompatybilne). Po drugie: zastosowanie przerzutki przedniej i tak wymusza użycie napinacza (lub ewentualnie klasycznej przerzutki tylnej) w celu utrzymania napiętego łańcucha. Po trzecie: istnieje duże prawdopodobieństwo, że w momencie gdy ruch korby będzie się odbywał "do tyłu" (tj. w celu hamowania) to łańcuch będzie "wybierany" z napinacza/przerzutki tylnej a nie będzie powodował przeciwnego obrotu zębatki w piaście (uff, mam nadzieję, że to zdanie ma jakiś sens i można zrozumieć o co tu chodzi).
Pytanie
Gość Roman
Witam wszystkich!
Naszła mnie ostatnio taka myśl: czy normalna przerzutka z przodu (2 albo 3 tryby) będzie współpracowała z tylnym kołem wyposażonym w hamulec w piaście (torpedo)? Zanim wypróbuję taki zestaw doświadczalnie, chciałbym poznać zdanie ekspertów
Pozdrawiam!
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.