Skocz do zawartości

[SPD] Pierwsze gleby w spd- przy predkosci 0 ;D

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Regulowalem, albo są za duże luzy i nie czuję wypięcia, albo siły nie mam by się wpiąć-wypiąć.

Koleś nabył taki sam zestaw jak mój, w sobotę na Masie się spotkamy, sprawdzi moje pedały a ja jego, może to być wina zbyt słabych łydek, albo nieodpowiedniej techniki.

pozdro

może to być wina zbyt słabych łydek

Niemożliwe. Gdybyś miał aż tak słabe łydki, nie miałbyś siły, aby pedałować :lol: .

Po 500 km w SPD ja też się jeszcze wywalałam (w terenie, najczęściej w kopnym piachu albo na ostrych podjazdach) - więc to raczej normalne. Jeśli wywalasz się także na prostym i na asfalcie - prawdopodobnie musisz popracować nad koncentracją; przed dojazdem do miejsca, w którym planujesz się zatrzymać (np. do skrzyżowania), wypnij stopę odpowiednio wcześniej, nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę.

A jeżeli masz kłopoty z wyrwaniem nogi w nagłych sytuacjach - raczej na pewno winą jest zbyt mocne wykręcenie śrub odpowiedzialnych za siłę wypięcia. Wkręć je - na początek na maxa.

Pozdrówko z garścią uwag :)

Dzięki za wszystkie wskazówki, zaplanowane wypięcia skutkują, choć niekiedy muszę wyrywać stopę i siły mi brak, jednak w takich sytaucjach gleby nie zaliczyłem.

Tragiczne są skutki nagłych niespodzianek, tutaj na 25 okazji zaliczyłem 23 gleby więc o to głównie się rozchodzi.

Dla pewności mam kręcić na plus, czy minus, bo w tej chwili ma max minus i trzy skoki zrobione w stronę plusa, hehe, ciekawe czy ktoś to załapie odpowiednio?

Pozdro

jezeli chcesz aby Ci sie lekko wypinała to na max minus. i nie przejmuj sie tymi luzami. każdy z nas tak zaczynał. im bardziej bedziesz sie przyzwyczajał to bedziesz bardziej dokrecał. ja od 1,5miesiaca przykreciłem juz 1 cały obrót i kolejny juz niedługo.;]

Szczerze mówiąc, przeczytałam jeszcze raz i teraz już nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam, jak ty masz te pedały ustawione :) - nieważne, w każdym razie śruba musi być wkręcona, spróbuj nią pokręcić tak, aby wchodziła, a nie wychodziła z bloku. Im bardziej wkręcona, tym łatwiejsze wypięcie.

Pozdrówko na przełaj :)

Wszystkim za mocno trzyma, a mi z kolei za słabo- co z tym zrobić(śruby wykręcone na max)??

Ostatnio na Jurze fajnie leciałem na piach, i moja metoda się sprawdziła, jeśli się pogodzisz z upadkiem i upadniesz technicznie to upadek nie będzie bolał ;)

w każdym razie śruba musi być wkręcona, spróbuj nią pokręcić tak, aby wchodziła, a nie wychodziła z bloku. Im bardziej wkręcona, tym łatwiejsze wypięcie.

Pozdrówko na przełaj ;)

Jeżeli chcesz żeby Ci sie łatwo wypinało i wpinało to kreć w lewo. a jeżeli chcesz zeby było trudniej ale precyzyjniej to kreć w prawo i tyle.

Pogubiłem się do końca już xD To jak jest? ;)

Tak, żeby wkręcić śrubę :P - ale w którą stronę kręcić, to ja już teraz sama nie wiem :mrgreen: , a sprawdzać mi się nie chce. Nieważne: śruba ma być wkręcona, żeby się łatwo wypinało, i szlus ;) .

Dobra, koniec z tym, bo zdaje się, że monstrualny OT zrobiliśmy... a już mnie na pewno nie przystoi brać w takich bezeceństwach udziału :P

Pozdrówko zakręcone ;)

Pogubiłem się do końca już xD To jak jest? ;)

tak jak pisałem w shimano jest tak ze jak wrecisz na maks w lewo to lekko sie wpina i wypina, a jak w prawo to ciezko sie wpina i wypina i niema az takich luzów roboczych.

W moim przypadku ustalenie optymalnej pozycji bloków zajęło trochę czasu i kilometrów. Teraz mam mniej więcej na środku i maksymalnie do wewnątrz. Do tego przekręciłem sobie o parę stopni i teraz mam stopy skierowane nieco na zewnątrz. A regulacja siły wpinania/wypinania wygląda następująco: "-" - miękko, "+" - twardo. W instrukcji są przecież piękne rysunki.

Pierwsza gleba miała miejsce pierwszego dnia prędkość wynosiła 0 km/h, wpiąłem się i chiałem ruszyć z przełożenia 3-9 (najcięższe w rowerze:), oczywiście nie zdążyłem się wypiąć i leżałem xD Druga gleba miała miejsce 3 dnia jazdy w spd na masie na autyzm koło dw. centralnego :] dzieciak raptownie zahamował ja nie chcąc w niego wjechać też zahamowałem, ale zapomniałem że muszę się wypiąć, gleba miała miejsce przy prędkości 0 km/h, była bardzo spektakularna i stanowiła główną atrakcje dla uczestników masy na autyzm ;)

• 2 tygodnie później...

Kupilem SPD'ki kilka dni temu. Zaliczyłem glebe w piwnicy ... upadlem na suszarke do ubran hehe. 2 gleba byla w miescie... chcialem sie zattrzymac przy domu kultury zeby zobaczyc jakie imprezy latem beda... no i za pozno wypiolem prawa noge i gleba na prawo...rozcialem sobie dłoń heh. Wczoraj zaliczylem 2 gleby ale nie przez spd tylko przez to ze bylo ciemno i nie widzialem : zjazdu dla rowerow na stromym zjezdzie i wjechalem na schody :/ nastepna gleba ....nie zauwazylem kraweznika przy 30kmh i jade prosto na chodnik jakby nigdy nic i gleb...rozwalilem sobie kolano, łokiec i otarlem biodro ;) Dzisiaj siedze przed kompem z opatrunkami

Od wczoraj mam spd. I dotychczas 2 gleby. Pierwsza także w piwnicy - spd założone, buty na nogach i opierając się lewą dłonią o ścianę trenuje "na sucho". W pewnym momencie gibnęło mnie na stronę prawą i sruuuuuuu :P Dzisiaj wyszedłem potrenować wpinanie/wypinanie w warunkach bojowych. W pewnym momencie konieczność zatrzymania. Lewy but wypięty, prędkość bliska 0, ale niezdarnie niechcący znów go wpiąłem - nawet się nie broniłem, tylko parzyłem gdzie i jak lecę ;)

Ale będzie dobrze. Mam nadzieje.

Edytka:

Jako nowy forumowicz - witam wszystkich serdecznie!

postanowilem opisac moja przygode z spd, nie łaczy sie ona z wywrotka ale ma wiele wspólnego z bólem!!

a wiec, zamontowałem spd ok miesiac temu, ustawiając sprężynę najsłabiej tak aby wipinać się bez problemu, początkowo zdawało to egzamin - udało mi sie uniknąć wywrotek przy wypinaniu.. pech spotkał mnie stosunkowo niedawno, wracałem późnym wieczorem od kolegi a że dookoła było pusto, zacząłem troche skakać itp., w pewnej chwili szybko przyśpieszylem i chcielem wskoczyc na coś w stylu podjazdu, wysokość ok 25cm stwierdziłem że jak nie wskoczę to nic sie nie stanie z kolem bo to nie krawężnik - DZIŚ JUŻ WIEM JAK BARDZO SIĘ MYLIŁEM :lol:

w chwili gdy wyskoczyłem prawy but wypiął mi sie z spd, noga mi się ześlizgneła, a enegrię lądowania zaabsorbowały moje 4 litery udeżając w wyjatkowo <minimalistyczne - czyt. twarde> siodełko!! :D

efekt jest taki, że po ok 2 tyg. siedze w scisle określonych pozycjach, najlepiej na kanapie...

ps. pomimo tego z roweru nie rezygnuje!! wole cierpiec na siodle, niż patrząc na stojacy rower..

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...