Paviarotti Napisano 16 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Ja juz dawno [odpukac] nie miałem gleby w SPD. Doslownie 2-3 zaraz po kupnie i nic do teraz. Juz mam w swiadomosci zakodowane ze trzeba sie wypiać, nawet w extreme sytuacjach i nie wyobrażam juz sobie jazdy bez SPD no chyba ze w dyscyplinach grawitacyjncych bo tam mam platformy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nero12 Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Ile kosztuje przecietne SPD z butami ? Moze na boze narodzeni bede marudzil i rodzinka dolozy i w samym srodku zimy po promocyjnej cenie zamowie sobie Bo cos mi sie zdaje po przeczytaniu tylu opini ze to fajna rzecz (poza glebami ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ombre Napisano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Za 250zł masz już komplet: butki shimano 072 + pedalce 520. Aktualnie jest to kwota 280zl Btw. Cholera jasna... u mnie w sklepie jest przecena SiDi, są śliczne, na moją noge akurat, a tu nic nie wyszło nie mam kasy ;((((( łeeee W Porównaniu do shimano 072, te SiDi to majstersztyk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virus333 Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ja dzisiaj zaliczyłem pierwszą glebę w SPD w garażu ale jak chciałem z niego wyjechać zakupiłem sobie taki oto zestawik: PEDAŁY SHIMANO 105 SPD SL PD-540 BUTY Vittory VTR 01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bal Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Dzisiaj stalem się szczęśliwym posiadaczem pedałów M-540 i bucików 661 Stinger. Od jutra zaczynam naukę jazdy w SPD wish me luck :glare: Może jutro zdam relację... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kviki Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ja dzis dostałem swoje buciki - Shimano 072 sa bardzo fajne. A mity o wywrotkach w spd mozna wlozyc miedzy ksiązki, to jest super sprawa i kazdemu polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 hehe jak na razie zaliczylem tylko jedna glebe, zatrzymuje sie, wypinam lewy but a przewracam sie na prawo:) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosu Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Ja wczoraj zmieniłem w końcu pedały przejechałem 40 km i nic żadnej wywrotki a dziś po 2 km gleba. Zapomniałem się wypiąć jak na światłąch stanąłem. Ale i tak jeździ mi się o niebo lepiej. Zakupiłem pedały PD-M520 i buty Sh-M121G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 27 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 oo Ludzie! jaką ja kiedyś glebę zasunąłem na... PLATFORMACH to aż głowa mała Jechałem z kilkoma osobami, w czasie jakiegoś postoju zatrzymałem się przed innymi i w momencie kiedy rowwer już stał w miejscu a przychadził czas na wysunięcie jednej nogi aby się podeprzeć (jest to już ta faza, że rower zaczyna się przechylać na jedną ze stron) zdałem sobie sprawę, że sznurówka czy coś takiego zaczepiło się za korbę tak, że nie mogłem zdjąć nogi z pedału W momencie kiedy dotarło do mnie, że noga jest zakleszczona nie było już nawet czasu na wysunięcie ręki aby zamortyzować upadek. Tak więc z całym impetem i bez żadnej amortyzacji "ku uciesze gawiedzi" runąłem na ziemię. Właśnie to w tym wszystkim było najśmieszniejsze, że praktycznie nawet się nie poruszyłem, jak wypchana kukła Rozbiłem sobie przy tym (jak na taki upadek to bardzo mocno) kolano i łokieć. W rowerze uszkodziłem klamkomanetkę, przerzutkę, porysowałem kierownicę i ramę. Poza tym przygnieciony rowerem nawet nie mogłem wstać bo noga pozostała nadal zakleszczona :lol: Może to przy czytaniu nie wydawać się śmieszne ale z perspektywy widza na pewno było... noo, mniej śmieszne było to z mojej perspektywy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidzia Napisano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Ja pierwszą glebe zaliczyłem po około 50 km. Było to tak. Jechałem chodnikiem i zobaczyłem że są jakieś roboty i nie ma przejazdu. Postanowiłem że poczekam na kumpla, zatrzymałem się i zapomniałem wypiąć się z pedałków. Wywaliłem się wprost pod stojącą na chodniku ciężarówkę robotników. Mieli ze mnie niezły polew . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 2 Września 2006 Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Żadnych upadków spowodowanych przez spd. Została mi we krwi reakcja wypięcia po 8 latach jazdy w noskach i paskach. Powiem nawet że łatwiej się wypiąć niż wyciągnąć but z noska zaciśniętego paskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horb Napisano 3 Września 2006 Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Gleby w spd oczywiście były. Jednak nie na samym początku jazdyw nich, wtedy byłem bardzo nimi przejety i zawsze pamietałem żeby sie wypiąć. Natomiast pierwsze lądowanie i to nie byle jakie bo w potoku miało miejsce gdy wydawało mi się, że już pamietam o nowych pedałach. jednak gdy rower zatrzymał się na jakimś większym kamieniu na środku potoku, jakoś mi to uciekło i zakończyło sie kąpielą. Całe szczeście, że było ciepło Później było jeszcze kilka lądowań w górach kiedy jeszcze wypinanie się nie szło tak szybko jak powinno. Obecnie, po kilku już latach jazdy w spd nawet nie wiem kiedy się wpinam i wypinam. Samo sie robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poozon1 Napisano 14 Września 2006 Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Na razie miałem 2 gleby. Powód: nagle hamuję, odpinam lewą nogę a lecę na prawo (albo odwrotnie). Straty niewielkie: podrapane kolana, stłuczony kciuk, klamki od hamulców lekko zgięte. Ale wstyd ogromny . Teraz trzymam się 2 zasad: Wypinam zawsze jednocześnie 2 nogi. Wypinanie jednej nogi jest praktycznie bez sensu, bo zawsze jest duża szansa że człowiek poleci nie na tę stronę na którą planował na skrzyżowaniu zawsze się wypinam (jedną glebę miałem na skrzyżowaniu i nigdy więcej ) Od tej pory zero gleby. Mój sprzęt to Shimano: pedałki PD-M424 a buty SH-M 072. Komplet kosztował 300 złociszy i naprawdę się opłacało :!!: Pedałki są fajne bo można jeździć również na zwykłych butach bez wpinania. Wpinanie i wypinanie jest bardzo łatwe i skuteczne. Pedały "łapią" jak rzepy. Wpinać i wypinać uczyłem się na trenażerze więc pod tym względem miałem łatwo. Teraz mam tylko jeden problem: w okolicy (Warszawa) nie ma za dużo górek a ja mam straszny głód jazdy pod górę. Bez SPD-ków nie wyobrażam sobie teraz jazdy. Jest straszny fun i bardzo duży "kop" mocy, szczególnie przy podjazdach i jeździe pod wiatr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 14 Września 2006 Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Najgorzej jak się wywalisz w miejscu ruchliwym są spojrzenia ludzi "PIJAK" Zdrza się zdarza na początku, no i trzba uważać w ruchu ulicznym jak lecisz na pas sąsiedni co by nie dostać strzała przez samochód który naprzykład może jechać, (skręca w lewo lub prawo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Września 2006 Udostępnij Napisano 14 Września 2006 [*]Wypinam zawsze jednocześnie 2 nogi. Wypinanie jednej nogi jest praktycznie bez sensu, bo zawsze jest duża szansa że człowiek poleci nie na tę stronę na którą planował Imho szkoda czasu z późniejszym wpinaniem 2 butów. Poza tym przy starcie jedną nogą już ciągniesz a drugą dokładasz później, dużo szybciej i efektywniej się tak rozpędzam. Tylko raz zdarzyło mi się, że poleciałem na tą drugą stronę ale i tak zdążyłem się wypiąć i nie było pośmiewiska. [*]na skrzyżowaniu zawsze się wypinam (jedną glebę miałem na skrzyżowaniu i nigdy więcej ) Od tej pory zero gleby. Nawet jak przejeżdżasz przez skrzyżowanie? Imho bezsensu bo szybciej uciekniesz jak będziesz wpięty. A jeżeli tu chodzi o stójki, to jak kto woli. Osobiście wolę stójkę niż wypinanie, szczególnie jak łapią mnie same czerwone. Teraz mam tylko jeden problem: w okolicy (Warszawa) nie ma za dużo górek a ja mam straszny głód jazdy pod górę. Bez SPD-ków nie wyobrażam sobie teraz jazdy. Jest straszny fun i bardzo duży "kop" mocy, szczególnie przy podjazdach i jeździe pod wiatr. Agrykola, Belwederska, Karowa (w remoncie), podjazd w okolicach mostu Siekierkowskiego, Kazoory, wiadukty na Marynarskiej, wiadukt na Powstańców Śląskich, wszystkie ulice prowadzące nad Wisłę ze Starówki, mało??? mógłbym tak długo wyliczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow265 Napisano 16 Września 2006 Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Otorz moja przygoda zaczela sie w sierpniu. Pedalki - M520 i butki Specialized SPORT MTB. Zalozylem sie z kumplemi o ilosc gleb. Jak na razie byla jedna >w SPDach<. Po wyjechaniu na Debowiec wypiolem sie lewa noga, a stok mial nachyl w prawo. Tym samym polecialem a wroer na mnie. Ludzie patrzyli jak na pijanego Inne 3 gleby byly przez to, ze mam opony terenowe i maja slaba przyczepnosc na mokrym asfalcie. Wziolem zakret i polecialem Troche to lamerskie bylo, ale spoko na razie to tyle jesli chodzi o przygody na moim bikeu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalor Napisano 21 Września 2006 Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Właśnie dziś dostałem buciki sh mt40 i założyłem pedałki M520. Poćwiczyłem trochę w piwnicy i wybrałem się przejechać. Najpierw stanąłem pod klatką i się jej przytrzymałem żeby się wpiąć. Gdy zacząłem ruszać to zza krzaków wyleciał przede mną jakiś pies. Spanikowałem oczywiście bo nie mogłem ruszyć nogami i zacząłem lecieć na prawo. Nie zdążyłem nawet pomyśleć jak sie wypiąć a noga jakoś sama mi sie wypięła gdy się cchiałem podeprzeć. Całe szczęście że się udało bo kręciło się trochę ludzi obok i był by wstyd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RZUŁF Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 śmieszne pomykam w spd już z 15 lat - wiec mam wyrobione odruchy, ale w sobotę przykręciłem sobie sprężyny na maksa i jazda, jak się wyrypałem przed pasami to dopiero wstyd - wytrenowany latami lekki skrętny ruch butem okazał się za słaby..... ale to był zły dzień - póżniej na zjeżdzie połamełem kask a wieczorem w szpitalu zfundowali mi kołnierz na 2 tygodnie (kręgosłup szyjny - po tym upadku) więc mam 14 dni bez roweru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaPut Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Ja mam sd m021 i 520 z których jestem bardzo zadowolony. Gleby miałem na razie tylko 3 i to jak zapomniałem wypiąc przed piachem w którym się zakopałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro4444 Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Najgorzej jak się wywalisz w miejscu ruchliwym są spojrzenia ludzi "PIJAK" Zdrza się zdarza na początku, no i trzba uważać w ruchu ulicznym jak lecisz na pas sąsiedni co by nie dostać strzała przez samochód który naprzykład może jechać, (skręca w lewo lub prawo) Jeśli przeżyjesz to najgorszy jest wstyd Odwalony w kolorową koszulke, lycrę, kask, rękawiczki, buty SPD,... i najczęsciej na dobrym rowerze gość wykłada się jak leszcz Lecą wtedy komentarze typu "Naucz się jeździć szpanerze" Ja tak się załatwiłem jak stałym wpięty w SPD, opierałem się ręką o słupek i za słabo nacisnąłem na hamulec, rower odjechał kawałek i było BUM w tłumie ludzi :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 29 Września 2006 Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Jezdze juz tydzien :030: w SPDkach i na razie 3gleby. 2 na stromym podjeździe (G. Morasko w Poznaniu) a jedna w pierwszy dzien jak przesakiwalem kłode drewna i sie mi pieta obróciła i sie wypielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 29 Września 2006 Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Dziwna sprawa z tymi spdami kiedyś miałem i jakoś nie miałem gleb, jednakże mialem bardzo luźno sprężynki. Jak zacząłem jeździć w spd to przed każdym zatrzymaniem miałem nogi już wypięte. Wcześniej miałem koszyki, w których to zaliczyłem kilka gleb bo buta nie mogłem wyjąć. Teraz miałem przerwę. Półtora roku bez spdów. W tej chwili mam kupione już i założone pedały PD-M424 i chce do nich kupić buty ale w jak najniższej cenie byle trzymały pół roku potem kupie lepsze. Pytanie tylko czy coś taniego dostane ? Pamiętam przed pierwszą jazdą jak sie bałem w nich jeździć po wypadku kumpla, który upadł na leżący płot druciany i wbił mu sie drut w jądro - po prostu zapomniał, że jest w spdach :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 30 Września 2006 Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Ja ostatnio zaliczyłem glebę na stacji benzynowej naprzeciwko kamery ale kolesie mieli ubaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 30 Września 2006 Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Pamiętam przed pierwszą jazdą jak sie bałem w nich jeździć po wypadku kumpla, który upadł na leżący płot druciany i wbił mu sie drut w jądro - po prostu zapomniał, że jest w spdach :/ O mój Boże! :034: Ja od dziś w spdach jeżdżę i gleb jak do tej pory (odpukać) 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkv Napisano 4 Października 2006 Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Ja dziś sie położyłem ;/ pod klatką Zapomniałem, ze mam spd i nie wypiąłem sie na czas. A tak na uboczu Misiek^^ zaliczl ostatnio glebę, jego radość z niespotkania z matka ziemia nie była zbyt długa. Zresztą zaraz, z pewnością sie pochwali sie pochwali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.