Skocz do zawartości

[rower] Hardtail All-Mountain ok. 2000zł

Sentry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu rozglądam się za sprzętem takim bardziej terenowym. Nie żadne wyścigi czy maratony, tylko żebym mógł wjechać tam gdzie ciężko wejść i zjechać tak żeby się nie zabić. Nazwa "Enduro" każdemu inaczej się kojarzy - dlatego niech będzie "All Mountain". Generalnie - chętnie skok widelca 120-130mm, "mniejszy" kąt główki ramy, powiększony rozstaw osi (w stosunku do normalnych rowerów XC oczywiście).

No i niestety - w cenie ok. 2000 zł.

Składanie nie wchodzi w grę - po pierwsze mam na ten temat raczej blade pojęcie, po wtóre - z kilku "symulacji" które sobie zrobiłem zawsze rower składany wychodził drożej od gotowca.

Jeszcze gwoli ścisłości - 175cm wzrostu, 75 kg (żywej) wagi. Rama przydałaby się w rozmiarze ok. 16" chyba dla odpowiedniego przekoku.

Na razie widzę następujące opcje:

Romet Mosquito 2

Teoretycznie najniższa cena za jaką znalazłem w necie to ok. 2100, ale to towar trochę wirtualny, każdy słyszał, nikt go nie ma. Poza tym ponad 15 kg. :)

Author A-gang 6mm

1900zł, RST Launch :D , średnio dopasowany napęd (do zastosowania i do siebie) słabe hamulce. I cięższy niż Romet.

Pell's Thorr Pro

Droższy niż zakładam (chyba że uda mi się coś urwać) ten sam super amortyzator jak w A-gang'u. Wagi nie znam więc się nie przejmuję... :)

Kona Blast

Daleki od tego co bym chciał, ale mimo wszystko cokolwiek "uterenowiony". Ok. 1900 zł na alledrogo.pl

Jeszcze KTM Tombstone

Ale nie znalazłem go poniżej 2300 na razie - więc chwilowo poza zasięgiem.

I to... chyba na tyle.

Teraz pytania:

1. Czy ktoś zna jakiś sprzęt który pominąłem w powyższym zestawieniu?

2. Czy któryś z tych rowerków ma "coś" co przeoczyłem a co czyni go wartym większej uwagi?

Napisano

tu mam o 500zł droższy albo el paso Nie wiem czy cie to zaciekawi

albo za nisza cenę

Rockrider Fr6 Czytałem kiedyś recenzje na tym rowerem na bikeboard i niezbyt wyszedł sam oceń .Jak chcesz dokładać do francuza.

Na twoim miejscu bym dozbierał te 500zł i lepszy osprzęt np BERGAMONT-a jak by ci napinacz przeszkadzał to el paso . W rst sie ni baw zaczniesz na dropach i ..zęby wybijesz

Napisano

Kiez Pro - bardzo fajna geometria, sympatyczny osprzęt, ładny jest.Prawdopodobnie najlepszy ze wszystkiego co na razie w temacie było wymieniane (choć nie zaszkodziłoby ze 2-3 cm większego rozstawu kół). Ale primo przekracza cenę, secundo mam pewne obawy przed kupnem kilkuletniego roweru, który w zamierzeniu służy do katowania. Nikt takiego sprzętu nie kupuje do "spokojnej jazdy po mieście" (cytat z allegro).

El Paso - tak samo jak Tombstone tylko bardziej. Znaczy - znowu cena.

Rockrider Fr6 - nie mam nic przeciwko Rockriderom, ale nie kcem fulla. Osiemnastokilowy jednozawiasowiec - męczyłbym się już od patrzenia na niego. :D

Opie i Mullet - to (jak dla mnie) trochę podobne do wymienianej Kony Blast, tzn. "zrelaksowana" geometria + 100mm skoku. Mullet przyzwoicie osprzętowiony, Opie ma założonego XCM'a zamiast amorka. Na razie nie znalazłem ich na necie w ofercie.

Kurcze, może ja za dużo chcę...

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Potrzeby-oczekiwania masz w normie, tylko budzet slabiutki.

Nie uciekniesz od kompromisow. Albo beda to kompromisy sprzetowe albo finansowe lub poszukiwanie szczescia w uzywkach...

Szacunek...

I.

Napisano

Muszę zgodzić się z przedmówcą, Romet wygląda na "złoty środek".

Zacząłem nawet sprawdzać co dałoby powiększenie budżetu, ale wychodzi na to że wszystko co ciekawe trzeba by sprowadzać z zagranicy. Na naszym rynku Mosquito w tym momencie w zasadzie nie ma konkurencji.

Teraz jeszcze tylko muszę go znaleźć. ;)

Jeszcze szybkie pytanie - ktoś ma jakiś pomysł jak najłatwiej zbić mu trochę wagę? Koła?

Napisano

Jeszcze szybkie pytanie - ktoś ma jakiś pomysł jak najłatwiej zbić mu trochę wagę? Koła?

Tora sprężynowa trochę waży, może zamiast niej Suntour Epicon? Zresztą taki rower ma prawo ważyć 14-15kg.

Napisano

Rama i widelec to dwie rzeczy które generują najwyższy koszt. Znaczy na nich najwięcej oszczędzam nie składając roweru, a kupując w całości. Dlatego wolałbym widelca akurat nie ruszać...

Napisano

Rama i widelec to dwie rzeczy które generują najwyższy koszt. Znaczy na nich najwięcej oszczędzam nie składając roweru, a kupując w całości. Dlatego wolałbym widelca akurat nie ruszać...

Właśnie kupując nowy rower wymiana widelca kosztuje Cię najmniej. Mówisz sprzedawcy że tego amora nie chcesz tylko inny i on dolicza Ci tylko różnicę w cenie.

Napisano

Ale czy przejście RS Tora 289 -> Suntour Epicon to nie downgrade?

Kłopot ze znalezieniem Rometa jest realny. Znaczy w sieci jest, ale chcę go najpierw pomacać na żywo.

Znalazłem taki stary artykuł na bikeBoard, tam w roli enduro występuje Mongoose Amasa Comp 2006. W zasięgu mam Amasę Elite 2008, różnią się tylko hamulcami i suportem. Chyba że różnią się również ramą, znalezienie jakichś informacji co do geometrii czasem (przeważnie) jest dość trudne.

Anyway zastanawiam się nad nim... Osprzęt fajny, ale (mimo tego co w artykule) wygląda na takie bardziej XC niż cokolwiek innego.

Z innej beczki w zasięg zainteresowania na chwilę wszedł Haro Escape Sport 2008, ale ze względu na cenę szybko wyszedł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...