Skocz do zawartości

[rower] Jaki dla syna (dh,fr)

bobek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.mojemu synowi spodobal sie taki sport jak DH.FR,itp..upatrzyl sobie na allegro rowery do 1000zl: http://www.allegro.pl/item778575938_dual_26_next_deville_alu_dirt_promocja.html i ten http://www.allegro.pl/item780202731_next_monster_dual_trial_dirt_alu_26_amort.html i teraz ktory z tych rowerow jest lepszy ..syn wazy 40 kg .,aha i czy te rowery nie rozleca sie po malym skoku ,,jesli to badziew podacie jakis link do dobrego roweru DH ,FR do 1000zl moze byc uzywany

z gory dzieki

Napisano

Witam do tej ceny to tylko Kross Sign DS dobry osprzet jak za ta cene.Duzo ludzi go sobie chwali...wiec mysle ze nie ma nad czym sie zastanawiac

Posiada kokpit i korbe truvativa ktora jest praktycznie niezniszczalna ale niestety troche wazy..

I przerzutke tylnia Sram x.5 na ktorej jezdzilem ładnych pare tysiecy kilometrów jest precyzyjna i w miare szybka jej plusem jest to ze jak sie ja ustawi to dziala bardzo długo:)

Mysle ze kross to jeden z najlepszych rowerów tego typu w tej cenie

Napisano

Jeżeli już to minimum Kross Sign DS ale to jest minimalne minimum aby rozpocząc zabawę z FR, i bradzo daleko takiemu rowerowi do tego o czym piszesz a więc DH/FR, jednym słowem w tym sporcie na sprzęcie się nie oszczędza bo tutaj głównie chodzi o bezpieczeństwo. http://allegro.pl/item758306798_kross_sign_ds_mega_wyprzedaz_okazja_warszawa.html

a ten kross nadaje sie do dh? bo dosyc blisko domu mamy bardzo fajne zjazdy :rolleyes: a niedaleko zjazdow skate park ,i tam pisze: Rozmiary 15 lub 17 cali

O CO CHODZI Z TYMI ROZMIARAMI?

16KG DOSYC CIEZKI:p

AHA I Z PRZODU NEI MA PRZEZUTEK TO DOBRZE???

Napisano

a ten kross nadaje sie do dh? bo dosyc blisko domu mamy bardzo fajne zjazdy :rolleyes: a niedaleko zjazdow skate park ,i tam pisze: Rozmiary 15 lub 17 cali

O CO CHODZI Z TYMI ROZMIARAMI?

16KG DOSYC CIEZKI:p

AHA I Z PRZODU NEI MA PRZEZUTEK TO DOBRZE???

Uogólniając to za rower do DH 5tyś trzeba dać, wiec ten Kross nie nadaje się do DH ale do nauki przy twoim budżecie będzie ok, 16kg jak na taki rower to nie jest dużo, i jak nie przerzutek z przodu to bardzo dobrzę poniewaz mi już nie raz zdarzyło się na zjeździe łancuch z przodu spadł na niższą zebatka, w Signie jest napinacz który ma to eliminować.

Napisano

To jest rower do lekkiego freeridu czy enduro a przerzutke ma 3.0

16 kg to sporo

A rozmiar ramy dobiera sie do wzrostu uzytkownika dam ci taka tabelke

200-190cm 21cali xl

190-180cm 19cali l

180-170cm 17cali m

170-160cm 16cali s

<160cm 14cali xs

Napisano

Przecież ten Kross ma przerzutkę z przodu.

to teraz rozumie tez mialem taki przyapdek pedaluje pod gore a tu nagle sie przezuca i jajkami w rame ;p

To raczej wynikało z niewyregulowanej przerzutki :)

Napisano

Twój syn prawdopodobnie chce ten rower tylko dla szpanu, ponieważ to jest dość popularna forma bycia cool. :) Niestety na rowerze do freeridu nie będzie wstanie wjechać na tę górę, bo utrudnia to geometria i waga ramy. Ja bym proponował rower do XC. Zresztą zastanów się sam. http://bikeboard.pl/index.php?d=porady&art=37&g=33&str=3

No ale jeżeli aż tak uparł się na duala, to Kross faktycznie będzie dobrym wyborem jak na tę cenę. Przygotuj też pieniądze na kask, albo rehabilitację. :)

Napisano

mlody nawet dobrze jeździ na roweze, na komunie dostal rower firmy RAGAZI (kupiony w markecie xD) amortyzator zoma 2 półkowy ale ciezki bo az 20 kg albo wiecej. potrafil nim skakac rampach itp rower majacy 4 lata nie byl ani razu w naprawie tylko lekka cetra w tylnim kole :) a widze ze w tym krosie sa 2 tryby z przodu http://allegro.pl/item774628279_kross_sign_ds_mega_wyprzedaz_okazja_warszawa.html wiec chyba podjedzie pod kazda gurke :)

Napisano

Do skakania na rampie chyba lepszy były BMX... nijak to nie świadczy o czym, czy dobrze jeździ.

Czy przez te 4 lata był wymieniany napęd w rowerze? Jeśli nie, to śmiem twierdzić, że bardzo mało jeździł.

A jak sobie radzi z podjazdami pod górki?

Tylne koło nigdy mu nie zabuksowało?

Napisano

Do skakania na rampie chyba lepszy były BMX... nijak to nie świadczy o czym, czy dobrze jeździ.

Czy przez te 4 lata był wymieniany napęd w rowerze? Jeśli nie, to śmiem twierdzić, że bardzo mało jeździł.

A jak sobie radzi z podjazdami pod górki?

Tylne koło nigdy mu nie zabuksowało?

jeśli chodzi o kasetę to jest trochę wytarta nieraz pod górki ciągnęło go na dęba "buksowal' i to nie raz :)

nieraz wyjeżdżamy na Śnieżkę i sobie spokojnie radzi jak miał 3 lata próbowałem go uczyć bez bocznych kółek i w 4 roku życia śmigał bez bocznych kółek

a co do bmx'a to on woli coś w stylu mtb fh dh bardziej extremalnie :) bmx'y mu się nie podobają nie wiem czemu mówi że są za małe xD

aha ten rower RAGAZi to b taki mtb/szosowy miał założone szosowe opony podczas kupna ale syn go przerobił na mtb

aha zapomnialem dodac ze podczas skokow tylnia przezutka shimano tunrey(czy cos tak) wpadla w szprychy i zrobila razem z kolem obrut ...naprostowalem ja wymienilem kuleczka i smiga jak nowa :D wiec rower przezyl wiele zeczy :D

• Mod Team
Napisano

To może ja coś podsumuję:

- Kross Sign DS o którym mowa to rower do lekkiego FR, dirtu i pokrewnych dyscyplin,

- do początkowej jazdy na pewno się nada, zapewne syn jest na etapie kilkudziesięciocentymetrowych hop więc problemu nie będzie,

- jeśli zacznie skakać bardziej na poważnie to zostanie niejako zmuszony do ulepszania sprzętu,

- chyba, ze syn faktycznie zabiera się za DH i FR to jak już wcześniej wspomniano poniżej 5000 zł takiego roweru się nie kupi.

Polecam też poczytać artykuły o odmianach kolarstwa, bo często ludzie piszą o danej odmianie MTB a mają na myśli coś innego.

Pozdrawiam.

Napisano

jak patrze na you tube to ten kros sign ds to bardzo fajny rower :) ,syn z marketowego roweru zrobil fajny sprzet wpakowal w niego cos ok 400 zl na amortyzator ,kierownice,siodelko itp wiec z tym krosem tez cos pokombinujemy :P

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Nie rozumiem bobek ostatnio pisałeś czy da się wykręcić długie wyprawy na krossie signie chyba właśnie czy coś takiego pytałeś o hamulce a teraz pytasz jaki rowerek kupić? radze się zdecydować czy twój syn ma rower czy nie bo coś tu jest nie tak.

Napisano

boże jak byś pomyślał to byś popatrzył na daty tematów :D

ten temat był pisany 14 października

prawie miesiąc temu x)

pytałem czy da rady nim jeździć na długie wycieczki ,PONIEWAŻ SYN JEDZIE J U T R O na wycieczkę z kolegami i na razie nigdzie dalej nim nie wyjechał , a co do hamulców to po prostu się pytałem jaką tarcze włożyć ponieważ sign ds 1 ma v brake

a syn chciał tarcze ;0 i tak to wyszło ze z sign 1 zrobiliśmy prawie sign 2 .. teraz rozumiesz?? ;)

z resztą po co ja ci się tłumacze :thanks::voodoo:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...