Skocz do zawartości

[Widelec] Zapytanie co to Motion Control

adriansocho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak zwiększysz tłumienie kompresji widelec tak nie nurkuje, na zjazdach będzie się mniej zapadał - pod warunkiem, że nie będziesz długo trzymał go na hamulcu.

To dla tych którzy lubią "kanapę", ja tam wolę więcej dopompować.

Napisano

Wojtekkrakow :)

Zdjeżdżasz sobie korzenistą/nierówną trasą w dół -> i tłumienie kompresji masz wyłączone.

Musisz podjechać pod górę do domu - blokujesz amorka i spokojnie ciśniesz do góry, efektywnie, bez "pompowania" widelca.

Dodatkowo możesz sobie wyregulować stopień "twardości" widelca na różne trasy bez zmiany ciśnienia powietrza - to (przynajmniej mi) się przydaje głównie w skokach/ścigankach (4x) itp.

Rainer :)

Regulację masz (a może i nie - zależy czy masz MC, jak wyżej pisali) na szczycie prawej goleni. Takie niebieskie pokrętło.

Tłumienie kompresji - tłumi (spowalnia) uginanie się amorka.

Tłumienie odbicia - tłumi (spowalnia) odbijanie amorka.

...jest różnica? :woot:

Jeśli chcesz porządnie zrozumieć jak to działa i kombinować "dobrze", to proponuję Ci rozebrać tłumik i się mu przyjrzeć "na żywo".

A tak BTW, czy dobrze zrozumiałem ja? :)

Przy ugięciu widelca, część oleju idzie w dół (pod "kapsel" tłumienia odbicia), a część do góry (do tłumienia kompresji), tak?

A jeśli tłumienie jest skręcone na maksa - to dziurki przez olej wchodzi "go góry" są zasłonięte, przez co wszystko idzie (powoluuutku) pod tłumienie odbicia, tak?

I jedynie przy silnym ugięciu, olej "odciąga" zasłonę dziurek w dół (na co pozwala floodgate) i wchodzi nad tłumienie kompresji, tak? :)

Napisano

A tak BTW, czy dobrze zrozumiałem ja? ;)

Przy ugięciu widelca, część oleju idzie w dół (pod "kapsel" tłumienia odbicia), a część do góry (do tłumienia kompresji), tak?

A jeśli tłumienie jest skręcone na maksa - to dziurki przez olej wchodzi "go góry" są zasłonięte, przez co wszystko idzie (powoluuutku) pod tłumienie odbicia, tak?

I jedynie przy silnym ugięciu, olej "odciąga" zasłonę dziurek w dół (na co pozwala floodgate) i wchodzi nad tłumienie kompresji, tak? :)

jedne dziurki są zamykane zaworkiem jednostronnym (taka zapadka), drugie dziurki mają mniejszy przelot, i tenże przelot jest regulowany przez pokrętło. To jest przy tłumiku odbicia i dobicia tylko że zapadka i otworek z regulacją są ustawione jak się możesz domyślić, w tych tłumikach w przeciwne strony. Tak jest w Blecku którego miałem. Też amory RS tak mają. W Bomberach jest ciut inaczej ale to Ci nie opiszę bo jedyne trzy bombery które miałem mają tylko tłumienie odbicia - tam olej jest wypychany zdaje się w inną stronę.

Floodgate - chyba masz rację, dodatkowa zapadka z dużo mocniejszą sprężyną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...