Rulez Napisano 15 Października 2009 Napisano 15 Października 2009 Jak zwiększysz tłumienie kompresji widelec tak nie nurkuje, na zjazdach będzie się mniej zapadał - pod warunkiem, że nie będziesz długo trzymał go na hamulcu. To dla tych którzy lubią "kanapę", ja tam wolę więcej dopompować.
Brooce Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 Wojtekkrakow Zdjeżdżasz sobie korzenistą/nierówną trasą w dół -> i tłumienie kompresji masz wyłączone. Musisz podjechać pod górę do domu - blokujesz amorka i spokojnie ciśniesz do góry, efektywnie, bez "pompowania" widelca. Dodatkowo możesz sobie wyregulować stopień "twardości" widelca na różne trasy bez zmiany ciśnienia powietrza - to (przynajmniej mi) się przydaje głównie w skokach/ścigankach (4x) itp. Rainer Regulację masz (a może i nie - zależy czy masz MC, jak wyżej pisali) na szczycie prawej goleni. Takie niebieskie pokrętło. Tłumienie kompresji - tłumi (spowalnia) uginanie się amorka. Tłumienie odbicia - tłumi (spowalnia) odbijanie amorka. ...jest różnica? Jeśli chcesz porządnie zrozumieć jak to działa i kombinować "dobrze", to proponuję Ci rozebrać tłumik i się mu przyjrzeć "na żywo". A tak BTW, czy dobrze zrozumiałem ja? Przy ugięciu widelca, część oleju idzie w dół (pod "kapsel" tłumienia odbicia), a część do góry (do tłumienia kompresji), tak? A jeśli tłumienie jest skręcone na maksa - to dziurki przez olej wchodzi "go góry" są zasłonięte, przez co wszystko idzie (powoluuutku) pod tłumienie odbicia, tak? I jedynie przy silnym ugięciu, olej "odciąga" zasłonę dziurek w dół (na co pozwala floodgate) i wchodzi nad tłumienie kompresji, tak?
adriansocho Napisano 21 Października 2009 Autor Napisano 21 Października 2009 A tak BTW, czy dobrze zrozumiałem ja? Przy ugięciu widelca, część oleju idzie w dół (pod "kapsel" tłumienia odbicia), a część do góry (do tłumienia kompresji), tak? A jeśli tłumienie jest skręcone na maksa - to dziurki przez olej wchodzi "go góry" są zasłonięte, przez co wszystko idzie (powoluuutku) pod tłumienie odbicia, tak? I jedynie przy silnym ugięciu, olej "odciąga" zasłonę dziurek w dół (na co pozwala floodgate) i wchodzi nad tłumienie kompresji, tak? jedne dziurki są zamykane zaworkiem jednostronnym (taka zapadka), drugie dziurki mają mniejszy przelot, i tenże przelot jest regulowany przez pokrętło. To jest przy tłumiku odbicia i dobicia tylko że zapadka i otworek z regulacją są ustawione jak się możesz domyślić, w tych tłumikach w przeciwne strony. Tak jest w Blecku którego miałem. Też amory RS tak mają. W Bomberach jest ciut inaczej ale to Ci nie opiszę bo jedyne trzy bombery które miałem mają tylko tłumienie odbicia - tam olej jest wypychany zdaje się w inną stronę. Floodgate - chyba masz rację, dodatkowa zapadka z dużo mocniejszą sprężyną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.