erico329 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Witam słyszałem że dysk czasowy można zrobic samemu na zwykłym kole ze szprychami podobno jest coś takiego jak folia z zatrzaskami które przypina się do szprych szukałem na allegro ale nic nie znalazłem czy istnieje w ogóle takie coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Nie wydaje mi się żeby coś takiego istniało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horniasty Napisano 13 Października 2009 Udostępnij Napisano 13 Października 2009 W ramach podpowiedzi z góry i własnego zainteresowania tematem - zaczynam wątek związany z przykrywkami na koła, dla plusów, które niesie ze sobą dysk, a z kosztem.. powiedzmy jak najbardziej minimalnym Wszyscy widzieli jak to wygląda, myślę. Bardzo dużo tego widać właśnie w Bike Polo gdzie - głównie z przodu - zawodnicy pomagają sobie pełnymi kołami grając, a przy okazji chroniąc koło przed różnego typu przypadkami W internecie można spotkać sporo materiałów na temat tego jak to wykonać, np: Największy jednak problem jest z dostaniem materiału do tego - najlepiej, jak to wspomniał już Z tego co Foka zalinkował, to te amerykańskie niby dyski robione są z winylu, czyli najpewniej z pvc = poly(vinyl chloride) do zdobycia tam gdzie robią szyldy reklamowe, ewentualnie "hurtowniach" materiałów plastikowych... Czy ktoś u nas już tego próbował? Albo przynajmniej widział takie wynalazki gdzieś na ulicach albo przy grze w polo? Wypowiedzcie się jakoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 13 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Grasz w polo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horniasty Napisano 13 Października 2009 Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Grasz w polo ? Zacząłem bardzo niedawno, ale tak, gram (w temacie o polo można oglądnąć mój najnowszy kijek - tak przy okazji) Przydałoby się takie pełne koło z przodu, chociażby na bazie jakiegoś drugiego taniego koła, żeby nie musieć ściągać tej przykrywki w kółko, bo to troche za dużo roboty by było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HDbomba Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Akurat zdobycie materiału nie jest problemem, idziesz do jakiejś hurtowni typu plastics o której wspomniano lub firmy reklamowej u siebie w mieście i prosisz np. o PCW 2mm spienione lub standard. Co do ochrony to jak niby takie kołpaki mają chronić.. skoro są wykonane z pcw które jest dosyć miękkie i podatne na uszkodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johndoe2 Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Co do ochrony to jak niby takie kołpaki mają chronić.. skoro są wykonane z pcw które jest dosyć miękkie i podatne na uszkodzenia? Trochę pomagać musi, bo część uderzenia jest rozpraszana poprzez pękniecię tego kołpaka, a szprycha nie dostaje centralnie z młotka. Jednak raczej ciężko ocenić na ile taki kołpak naprawdę ochroni szprychy, szczególnie plecione w słoneczko. Jak ludzie używają, to może jednak trochę chroni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HDbomba Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Podejrzewam, że używają raczej ze względu na dużą powierzchnię do grafiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horniasty Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Co do ochrony to jak niby takie kołpaki mają chronić.. skoro są wykonane z pcw które jest dosyć miękkie i podatne na uszkodzenia? Tu chodzi głównie o sytuacje gdzie mallet dostaje się w koło niekoniecznie z siłą uderzenia, a poprostu w sensie 'zaplątania' się podczas gry. Nie potrzeba żadnej siły uderzenia, żeby mallet wciśnięty między szprychy poskładał ci całe koło, widelec.. zęby i pare ciekawych innych wersji. Jak jest to przykryte to poprostu nie ma tam wejścia przy normalnych sytuacjach, ale jak już się ktoś zamachnie to i nawet carbon rozwali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
painmaker Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 u nas częstym problemem były pozrywane szprychy w czasie gry. nie od młotka a od śrub innych graczy. u nas gra się raczej full contact. jeden z ziomów zrobił sobie taki "dysk" do tyłu. jest zadowolony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horniasty Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 u nas częstym problemem były pozrywane szprychy w czasie gry. nie od młotka a od śrub innych graczy. u nas gra się raczej full contact. jeden z ziomów zrobił sobie taki "dysk" do tyłu. jest zadowolony... I to jest konkretna informacja wnioski? ktoś to u nas robi ktoś tego u nas używa te ktosie to doceniają słodko - do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 ze spinerami ! ja bym kołpandry od poldasa zapioł ale ni mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
painmaker Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 horniasty nie podlizuj się rower z tylnym pełnym kołem wygląda ładnie. niestety (a może stety) niewielu stać na prawdziwy. no może poza mastivem... takie dekielki to dobra niskobudżetowa opcja żeby choć przez chwilę poczuć się pro a w bike polo pomaga w odbijaniu piłki o przednie koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horniasty Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 horniasty nie podlizuj się rower z tylnym pełnym kołem wygląda ładnie. niestety (a może stety) niewielu stać na prawdziwy. no może poza mastivem... takie dekielki to dobra niskobudżetowa opcja żeby choć przez chwilę poczuć się pro a w bike polo pomaga w odbijaniu piłki o przednie koło. Przecież nie chcę robić pseudo-pro torówki, która wyjechała prosto z laboratorium aero.. mi właśnie dokładnie chodzi o bike polo, tak więc przód może to wyglądać jak każdy inny tani dekielek - chodzi o funkcjonalność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sieciu Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 jeden z ziomów zrobił sobie taki "dysk" do tyłu. jest zadowolony... To ja sobie zrobiłem taki dysk :]. W polo gramy, ale nie zrobiłem tego pseudo dysku aby ochraniać koło w grze, mnie się to po prostu podoba. Mogę opisać jak, czym i mniej więcej za ile, jeśli Was to interesuje. Jeszcze fotka :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horniasty Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 To ja sobie zrobiłem taki dysk :]. W polo gramy, ale nie zrobiłem tego pseudo dysku aby ochraniać koło w grze, mnie się to po prostu podoba. Mogę opisać jak, czym i mniej więcej za ile, jeśli Was to interesuje. Bardzo proszę o jakieś info, materiały, koszty, jakaś konkretna technika czy fizyka wykonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johndoe2 Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 To ja sobie zrobiłem taki dysk :]. W polo gramy, ale nie zrobiłem tego pseudo dysku aby ochraniać koło w grze, mnie się to po prostu podoba. Mogę opisać jak, czym i mniej więcej za ile, jeśli Was to interesuje. Jeszcze fotka :] Po co się pytasz czy opisać, jasne że opisz co, gdzie, jak, czym i za ile. ;] Fajnie, że na twoim bieda dysku nie widać jakichś chamskich mocowań typu śruby, ściągacze plastikowe. Rower najs, ale dla mnie cokolwiek poza byczymi rogami w lopro to zbrodnia przeciwko ludzkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HDbomba Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 sieciu - co to za ramka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Ramka kozak. Kołpak też wypasiony, podoba mi się, że wir nie jest idealnie równy:) Impexmetal zajmuje się głównie aluminium - czyżby ramka alu? :D Proponuję żebyś tu opisał dokładniej dysk (materiał, metoda wykonania, mocowania itp), a w "pokaż swojego sprzęta" pochwalił się szerzej rowerkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sieciu Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Odpowiedź zbiorcza Akurat trochę pracuję w takiej branży z tworzywami, zatem łatwo przyszło mi zrobienie tego... Tworzywo, którego użyłem to polistyren (potocznie hips), o grubości 1,5mm. Miałem akurat bezbarwny. Plastik ogólnie fajowy, bardzo przypominający plexi, ale jednak to nie to samo. Jest wytrzymały na uderzenie (próba dość potężnym młotkiem od polo). To, że jest czarne, to po prostu folia ORACAL. Z wykonaniem tego wlaśnie miałem łatwiej niż pewnie będziecie mieli Wy produkując to... Zmierzyłem sobie wymiar obręczy od wewnętrznej strony, także średnice kołnierza piasty, rozrysowałem to na kompie, wrzuciłem na ploter frezujący i po kilku minutach miałem wycięte boki. Teraz tylko naciąć po promieniu, ułożyć na kole docelowy stożek, wyjdzie taki mały zakład, który trzeba wyciąć żeby składało się na równo. Teraz można przejść do przymocowania pierwszego boku do koła. Użyłem opasek zaciskowych (sztrapsów, trytytek itd itd jak zwał tak zwał). Z jednej strony można było zrobić je tak, ze składanie było od wewnątrz. Aha oczywiście nawiercałem po dwóch stronach szprychy i przyczepiałem . Tak średnio co 3-4 szprychę. druga strona analogicznie tak samo tylko, że opasek nie da się już tak ładnie schować. No i właściwie to tyle. Zajeło mi to z 2-3h spokojnym tempem. Koszta hm... Właściwie wszystko czego użyłem, to miałem pod ręką, więc troche inaczej.. Znalazłem teraz stronkę: Sklep To jest właśnie takie tworzywo, którego użyłem. Myślę, że z powodzeniem nadałoby się to najcieńsze - 1mm. Chodzi też trochę o wagę, gdyż moje jej trochę nabrało . No i fajnie, że są kolory. Ku zdziwieniu wielu ludzi wiatr w ogóle nie przeszkadza mając taki dysk z tyłu. Nie wiem co jeszcze napisać. Pytajcie. Moja ramka to ORŁOWSKI, stalowa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 i da się kręcic barspiny jak w volume cutter, tyle że widelec sie nie wygina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
painmaker Napisano 19 Października 2009 Udostępnij Napisano 19 Października 2009 jak się umie to się da kręcić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jAjO Napisano 27 Października 2009 Udostępnij Napisano 27 Października 2009 jeśli będzie satysfakcjonować i dobrze rozumiem o co chodzi: http://www.forumrowerowe.org/topic/59690-kola-dysko-podobne-kolpaki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.