Skocz do zawartości

[rower]Kross A6 2008 czy Kross A6 2009

ilicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podepnę się pod temat.

Jako, że to mój pierwszy post tutaj witam wszystkich! Od pewnego czasu czytam FR, sporo skorzystałem z info tu zawartych, postanowiłem kupić MTB "do lasu" - Krossa Levela A6 Disc 2009, jako dobry rower za rozsądną cenę. Wszystko było proste do momentu wybrania się do sklepu. Mam 177 cm wzrostu więc poprosiłem o 18" i jazda koło sklepu. Jeszcze w sklepie sprzedawca popatrzył po mnie i zaproponował również jazdę na 20" bo "te ramy są dość małe". Pojeździłem na obu, pogadałem ze sprzedawcami i większa rama wydawała się lepsza i oni też raczej 20" sugerowali. Koniec końców po 2-ch (!) ;-) godzinach spędzonych w sklepie i jeździe raz na jednym raz na drugim nie kupiłem żadnego dając sobie jeszcze czas na przemyślenie. Dodam, że jak stanę nad ramą 20" i podniosę ją do krocza koła są nad podłożem jakieś 8-10 cm. Do 18" nieco zniechęcił mnie fakt, że jak ustawiłem wysokość siodełka pode mnie sztyca była wysunięta prawie na max - do ogranicznika brakowało około 1cm i trochę się czułem na tym rowerze jak na pożyczonym od młodszego brata ;-).

Dodam, że chcę rower do rekreacyjnej jazdy po lesie, czasem trochę trudniejszy teren, niemniej bez ścigania się czy maratonów. Po zakupie wymienię siodełko i być może mostek na mniej agresywny - skierowany bardziej ku górze...

Teoria wskazuje na 18 a oględziny na 20 i tu proszę o sugestie. Dzięki!

Napisano
do ogranicznika brakowało około 1cm i trochę się czułem na tym rowerze jak na pożyczonym od młodszego brata ;-).

Tylko, że ta sztyca ma chyba 300mm. Ja bym brał 18".

Napisano

Miałem kiedyś ten sam problem przy zakupie roweru (wheeler pro29, jakieś 4 lata temu). Kupiłem 21', małe 21, ale jednak. Po kilku wycieczkach do lasu byłem przekonany, że to był błąd. Bierz 18:)

Jeżeli chodzi o A6, to sam jeżdżę w tej chwili na roczniku 2008. Tora to inna bajka niż Dart, ale może faktycznie lepiej kupić 2009 i dozbierać na wymianę amorka. Rama robi znacznie lepsze wrażenie, choć ze swoją nie miałem do tej pory najmniejszych problemów, a nie oszczędzam jej:)

pozdrawiam

Napisano

177cm i 20"? Moim zdaniem to nieporozumienie...jeśli przy 20" masz przekrok około 10cm to pewnie masz dość długie nogi, więc teoria podpowiada, że powinieneś mieć miejszy rozmiar, który ma krótszą rurę górną - ponieważ masz którszy tułów(?). Więc może jednak weź 18" i dokup sobie długą szycę (jakies 400mm).

Napisano

ja mam krossa A6 2009 18'' i mam 177cm i uwazam ze rozmiar jest idealny

Ja też -od wczoraj - o wyborze rozmiaru zdecydowały m.in. sugestie zawarte w tym wątku.

Trochę dziś pojeździłem testowo, niestety - żeby ustawić prawidłową wysokość siodełka sztyca wędruje około 3cm ponad znacznik MAX więc nie poszalałem bo to chyba średnio bezpieczne. Sztyca ma długość 30 cm. Miałeś to samo? Zmieniałeś sztycę na dłuższą? Rozumiem, że w moim przypadku sztyca 350mm będzie wystarczająca?

Napisano

Ja też -od wczoraj - o wyborze rozmiaru zdecydowały m.in. sugestie zawarte w tym wątku.

Trochę dziś pojeździłem testowo, niestety - żeby ustawić prawidłową wysokość siodełka sztyca wędruje około 3cm ponad znacznik MAX więc nie poszalałem bo to chyba średnio bezpieczne. Sztyca ma długość 30 cm. Miałeś to samo? Zmieniałeś sztycę na dłuższą? Rozumiem, że w moim przypadku sztyca 350mm będzie wystarczająca?

Nie, nie zmienilem, ale jezdze na ciut powyzej MAX....

milego "ujezdzania" nowego nabytku.. jak kupilem swoj w sierpniu, aktulanie ok 2,000km i 0 problemow

Napisano

Nie, nie zmienilem, ale jezdze na ciut powyzej MAX....

milego "ujezdzania" nowego nabytku.. jak kupilem swoj w sierpniu, aktulanie ok 2,000km i 0 problemow

Dzięki! Zrobiłem trochę kilometrów po lesie, wrażenia świetne. Mam pytanko - w moim rowerze stery są chyba trochę za mocno skręcone - kierownica się obraca z lekkim oporem, puszczenie kierownicy przy jeździe po asfalcie jest dość ryzykowne - jest za sztywno - można wywinąć orła ;-) Też tak miałeś? Rozumiem, że mam te stery poluzować sam, nie mam co liczyć, że same się poluzują skoro do tej pory (100km) się to nie stało?

BTW, mój rower prezentuje się tak:

pb016800h.jpg

Napisano

ja mialem odwrotny problem :whistling: co bylo bardziej niebezpieczne, ale naszeczesnie nie mialem zadnego wypadku przez to. oczywiscie moj blad, ze nie sprawdzilem tego. chociaz to raczej wina sklepu w ktorym sie kupuje nie samego krossa.

BTW. takie siodelko dostales w standardzie ? bo ja mam inne :thumbsup:

Napisano

Witam,

Dwa tygodnie temu zakupiłem A6 2009'.

Zainteresowało mnie siodełko kolegi. Ja też dostałem w standardzie inne. :whistling:

Tzn. to które ma być (wg. katalogu etc.)

Napisano

Witam,

Dwa tygodnie temu zakupiłem A6 2009'.

Zainteresowało mnie siodełko kolegi. Ja też dostałem w standardzie inne. :(

Tzn. to które ma być (wg. katalogu etc.)

nie jestem sam. a jakie obrecze masz ? z wersji 2009 czy 2010 ?

Napisano

To że Kross zmienia specyfikacje rowerów nie jest dla mnie zaskoczeniem, mam dwa rowery tej marki i żaden nie ma specyfikacji takiej samej jak na stronie producenta, Kross dużo stracił ostatnio u mnie i dalej traci.... Szczególnie jak dostałem od nich e-mail że jak czegoś nie mają na stanie to zastępują innymi produktami.

Napisano

BTW. takie siodelko dostales w standardzie ? bo ja mam inne :)

Nie - oczywiście wraz z rowerem dostałem San Marco Blaze ale do jazdy bez pampersa jest dla mnie zbyt twarde więc zmieniłem go na siodło Author Mega TT za 60zł - dla mnie bardzo wygodne, zresztą sprawdzone wcześniej w innym rowerze i to właśnie ono jest na zdjęciu. Zresztą już w sklepie chciałem wymienić siodełko ale nie mieli nic co by mnie interesowało.

Napisano

Aaa, no to teraz już jasne. Uspokoiłeś nas! :)

nie jestem sam. a jakie obrecze masz ? z wersji 2009 czy 2010 ?

Mam ALEXRIMS X-2100, ale z którego roku one mają być, to nie mam pojęcia. Nawet nie wiedziałem, że może zaistnieć taka różnica. Słyszałem o zmianach, ale nic że mają dotyczyć obręczy. Pozdro. :D

Sprawdziłem. Jednak 2009.

Napisano

Aaa, no to teraz już jasne. Uspokoiłeś nas! <_<

Mam ALEXRIMS X-2100, ale z którego roku one mają być, to nie mam pojęcia. Nawet nie wiedziałem, że może zaistnieć taka różnica. Słyszałem o zmianach, ale nic że mają dotyczyć obręczy. Pozdro. ;)

Sprawdziłem. Jednak 2009.

a ja mimo, ze rower kupilem na przelomie lipca/sierpnia mam juz obrecze ze specyfikacji 2010

Napisano

Ja kupiłem rower kilka dni temu a obręcze mam również takie jak w specyfikacji 2009 a więc ALEXRIMS X-2100. W 2010 jak widzę są Mach 1 EXE. BTW - jakby ktoś miał wybór, które z tych obręczy są lepsze?

Napisano
jakby ktoś miał wybór, które z tych obręczy są lepsze?

Właśnie, dobre pytanie.

Specyfikacje:

Model: X2100

Przeznaczenie: MTB

Rozmiar: 26" 559x19 / 28" 622x19

Materiał: AL-6061-T6

Liczba otworów: 36

Ilość komór: 3

ERD: 535.6mm

Pod hamulce: Tarczowe/V-brake

INDICATOR - rowek pokazujący zużycie obręczy

Kolor: Czarny anodyzowany

Waga: 540g - 26"

20063717640_3.jpg

model: MACH 1 EXE (były montowane w modelu A2 XT 2009

Nie ma więcej informacji o tych obręczach w necie. Przynajmniej ja nie znalazłem. Wszystko mocno okrojone. Pozostaje czekać aż ktoś kto mniał z nimi do czynienia wrzuci tu jakieś info dla porównania.

Napisano

model: MACH 1 EXE (były montowane w modelu A2 XT 2009

Nie ma więcej informacji o tych obręczach w necie. Przynajmniej ja nie znalazłem. Wszystko mocno okrojone. Pozostaje czekać aż ktoś kto mniał z nimi do czynienia wrzuci tu jakieś info dla porównania.

Witam ja posiadam te obrecze uzytkuje je od 1300km w roznym terenie na razie sprawuja sie bardzo dobrze...Zero centry

Denerwuje mnie to ze nigdzie nie moge znalesc o nich informacij,chyba ze na stronach francuskich bo one sa tam produkowane

znalazłem tylko cos takiego

MACH1 - SPOKES LENGTH CALCULATOR

Rim model EXE - 26'' - ETRTO 559x19c

Effective Rim Diameter (ERD) 533.45 mm

ZigZag (OSB) 1.5 mm

Hub model Joytech sealed med flange

Spoke hole diameter (S) 2.4 mm

Hub total length (OLD) 100 mm

Right flange diameter (DR) 44 mm

Left flange diameter (DL) 44 mm

Width from center to right flange (WR) 28.5 mm

Width from center to left flange (WL) 28.5 mm

Numbers of spokes 36

Rigth side crossing 3

Left side crossing 3

Left spoke length : 256.98 mm (257 mm)

Right spoke length : 256.65 mm (257 mm)

Napisano

To są dane dotyczące głównie długośći szprych (z kalkulatora do obręczy MACH1). Też to znalazłem. Jest kilka danych samych obręczy. Jednak jest tego trochę mało.

Odnoszę wrażenie że te MACH1 są gorszej klasy. Dlaczego?

1. Nie można ich dostać w żadnym liczącym się sklepie on-line (dlatego brak specyfikacji tech).

2. Już od dawna chodziły pogłoski że KROSS daje pewne droższe podzespoły kosztem innych, przykład: amory z modelu 2008 a 2009. Może tutaj dotknęło to także obręczy.

3. X-2100 mają "supernowoczesny" rowek pokazujący zużycie obręczy! ;)

Co sądzą koledzy?

Napisano

3. X-2100 mają "supernowoczesny" rowek pokazujący zużycie obręczy! ;)

Buhahaha - mam takie rowki w obręczach (Vuelta Airline 1) przy 10-cio letnim rowerze ;-). Swoją drogą nieco dziwne, że do roweru na tarczach dają obręcze jak pod V-ki (?). Zgadzam się również, że nowe obręcze to prawdopodobnie efekt oszczędności - w myśl polityki Krossa - zubażania kolejnych modeli, co niekoniecznie musi oznaczać, że to gorsze obręcze.

Napisano

Z tym rowkiem to żarcik był! ;)

Nie twierdzę że gorsze, to tylko przypuszczenie. Sadząc, jak już wspominałem, po amorach w wersjach 2008 a 2009. Te były gorsze. (Mimo to nie narzekam, bynajmniej :thumbsup: )

Napisano

nowe czyli MACH tez maja "super nowoczesny rowek" :huh: ale szczerze to nie wygladaja na obrecze wysokiej klasy po prejechaniu ok1850 km sa chyba bliskie wymiany BTW jezdze na V-brekach-

niestety rowniez nie moglem znalezc specyfikacji technicznej tych obreczy. na ta zime planuje zalozenie opon schwalbe winter marathon 26''x1,75 ..... sadzicie, ze moze byc jakis problem z szerokoscia 1,75 ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...