arroyo Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Polecają dokładnie karmy i chyba tylko tyle, bo są to dobre i tanie opony zwijane. Nie jeździłem na dętkach kenda super lite, ale miałem do czynienia z innymi, grubszymi, dętkami kendy i są one tragiczne. Jedna z nich przetarła się na zgięciu trzymana w torbie podsiodłowej jako zapasówka, co świadczy o kiepskiej jakości zastosowanej gumy, kilka innych potrafiło się wytrzeć wewnątrz opony. Podobnie z dętkami CST, nie dają rady przy "ostrzejszej" jeździe.
pawelsystem Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 ja mam komplet kend na próbę bo dętki u mnie dostaja do wiosny potem je wywalam i zalewam mlekiem i ktoś tu mowił o ultralightcie 1,5/1,75 to ja miałem je na rr 2.25 i dopiero kapeć (szkło) skonczył jej zywot
Niedzwiedz1 Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Miałem dętki kendy, zwykłe, nie żadne ultra-lajty i nie miałem problemów z przetarciami, za to mam wrażenie, że to właśnie one bardzo szybko puszczały powietrze. W przeciwieństwie to cst, które to po prostu były zwykłymi, nie lekkimi dętkami bez wad i zalet
goldbloom Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Zobaczcie sobie dętki CYT ~130g, 13zł. Byłem podejrzliwie nastawiony do tej, którą kupiłem, a ona o dziwo ani powietrza nie puszcza, ani się nie rozchodzi na szwie... Porządna, dosyć lekka dętka. I do tego tania.
marcinusz Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 Polecają dokładnie karmy i chyba tylko tyle, bo są to dobre i tanie opony zwijane. Bardzo dobre są też SBE - na suche warunki. Nevegal'e - jeśli ktoś chce bezkompromisową trakcję kosztem wagi. Nie jeździłem na dętkach kenda super lite, ale miałem do czynienia z innymi, grubszymi, dętkami kendy i są one tragiczne. A ja jeździłem na jakichś 185g kendach i nic w nich "tragicznego" nie zauważyłem. Teraz jedną z nich wożę jako zapas, jedna powędrowała do kolegi. Obecnie wożę się na maxiisie ultralight (122g) i jakimś Spec'u, którego nazwy nie znam, a który waży 114 g przy przeznaczeniu na rozmiary 1.9-2.3. Co takiego tragicznego było w dętkach kendy? Poza brakiem nobilitującego logo?
arroyo Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 Nie tylko kendy, po prostu naciąłem się. Nie jestem zatwardziałym zwolennikiem markowych i często drogich części, próbowałem różnych rzeczy. Akurat w przypadku kendy i continentala którego posiadam teraz widzę różnicę w jakości wykonania dętek, tego jak wygląda odlew oraz wentyle.
P3NNY Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Kontynuuję... Czy lekkie dętki np maxxis ultralight w przedziale ciśnień 2,5-3 atm na górskich nawierzchniach nie łapią dziur? Mam w planie wcisnąć na nie Geax Barro Mountain 2.1 i wyjechać w Beskidy ale ewentualne łatanie wcale się mi nie uśmiecha.
cichy66 Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 W moim rowerze mam założone : front - Schwalbe XX Light (108g),rear - Schwalbe Extra Light (123g) ,gdyż jak kupowałem zimą tylko jedna sztuka Extra Light była na stanie sklepu. Zmuszony byłem wrzucić na przód lżejszą odmianę i jak na razie jest o.k. pod moim ciężarem 80kg (+ciuchy +plecak - kolejne 10kg)dają radę. Tak więc waga podawana przez Schwalbe troszkę się różni od rzeczywistej. Jak na razie 530km i ani jednego kapcia.
Mod Team safian Napisano 16 Maja 2011 Mod Team Napisano 16 Maja 2011 Zobaczcie sobie dętki CYT ~130g, 13zł. Byłem podejrzliwie nastawiony do tej, którą kupiłem, a ona o dziwo ani powietrza nie puszcza, ani się nie rozchodzi na szwie... Porządna, dosyć lekka dętka. I do tego tania. Kupiłem, używam i polecam. Ostatnio niechcący przejechałem ~90km z 1.6 atm z tyłu (Kenda Karma 2.0) i żadnej dziury
Schwefel Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Ja niestety też miałem okazję jeździć na dętkach CYT. Straszny syf, jedna rozlazła się na zgrzewie a druga przy wentylu. Jedyne dętki lekkie i tanie jakie jeszcze mnie nie zawiodły to te z Decathlonu. Jedne ważą 140 a drugie 170g.
Lumperator Napisano 27 Maja 2011 Napisano 27 Maja 2011 ja jeżdzę na CYT i żadnych problemów. W ogóle nie trzeba dopompowywać. Ważą ok 130g co uważam za rozsądną wartość.
gremson Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 temat wygrzebany ze śmietnika: http://www.forumrowerowe.org/topic/89779-detki-do-opony-22/ akurat idealnie dotyczy moich wątpliwości: opona szeroka na 2,2" versus dętka MAXXIS ULTRALIGHT 1,90/2,125" szerokości, ważę 74kg. To że podejdzie nie podlega dyskusji, tylko czy na lekkiej dętce dodatkowo rozciągniętej z uwagi na szerszą oponę to dodatkowo jej nie osłabi z tendencją do poszczania na klejeniach? zawsze zostaje możliwość Schwalbe Extra Light , ale to już 10zł różnicy na jednej dętce.
Crazyk Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 @gremson, łatki (bo chyba o to Ci chodzi) nie będą puszczać ze względu na minimalnie szerszą oponę. Co najwyżej trochę częściej będziesz łapał nowe kapcie
marky5 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 temat wygrzebany ze śmietnika: http://www.forumrowerowe.org/topic/89779-detki-do-opony-22/ akurat idealnie dotyczy moich wątpliwości: opona szeroka na 2,2" versus dętka MAXXIS ULTRALIGHT 1,90/2,125" szerokości, ważę 74kg. To że podejdzie nie podlega dyskusji, tylko czy na lekkiej dętce dodatkowo rozciągniętej z uwagi na szerszą oponę to dodatkowo jej nie osłabi z tendencją do poszczania na klejeniach? zawsze zostaje możliwość Schwalbe Extra Light , ale to już 10zł różnicy na jednej dętce. Aktualnie używam dętek najlżejszych Maxxisa czyli Maxxis FlyWeight ok.95g w oponach Ritchey 2.2 ułożyły się idealnie trzymają sie wyśmienicie i na razie ani myślą złapać kapcia. W ogóle to takich dęteczek używam od paru sezonów i mogę spokojnie też stwierdzić,że Maxxisy są zdecydowanie mocniejsze od odpowiedników Shwalbe(miałem kilka sztuk,szczerze niepolecam)!
gremson Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 poszczania na klejeniach Crazyk - źle się wysłowiłem- miałem na myśli zgrzewy. marky5- - plusik ode mnie, rozwiałeś moje wątpliwości- 3 sztuki ULTRALIGHT właśnie się finalizują.
Crazyk Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 @gremson, zgrzewy nie puszczą ze względu na delikatnie większą objętość opony. Chyba, że felerna sztuka to puści nawet w stosownej do niej oponie albo jeszcze przed założeniem (raz tak miałem od nowości w dętce noname).
gremson Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 zgrzewy nie puszczą ze względu na delikatnie większą objętość opony nigdy wcześniej nie miałem doświadczenia z lekkimi dętkami, dlatego bazuje wyłącznie na opiniach z forum, a co do puszczania zgrzewów to zdarzyło mi się to kilkukrotnie (felerne sztuki?) z dętkami standardowej wagi ~190g np tak jak wcześniej wspomniałeś przy zakładaniu lub raz po ostrym zjeździe kiedy złapałem kapcia- sprawdzam a tu dętka rozpruta na zgrzewie na długości 10-15cm, a jeżdżę na ciśnieniu 2,5-3 atm. Tak czy inaczej moje moja wątpliwość została rozwiązana.
Fuxior Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Jedyne dętki lekkie i tanie jakie jeszcze mnie nie zawiodły to te z Decathlonu. Jedne ważą 140 a drugie 170g. które dętki w decathlonie tyle ważą?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.