Skocz do zawartości

[dętki] Lekkie dętki do roweru górskiego !

pawel1315

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W najbliższym czasie postanowiłem wymienić zwykłe dętki (8zł za sztukę) na coś lżejszego.

I teraz pojawia się pytanie jaka jest granica dla MTB ?? Jak jest z wytrzymałością na przebicia i trzymaniem powietrza ?? Co polecacie, a co odradzicie ??

Przykłady:

- MAXXIS FLY WEIGHT 94 g

- Schwalbe XX-Light 95g

- Continantal Supersonic MTB 100g

- Schwalbe Extralight 130g

Osobiście skłaniałbym się do Schwalbe Extralight, ponieważ wolę nie kusić losu w terenie lub w centrum miasta i słyszałem o nich dużo dobrego :D

Proszę o opinie użytkowników tych dętek lub o inne ciekawe propozycje.

Napisano
Osobiście skłaniałbym się do Schwalbe Extralight, ponieważ wolę nie kusić losu w terenie lub w centrum miasta i słyszałem o nich dużo dobrego

Mogę tylko potwierdzić :D

Lżejszych dętek się wystrzegam , od czasu jak 2 szt. Schwalbe XX-Light padły w 2 dni (jedna pękła sama na postoju :D ).

Napisano

Też używam Extralight i nie mam powodów do narzekań. Przede wszystkim dobrze trzymają ciśnienie, podczas gdy jakiegoś Panaracera którego mi wstawili przy wymianie kół musiałem dopompowywać co kilka dni, nie mówiąc o tym, że puszczał ciśnienie podczas jazdy. Na szczęście zdechł na jakimś szkle i mam spokój.

Z tego co kojarzę na forum było już o Conti, raczej w pozytywnym świetle.

Wiele zależy jeszcze od tego ile ważysz i jakie masz opony. Tak czy inaczej Extralight wydają się być najlepszym kompromisem między wagą a wytrzymałością.

Napisano

Ja odpowiednio 85 kg i kompletu Extralight plus Mountain King Supersonic. Sprawuje się bez zarzutu, więc jeszcze raz polecam - z zastrzeżeniem, że nie był katowany w naprawdę ciężkim terenie. Ale korzenie, pagórki, dziury itp. nie robią na nim wrażenia.

Napisano

No to najgorsze moje wątpliwości zostały rozwiane :thumbsup: Jeszcze zobaczymy jak się będą u mnie sprawować, ale to dopiero w przyszłym sezonie (zdrowie nie dopisuje ...).

Dalej czekam na opinie innych użytkowników tych dętek.

Napisano

Używałem przez pewien czas Maxxis Fly-Weight. Nie polecam. Po kilku miesiącach strzeliła sama z siebie - jak podprowadzałem rower pod górkę. Nie mam pojęcia czemu... może od słońca, może taki miała kaprys...

Napisano

Mój rower , co prawda, stoi od miesiąca gdzieś, ale przez to mogę zaświadczyć, że Schwalbe XX-light w takich warunkach (czyli stale 22 stopnie) trzyma ciśnienie nieźle :laugh:

Napisano

Od siebie mogę polecić Maxxis Ultralight. Jak dla mnie najlepszy stosunek cena/jakość. Moje mają przejechane z 3.5tys km z oponami Kenda SBE (60TPI) i ani razu mnie nie zawiodły. Aż się dziwie.. Często zdarzały się jakieś kamienie, szkła, szutry itd. Polecam :laugh:

Napisano

Ja mogę szczerze polecić Geax Titanium - u mnie waga pokazała 112 i 114g. Jeździłem na nich ponad rok i naprawdę są ok. Z lekkich dętek mam porównanie jedynie do Ultralightów.

U mnie Geaxy współpracowały z RaRa 2008 i trochę z Conti Explorerami.

Ostatnio kupiłem Schwalbe XX -Light, zobaczymy jak to będzie chodzić w połączeniu z oponami...RoRo...a raczej NIE będzie chodzić... .

Napisano

Aha, jeszcze odnośnie Maxxis Fly-weight:

Nawet gdyby nie strzelała, nie warto kupować. Owszem, jest lekko - ale co kilka dni trzeba dopompowywać żeby utrzymać stałe ciśnienie. Waga nie warta zachodu.

Napisano

Ja używam Maxxis Ultralight waga 126 gr .Wiele też zależy od opony ,ja akurat używam ich z maxxis ignitor i muszę,przyznać że w połączeniu z tym oponami zero jakichkolwiek problemów.Nigdy jeszcze nie złapałem kapcia na tym zestawie.A co do dopompowywanie z każdych moich dętek uchodzi powietrze,zarówno w szosie jak i w góralu.Ale dla mnie to akurat żaden argument ,bo i tak prze każdym wyjazdem sprawdzam powietrze w kołach.

Napisano

Za poprzednikami polecę Maxxis Ultralight. Używam ich ze schwalbe racing ralph 2.25 więc powyżej "obsługiwanych" rozmiarów (dętka jest do 2,1"). Żadnych problemów, kapcie wyłącznie "zasłużone"

Napisano

- Schwalbe XX-Light 95g a raczej 100-105g:-) niedawno zdjąłem - przejechane około 1200 km z FF i bardzo fajnie żadnej gumy mimo jazdy w bardzo różnym terenie (miasto szutry i teren teren teren)

- Schwalbe Extralight 130g na tych przejechałem koło 2500 i w zasadzie tylko jedna dziura ale konkretna dziura w RaRa na mały palec:-)

używałem z RaRa i RoRo bardzo dobre dętki --> polecam!!!

• Mod Team
Napisano

Maxxis Ultralight osobiście polecam, lekkie dętki za rozsądną cenę.

Ani razu nie złapałem gumy od byle czego, albo spore szkło rozcinające oponę, albo kolec.

Dla mnie rewelacja, trzeba dopompowywać opony raz na 1 - 1,5 tygodnia.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Odświeżę temat.

Już od początku sezonu jeżdżę na dętkach Maxxis fly weight (94g). Przejechały z 600 km, w tym 2 maratony i póki co żadnej gumy nie złapałem. Dętki są świetne, tylko cena 31 zł za sztukę to zbyt dużo... Ale pocieszyć nas może fakt, że z dętką dostajemy wylajtowaną opaskę.

Moje obawy póki co nie sprawdziły się i lepiej niech tak zostanie. Mogę je polecić każdemu, kto chce odchudzić koła.

• 4 miesiące temu...
Napisano

arroyo - sprawdzałeś te dętki, czy bazujesz na domysłach lub "a kolega kolegi miał kendy i..."?

Kenda jest tania - to fakt, ale niektóre produkty ludzie polecają, chociażby Karma 26x2.0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...