Skocz do zawartości

[spodenki] paliamid-poliester

Vroobelle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Miałem spodenki ale mi się szybko przetarły i kupiłem nowe. Sęk w tym, że te wcześniejsze miały skład 80% poliester i 20% elastyna a te drugie mają 80% poliamid 20% elastyna. Czy poliamid i poliester to to samo i jak nie to może któreś z nich jest mocniejsze? No bo nie wiem ile z nimi wytrzymam a dałem za nie stówe i nie chce mi sie kupować podobnych za 2 miesiące :)

Polyester (poliester)

Poliester to nazwa chyba najczesciej spotykana na metkach sportowej odziezy. W chemii oznacza ona polimer w ktorego lancuchach glownych znajduja sie wiazania estrowe. Znaczne mozliwosci modyfikacji wlasciwosci fizycznych doprowadzily do jego olbrzymiej popularnosci. Tkaniny wykonane z niego scha blyskawicznie, sa lekkie, prawie zawsze mile w dotyku, i komfortowe. Metka z napisem "100% Poliester"jednak niewiele mowi. Roznice we wlasciwosciach tkanin wykonanych z pliestrow sa tak duze, ze czesto jedynie analiza dotykowa (i przymiarka uszytego produktu pozwala wybrac wlsciwa. dobrym tego przykladem sa opisane powyzej materialy Coolmax oraz polar. W obu wypadkach na metkach widnieje napis 100% poliester a wlasciwosci obu tkanin sa diametralnie rozne. Cieszy tez fakt ze najlepsze na swiecie firmy do jego produkcji zaczynaja uzywac surowcow wtornych (butelki PET)

Polyamide (poliamid)

to ogolna nazwa roznych polimerow, posiadajacych wiazania amidowe w swoich glownych lancuchach. Ze wzgledu na cechy fizyczne poliamidy sa bardziej twarde i trudniej topia sie niz poliestry. Do najczesciej spotykanych w odziezy poliamidow zaliczamy miedzy innymi odmiany nylonu oraz kevlaru(aramidu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...