Skocz do zawartości

[siodełko] lekkie i wygodne?

szatan21292

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. zamierzam kupić jakieś siodełko do roweru mtb , rower waży 10.9kg i dość szybko chudnie :thumbsup: więc fajnie jak by i siodełko było do 280g max. Aktualnie używam jakiegoś żelowego ( 450g), i gdy próbowałem jeździć na innych siodełkach to zawsze bardzo bolały mnie plecy albo 4 litery :P:) . Podsumowując proszę was o porade jakie siodełko według was jest wygodne i lekkie, osobiście myslałem nad tiogą spyder.

Napisano

Tioga Spyder mówisz - sprawdź czy się mieścisz w limicie wagowym i czy to prawda co piszą w sieci, że producent zaleca wymianę co sezon.

Tak czy inaczej dość częste są opinie o tym, że pękają, więc przemyślałbym zakup potrójnie.

W przedziale wagowym, o który mówisz, wybór jest spory, więc musiałbyś go sam zawęzić do kilku modeli żeby dostać konkretniejszą radę.

Która nota bene i tak może być do kosza, bo raczej nikt nie ma identycznego tyłka z twoim ;) .

W każdym razie mój typ to Fizik Gobi XM. Nie polecam SI Thoor Gel Flow - da się je wprawdzie znośnie ustawić, ale się porozlatywało w paru miejscach po jednym sezonie. Poza tym nigdy nie odczułem jego rzekomo świetnych amortyzacyjnych właściwości.

Napisano

No jak nie mam jak mam :rolleyes: Ja osobiście wyciągnełem wniosek, ze siodełka przeważnie te lżejsze są bardziej sztywne przez co mniej komfortowe. Ich konstrukcja prawie się nie ugina pod ciężarem 4 liter :thumbsup: Ale to tylko moje przemyślenia ;) a apropo zawężenia wyboru siodełek do kilku modeli, to miałem jeszcze na oku selle italia Shiver gel flow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...