fako Napisano 12 Października 2009 Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Dotychczas używałem korby SR Suntour CW-NCX410-HBG długość suportu dla tej korby to 113mm, ale trafiła mi się korba Shimano Alivio FC-M411 według karty katalogowej długość suportu dla tej korby to 123mm. Więc teraz przy wymianie Korby z Suntour na Shimano muszę wymienić też suport czy mogę założyć na dotychczasowy? Kaseta tylna ma 8 zębatek, przednia przezutka to SHIMANO SLX FD-M660 TOP SWING. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 12 Października 2009 Udostępnij Napisano 12 Października 2009 No to praktycznie masz odpowiedź w swoim poście. Będziesz musiał wymienić suport na ten z długością osi 121mm. 121 a 113 to spora różnica, więc na 100 % te alivio, o którym piszesz nie podejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 12 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Przeczytaj może to Cię trochę naprowadzi. A to na deser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Października 2009 Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Przeczytaj może to Cię trochę naprowadzi. A to na deser Pixon Wielkie dzięki za te artykuły, niejednemu użytkownikowi wyjaśnią czym jest linia łańcucha, i jak dobrać długość osi suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fako Napisano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Dzięki za lekturę przyda się na przyszłość. I tu mam następny problem. Zdążyłem przed zamknięciem oblecieć okoliczne 2 sklepy rowerowe, ale tutejsi sprzedawcy próbowali mnie przekonać ze nie ma suportów 123mm, są ale 122,5mm i takie z tą korbą stosują a nawet 122mm i nie ma różnicy. Teraz nie wiem już sam tym bardziej ze na Ebay też nie znalazłem suportu na 123mm, a na 122,5mm i 122mm są. Czy mogę założyć suport 122,5mm lub 122mm ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Października 2009 Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Czy uważasz że rożnica 0,5mm lub 0,25mm zrobi różnicę aż tak duża że wystąpi przekos łancucha zuzywający szybko napęd? Mi się wydaje ze nie i smiało możesz taki suport brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fako Napisano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Dla mnie różnica będzie niezauważalna ale ekspertem nie jestem i wole zapytać. I jeszcze korzystając z okazji zapytam: Po miedzy suportem Shimano 122,5mm a suportem innego producenta też 122,5mm jest różnica czy są to takie same suporty(np. korby głębiej wchodzą na suport producenta X itp.). ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Października 2009 Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Możesz bez obaw brać suporty innego producenta niż Shimano, na każdy korba powinna wchodzić tak samo "głeboko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fako Napisano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Dzięki afly za twoją pomoc, bardzo mi pomogłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Czy uważasz że rożnica 0,5mm lub 0,25mm zrobi różnicę aż tak duża że wystąpi przekos łancucha zuzywający szybko napęd? Mi się wydaje ze nie i smiało możesz taki suport brać. Nie raczej przekos nie bedzie destrukcyjny ale np. w moim przypadku przeszedłem z suportu 113 na 114 czyli 1 mm a zarazem 0.5 mm na strone a przednia przerzutka działa duzo sprawniej łatwiej było ją wyregulować i ma duzo szerszy zakres pracy bez obcierania łańcucha o prowadnice (mam manetki bez mikroindeksacji wiec to było uciązliwe) tak ze 1mm moze zrobic roznice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fako Napisano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Niedługo sprawdzę bo już zamówiłem suport 122,5mm. Jak będą jakieś komplikacje to napisze na forum. A teraz pozostaje poczekać na suporcik i biorę się za składanie nowego napędu. Dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.