Skocz do zawartości

[rower] Crossowy z wagą ok. 10,5-11kg

fredzio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1)

Zastanawia mnie, czy złożenie rowerku crossowego poniżej/do 11kg to jakiś problem? Czy są takowe w ofertach sklepowych i ile kosztuję?

Jeśli ktoś jest na tyle w temacie, może wirtualnie by złożył taki rowerek, żebym miał pojęcie co ile powinno ważyć.

Najbardziej mnie interesuje jaką ramę i amortyzator powinien mieć taki rower i czy na rynku jest w ogóle większy wybór pod 28".

2)

Obecnie posiadam wagowo dość ciężki rower (info na bikestats). Jedyne co zmieniłem to dokupiłem dość lekką sztycę 216g, ale z drugiej strony niepotrzebnie go obciążyłem akcesoriami. Gdybym w dalszej przyszłości myślał o zmianie ramy i amorka to na co?

Napisano

Najlżejszy jaki znam to Stevens

Nieco cięższy jest Cube oraz KTM

Ale jeśli nie masz tyle kasy (a masz chęci i czas :thumbsup:) to spróbuj złożyć samemu.

Włożysz komponenty które chcesz, i do tego jaka satysfakcja że wszystko działa :P

Napisano

fw66myślałem że taki crossowy rowerek z wagą ok 11kg będzie kosztował około 4000zł a nie ponad 7000zł :)

Ale zainteresował mnie twór rowerek, masz ramę crossową Author Synergy 1,7kg (za 600-700zł tak?), a cały rower już tylko 11,2kg. Co to jest za amortyzator?

Zastanawiam się, ile ważą ramy w roweruch do których podałeś linki.

Do 1000zł da się kupić lżejszą jeszcze ramę od twojej?

Ups Ty masz ramę 1,50 kg za prawie 3000zł, a nie Synergy (disc) za 600zł, tak?

Napisano

Za 3tys. to ja chciałem złożyć cały rower :) - mam tylko aluminiową.

Do 1000 pewnie lżejszej ramy nie znajdziesz.

Chociaż gdybym teraz kupował to poważnie rozważałbym też Meridę

(wygląda świetnie, ale nie znam masy).

Poniżej 1700g to już tylko karbonowe

nie wiem ile ważą X-9 czy Tonopah, ale raczej są nie do kupienia.

Co do gotowych rowerów to faktycznie w przyzwoitej cenie jest tylko Cube (ok 5tys).

Natomiast jest spory wybór crossów w granicach 12kg i 4tys.

Napisano

poważnie rozważałbym też Meridę

Czy to jest tak, że ta rama jest identyczna jak we wszystkich crosswayach na 2009r? http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=8&gr=70&id=475

Nawet do mojego rowerku z 2008 bardzo podobna http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=7&gr=61&id=403

Tak więc to byłaby lepsza rama od mojej obecnej?

No i napisz jeszcze nazwę i (wagę jeśli znasz) twojego amortyzatora. Z góry Thx.

Napisano

No tak, zapomniałem że masz Meridę :D

Rama jest chyba taka sama w modelach TFS.

Wersja 2009 jest nieco inna do 2008 (nie powiedziałem że lepsza od twojej).

... ale trochę ładniejsza :D

W sprzedaży są teraz roczniki 2009, dlatego właśnie tę brałem pod uwagę.

Ile waży twoja?

Amortyzator F29 RL 80mm (ok. 1800g)

Napisano

Ile waży twoja?

Niestety nie wiem, korci mnie by rozebrać rower i zważyć ramę i amortyzator, ale pomiędzy mostkiem i amortyzatorem jeszcze nie grzebałem, nie wiem czy umiałbym potem np wyregulować stery. Ale Dzięki trochę mi pomogłeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...